sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2008

Pbwiki edukseen uudistunut

Ihan vain vaihtelun vuoksi olen perustanut muutamia pbwikejä (pb näkyy vielä tunnuksessa ja on siis peanutbutter). Nyt on meneillään gradun teko, menee uuteen järjestelmään, mutta kandina ei haittaa tee. Kohti gradua avoimesti wikissä.

Pbwikin kanssa on hyvinkin mukava kirjoitella. En jaksaisi sietää tekstinkäsittelyohjelmalla minkään ison tekstimassan tuottamista. Miksiköhän tekstinkäsittelyohjelmat eivät uudistu? Kuinka kukaan kykenee tekemään romaanin tekstinkäsittelyohjelmalla? Minä en kykene edes parinkymmenen sivun käsikirjoitusta tekemään ilman suurta tuskaa. Ja mikä se ero on? No ero on rakenne. Tekstinkäsittelyohjelma tekee pötköä, wiki tekee kirjaa tai www-editori navigointivalikon kanssa suunnilleen samaa.

Pbwiki oli aikoinaan hyvinkin kökkö, mutta nyt on ilo työskennellä sen kanssa. Automaattisesti päivitykset menevät Google Readeriin ja säännöllisesti otan varmuuskopioita, ainoa hoonopooli on, että tekee vain Windows-zipin, mutta onhan tässä näitä wintoosiakin käytössä. Jokaisen sivun voi myös tulostaa pdf:nä, jos haluaa.

2 kommenttia:

Pasi kirjoitti...

Tässä kohtaa olen eri mieltä kuin erinomainen blogisi.

Tuotin nimittäin juuri keväällä yhden gradullisen tekstinkäsittelyohjelmalla ilman minkäänlaista tuskaa. Kun eri tekstin osat määrittelee erilaisiksi rakenteiksi (otsikko, leipäteksti, kuvateksti, taulukko), niin kaikki pysyy ihan hyvin kurissa. Eli ei suurenna otsikoksi tarkoitetun tekstin kokoa, vaan määrittää otsikon otsikoksi ja määrittää muualla, miltä ko. Otsikko näyttää.

Tämän jälkeen viittaukset ja sisällysluettelot ja kaikki muutkin sujuvat ilman ongelmia. Hieman minuakin jännitti, mutta vuoden sain käytettyä samaa dokumenttia ja Word ei rikkonut mitään. Suosittelen tutustumaan tekstinkäsittelyohjelmien oikeaan käyttöön. ;)

Anne Rongas kirjoitti...

Jo vain olet oikeassa. Toki Word toimii. Mutta meitä kirjoittajia on niin monenlaisia. Olen kirjoittanut yhden kirjan Wordilla, prosessoinut sitä, käyttänyt otsikoita, väliotsikoita, kommentteja, versioita, sisällyluetteloita, tuttua puuhaa.

Käsikirjoituksen mitta oli pitkälti toista sataa sivua eli gradullinen.

En vain henkilökohtaisesti pidä Wordistä tekstin tuottamisen välineenä. Moni muu pitää, eikä tässä ollut mikään tarkoitus käännyttää tai olla oikeassa.

Makuasioista sopii silti keskustella, nousevat nyanssit esiin. Eli kiitos huomiosta.