lauantaina, maaliskuuta 05, 2011

Kansalaisyhteiskunta ja kansalaistoiminta

AVO-hankkeessa avaamme käsitteitä kollektiivisen kirjoittamisen avulla. Mainio tapa! Suosittelen erilaisiin yhteistyöverkostoihin. Eri toimijat puhuvat samoilla käsitteillä, mutta tulokulma vaihtelee.

Jotta kaikkien käsitykset tulisivat näkyviksi, kannattaa perustaa kehittämishankkeen yhteinen asiakirja (meillä Google-dokumentti). Siihen käsitteitä listana ja jokainen omaan tahtiinsa kirjoittamaan, miten käsitteen ymmärtää.

Olen itse ollut reippaanlaisesti mukana maaseudun kansalaisaktiivisessa toiminnassa (toimintaryhmä Alkuvoima), jossa opiskeltiin yhdessä muutosasioita, tavattiin poliitikoita, kirjoitettiin lehdistötiedotteita, oltiin radiossa, lehdissä ja tv:ssä niiden sekä tempausten seurauksena. Muun muassa.

Tältä taustalta oli jännää kirjoittaa yhteiseen dokumenttiin käsitteenavausta aiheesta kansalaisyhteiskunta. Oma näkemykseni tuntui olevan hmm... jotenkin muutosvimmainen. Kas näin (en nyt tähän kopsaa, mitä muut kirjoittivat, joten lukija ei voi vertailla, mutta vertailua voi tehdä esimerkiksi omiin aatoksiin aiheesta):

Tuo esiin kriittistä näkökulmaa. Rikkoo annettuja rooleja ja toiminnan rajoitteita. Asettuu yhteisvoimaksi latistavia ja lannistavia konkreettisia tai kuviteltuja järkevän yhteistoiminnan esteitä vastaan. Ei tyydy kohteen rooliin (osallistettavaksi, aktivoitavaksi, interventioiden kentäksi). Muodostaa tilanteisiin puuttuvaa hetkellistä toimintaa tai pitkäkestoista uudistavaa toimintaa. Ottaa luovalla, yhteisöllisellä ja voimauttavan iloisella tavalla kantaa jähmeisiin valtarakenteisiin. On avoin ja ymmärtää, että valtarakenteet ovat usein enemmän ihmisten mielikuvia kuin todellisia esteitä. Viisas kansalaistoiminta toimivassa kansalaisyhteiskunnassa ei hae voimaansa vastakkainasetteluista vaan yhteistyön rakentamisesta, kuitenkin tinkimättä yhteisistä arvolähtökohdista (joita on myös tuotava näkyviksi).
Alkuvoima, meikän piirtämä kartta 1997. Klikkaamalla suuremmaksi.

Ei kommentteja: