lauantaina, toukokuuta 19, 2007

Kuvakoon muokkaaminen

Monellakaan opettajalla ei ole sopivia ohjelmia eikä taitoa kuvien koon muuttamiseen. Uskomattoman kätevän apulaisen tähän pulmaan antaa Batch Picture Resize. Ohjelman exe-tiedosto tallennetaan työpyödälle. Sen kummampaa asentamista ei tarvita. Pienennettävät kuvat raahataan hiirellä työpöytäkuvakkeen päälle, pudotetaan ja hupstuijakkaa, ohjelma luo pienennetyn kuvakopion samaan kansioon, nimeää sen uudelleen lisäämällä loppuun -400. Ohjelma säilyttää kuvan alkuperäisen resoluution, mutta pakkaa kuvan leveyssuunnassa 400:aan pikseliin. Jos haluaa muun kokoisia kuvia, pitää vain muuttaa exe-tiedoston loppuun 400:n tilalle esim. 300. Ja kuvakkeita voi olla samalla työpöydällä useampia. Helpompaa ei juuri voi kuvitella. Kokeilin oheiseen kuvaan, alkuperäisen kuvan koko oli 2048 kuvapistettä, 822 KB. Raahaus ja pudotus, enterin napautus ja 250 kuvapistettä leveä (tallensin yhden koonmuuttajan tälle leveydelle) ja 5,99 KB kuva oli valmis. (Kuvassa Eppu Normaali, meille kahden viikon päästä kotiutuva koiravauva.)

Huomasin, että Download.fi kertoo lisää taitavammalle atk-peukalolle kyseisestä ohjelmasta: Picture Resizer on näppärä työkalu kuvien muokkaamiseksi esimerkiksi verkkoon laitettavaan kuvakokoon. Ohjelman avulla pystyy muuntamaan kymmeniä tai jopa satoja kuvia nopeasti. Oletusarvoisesti ohjelma luo kopion kuvista samaan hakemistoon siten, että muunnetun kuvan pidemmän sivun kooksi tulee 400 pikseliä. Kokeneemmille käyttäjille työkalu tarjoaa mahdollisuuden ajaa monimutkaisempia muunnoksia, sekä rekursiivisesti muuntaa kokonaisen hakemistopuun sisältämät JPEG-kuvat. Kuvia voi myös muuntaa komentoriviltä jolloin käyttäjälle avautuu mahdollisuus käyttää ylimääräisiä muunnosparametreja.

3 kommenttia:

Raimo kirjoitti...

Hei tämä on hyvä löytö ja tarpeellinen. Kuten myös nuo kuvankaappausjutut. Kiitos Anne.

Sun äitis kirjoitti...

Komppaan Raimoa,
itselleni tosin kummastakaan vinkistä ei ole hyötyä: .exet eivät pelitä Macillä enkä tarvitse kuvaruutukaappauksiin erillistä ohjelmaa, kun Macillä kuvaruutukaappaukset saa jo käyttiksessä tehtyä monipuolisemmin kuin wintellillä. Mutta Windows-väelle jaan vinkkiäsi!

Etenkin tuo kuvakoon pienentäminen informaatiosisältöä hukkaamatta on monelle ylivoimaisen vaikeaa, vaikka olisikin Photari käytössä. Takuuvarma automaattityökalu tulee tarpeeseen.

Saila kirjoitti...

Kiitos vinkistä, olet taas vauhdissa blogin päivityksessä. Kokeilen ehdottomasti.
Onnea myös koiravauvasta, kerrassaan suloinen olento!