lauantaina, elokuuta 21, 2010

Tiimityönä toimiva konsepti: www.aikuislukiot.fi

Tuli mieleeni, kun Vesa Ilola kyseli Sometu-verkostossa hyvien käytänteiden levittämisestä, että kannattaisi muutamalla sanalla kuvailla Aikuislukion verkko-opinto-ohjauksen kehittämishanketta, joka eräistä esteistä huolimatta pääsi tavoitteeseen ja toimii edelleen.

Vuonna 2004 lukioiden opinto-ohjaajille oli tarjolla OPO.fi-koulutus, jossa saatiin tietoa Opetushallituksen opinto-ohjauksen kehittämishankkeesta. Meitä oli kourallinen aikuislukio-opoja, jotka aika nopeasti totesimme, että aikuislukioitten opinto-ohjauksessa jatkuvasti toistetaan samoja asioita ja olisipa mainiota, jos olisi yhteinen verkkopalvelu auttamassa tältä osin. Koulutuksen molemmat vetäjät tukivat ideaamme. Raimo Vuorisen vinkit ja mallit maailmalta (kuten FSU Career) olivat meille tärkeä kannustin. Hankepäiväkirja kuvaa vaiheet.

Muistiin jäi elävästi se, miten mahdottoman vaikeaa oli saada eri puolilla Suomea asuvalle hankeryhmällemme verkkotyövälineitä, kuten pari kymppiä maksavia webkameroita. Hanketoiminnan kiemurat ovat aiheeseen vihkiytyneille tuttuja enkä niitä nyt tässä sen kummemmin toista. Keksimme keinot ylittää monen monta estettä. Teimme yhteensä 12 viikkoa täysin ilmaista työtä tavoittemme eteen, siis työtä, joka ei kuulunut työaikaamme kouluilla ja työtä, jota hanke ei maksanut, koska hanke nyt vaan ei maksanut työtä. Asia oli kuitenkin meille kaikille niin tärkeä, että eipä tuota jääty itkemään.

Kehitimme aikuislukioitten verkko-opinto-ohjauksen Aikuislukiot.fi-palvelusivuston. Kokonaisuuteen liittyy päivystävä verkko-opo, joka vastaa verkon kautta jätettyihin kysymyksiin. Palvelu aloitti kesäkuussa 2005, on edelleen toiminnassa ja sitä käytetään aktiivisesti.

Näin jälkikäteen on hyödyllistä, että kaikki hankkeen dokumentointi tehtiin avoimille verkkosivuille (asiakirjat löytyvät lukon takaa samalta sivustolta). Jälkikäteen arvioiden tärkeintä toiminnassamme oli asiantuntemuksen muokkaaminen käyttäjälähtöiseen muotoon ja se, että tuo käyttäjälähtöinen muotoilu palveli ryhmämme tarpeita.

Neuvontatehtäviä on paljon. Saman tapaisia ensimetrillä avustavia sivuja löytyy verkosta. Emme keksineet mitään uutta ja ihmeellistä. Sivut voisivat olla varmasti paljon paremmatkin. Teimme suuren työn, kun mietimme käytettävää kieltä, yksittäisiä sanoja, lauserakenteita.

Nyt näkyvillä oleva sivusto on kolmas versio. Raimo Vuorisen asiantuntemus oli verraton apu. Käytimme myös ammattilaisia sivuston grafiikan suunnittelussa. Teknisen käytettävyyden arvioi ulkopuolinen asiantuntija, joka antoi sivuston perusrakenteen suunnittelijalle monta käytettävyysvinkkiä. Viestinnän ammattilainen kävi läpi sivuston luettavuuden ja ymmärrettävyyden kannalta sekä toimitti natiivilla käännätetyn englanninkielisen pohjan yhdessä ryhmämme kanssa.

Ammattilaisia on syytä arvostaa. Vaikka verkkosivuja näprääkin kuka tahansa, toimivien verkkosivujen tekeminen on aina tiimityötä.

Ei kommentteja: