- Netistä on luvallista ladata sisältöjä, kuten kuvia, omaan käyttöön. Edelleen verkkoon julkaiseminen ei ole omaa käyttöä.
- Kaikkea netistä ladattu tai painotuotteista skannattua ei saa julkaista verkkoon, ei edes oppisisältöjen ja oppimistehtävien osana. Suljettuun oppimisympäristöön julkaiseminen ei ole sen sallitumpaa kuin avoimeen verkkoon julkaiseminen.
- Linkin tekeminen on aina sallittua. On kuitenkin syytä välttää sellaisiin sisältöihin linkittämistä, joissa epäilee tekijänoikeusrikkomusta (esimerkiksi uuden elokuvan taltio netissä).
- Siteeraaminen on sallittua. Sitaatti on lyhyt, se erotetaan selkeästi muusta sisällöstä ja lähde merkitään tarkasti.
EDIT (kiitos T.): Siteerauksella on myös oltava hyvä syy. Esim. kuvan käyttäminen oman esityksen kuvituksena ei ole siteerausta. Jos taas kuva oleellisesti liittyy esityksen aiheeseen (esim. kaavakuva, joka selventää käsiteltävää ongelmaa), siteeraus voi olla perusteltua.
Siteerauksia ei kannata olla kovin paljon - parempi kirjoittaa asia omin sanoin ja viitata alkuperäiseen teokseen. Jos koko teos on pelkkää siteerausta, onko siinä omaa lainkaan?
- Tekijänoikeus koskee myös verkkoon julkaistua, vaikka tekijänoikeusmerkintää ei olisikaan näkyvissä.
- Tekijänoikeus koskee kirjallista tai taiteellista teosta. Teoskynnyksen ylittymiseen vaaditaan omaperäistä tekijän luovaa työtä. Käytännössä teoskynnyksen ylittyy melko helposti valokuvien, piirrosten, musiikin ja muun vastaavan suhteen.
- Lukion opettajalla ja opiskelijalla on tekijänoikeus omiin teoksiinsa.
- Tekijänoikeuden suojaamaan aineistoon on aina saatava julkaisulupa.
- Tekijä voi luovuttaa nettisisältöjään muille verkkosisältöjen käyttäjille erilaisilla lisensseillä, joista koulutyöskentelyn kannalta tärkein on Creative Commons (CC). Tutustu lisensseihin http://creativecommons.fi/
etusivu - CC-lisenssoituihin sisältöihin kohdistuva hakukone http://search.creativecommons.
org/
- Muita tärkeitä verkkosivuja:
- Opetusministeriön tekijänoikeussivusto: http://www.minedu.fi/OPM/
Tekijaenoikeus/ tekijaenoikeuden_perusteita/ - Kopiraitti-opas http://www.kopiraitti.fi/
- Jukka Korpela: Tekijänoikeusfakki http://www.cs.tut.fi/~
jkorpela/tekoik/ (tämä on jo melko vanha, päivitetäänköhän edelleen?)
- Mitä remiksauksesta kannattaisi laittaa?
Remiksaus on sallittua yksityiskäytön piirissä, mutta jos teoksen aikoo julkistaa, pitää remiksissä käytettyjen teosten tekijöiltä olla lupa teoksen muuttamiseen ja jatkolevittämiseen muutetussa muodossa.
Käytännössä valtaosa esim. YouTuben remix-videoista on laittomia.
Jos haluaa pelata sääntöjen mukaan, käyttää remiksauksessa vain CC-lisensoituja teoksia, joissa ei ole ND-ehtoa (ei johdannaisia). Tai pyytää teosten tekijöiltä luvat yksitellen.
Esimerkki video+oma ääniraita -remiksauksesta: http://www.youtube.com/watch? v=hXP3pAWT22A
Lyhyihin pätkiin ja parodiaan perustuen laillinen remix-video Disneyn materiaalista: http://www. youtube.com/watch?v=CJn_ jC4FNDo
EDIT: ja näistä nyt sitten selkoisesti yhteen pieneen korttiin, se on kumminkin tavoite, pitää olla kätevä ja käteen sopiva.
EDIT: Tekijänoikeuskysymyksistä keskusteltu myös Vinkkiverkossa.