sunnuntai, toukokuuta 08, 2011

Puolet hupia lisää lenkkeilyyn

Kevään tullen todettua: kaikki polkupyörät ajokunnottomina. Poikkesin perjantaina työpäivän päätteeksi oikeaan vanhan ajan pyöräliikkeeseen. Vilskettä ja suomi-venäjän sorinaa, kuten täkäläisissä liikkeissä tapaa olla. Käytetyn sijaan hankin kerrankin tuliterän, Helkaman 7-vaihteisen Kaunottaren. Ja että rullaa kevyesti. Oli kiva kuulla, että Helkaman on edelleen suomalaisomistuksessa ja ulkomaille siirrettyä tuotantoa on palautettu Suomeen. Laatu myy. Omaan pyöräilyhistoriaani kuuluu tietenkin Helkaman Volkkari, Jokaisen Polkupyörä eli Jopo.

Katselin Helkaman verkkosivuilta tylsän mainosvideon ja mietin, miten mahtavaa olisi katsella taitavien amatöörien valokuva- ja videokoosteita. Hyvään merkkipyörään kuuluu tunnesuhde. Jos some ja markkinointi jotenkin kivasti kuuluisivat yhteen, niin juuri tarinoina, sukupolvikokemuksien jakamisena.

Lenkille lähdettyä tuli mieleen, että kas kun ei ole matkamittaria tässä fillarissa, mutta hei, taskussa puhelin ja siihen ladattu vielä korkkaamaton Endomondo (jonka saa erimallisiin puhelimiin). Istahdin puiston penkille, kaivoin puhelimen, avasin Endomondon ja loin tilin, johon ei mennyt aikaa pari sekuntia kauempaa, ja saman tien sain käynnistettyä matkamittarin.

Hupaisaa yllätys, kun taskusta alkoi kuulua tiedotteita jokaisen kilometrin jälkeen: montako kilometriä, paljon meni aikaa, paljon edelliseen kilometriin meni. Väliaikatietojen huutelijan saa toki hiljennettyä, mutta minä siitä tykkäsin.

Reitti kulki Sunilasta Tiutiseen ja takaisin. Endomodo kirjasi reitin kartalle, piirsi graafin nopeudesta, laski kulutetut kalorit (joita havainnollistetaan hauskasti kulutettujen hampurilaisten mittayksiköllä). Ensimmäisellä lenkillä ei ollut Endomondon automaattinen paussi päällä, joten puhelu ja valokuvauspysäykset tulivat mukaan aikalaskuriin.

Endomondossa voi itselleen asettaa myös tavoitteita, kuten lenkkeillä Maan ympäri tai Kuussa ja takaisin. Puhelinmallista riippuen kaveriverkostoissa voi lähetellä viestejä ja kisailla eri tavoin. Endomondon voi yhdistää sykemittariin.

Ne, joita Facebook-statuspäivitykseen ilmestyvät lenkkeilyinfot innostavat liikkumaan lisää, voivat yhdistää Endomondon naamakirjaan. Suomalainen somepalvelu HeiaHeia on osoittanut, että jaettu liikuntasuoritustieto kannustaa liikkumaan, lieneekö ihmisen kilpailuviettiä vai mitä. Suosittelen niille, kelle sopii. Itse olen vierastanut kaikenlaista oman liikkumisen kirjaamista nettiin, vaikka onhan noita joitakin tullut kokeiltua. Persoonatyyppijuttu.

Itsestäni olen digi- ja kännykkäkamera-aikoina oppinut, että kamera taskussa inspiroi liikkumaan luonnossa. Kameran läpi maiseman katsominen luo meditatiivisia hetkiä, rentouttaa, vie toiseen todellisuuteen, johon pääsee kuvia katsellessa palamaan.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos, Anne! Olipa taas mielenkiintoinen blogi-kirjoitus. Täytynee hankkia tuo lisäke omaankin puhelimeen.

Yksi suurimmista nautinnoistani on liikkuminen metsässä. Viimeaikoina olen tehnyt sitä jonkin verran myös kameran kanssa. Silloin vauhti rauhoittuu ja aistit terästyvät, kun samalla etsii jotain mielenkiintoista kuvattavaa. Nautinto senkuin kasvaa!

Olemme onnellisessa asemassa, kun voimme asua tällaisessa maassa, jossa lähes koskemattomaan metsään pääsee pienen kävelymatkan päästä jopa pääkaupunkiseudulla.

Sun äitis kirjoitti...

Muutama vuosi sitten sain pojilta lahjaksi sellaisen kenkään tökättävän Nike-läpsykän. Aika vähän tulin lopulta käyttäneeksi (talvikäyttöä rajoitti se, että läpsykkä sopii vain yksiin lenkkareihin). No, olin yllytettävissä ja rekisteröidyin Endomondoon. Tosin edelleen minua hirvittää ajatus omien polkujeni julkistamisesta netissä. Vaikka muuten olen kohtuu avoimesti asioitani levittänyt eetteriin, tuntuu paikkatietojen julkistaminen minusta edelleen oudolta.

(kävelin muuten hitaammin kuin olisin luullut).

Anne Rongas kirjoitti...

Samaa ajattelen noista omien maantieteellisten liikkumisten julkaisemisista. En käytä jatkuvasti Endomondoa just tuosta syystä. Mutta kivaa on kyllä saada omista lenkkeilyreiteistä kartta ja kilometrit. Ja tietty, jos asuisi tiuhemmin asutulla seudulla, tuo kavereiden kanssa reittien jakaminen ja muu liikuntatsemppailu olisi hyvä ominaisuus.

Samankalatainen sovellus on RunTracker.