sunnuntaina, tammikuuta 27, 2008

Sosiaaliset kirjanmerkit helpottavat verkkoelämää

Sosiaaliset kirjanmerkit ovat huonosti tunnettu, mutta nerokas tapa luoda henkilökohtaista ja yhteistä järjestystä verkkoinformaation kaaokseen. Kyse on palveluista, joiden avulla voit tallettaa linkin samaan tapaan kuin oman koneesi selaimella, siis kirjanmerkki (Bookmark). Linkki tallettuu verkkoon, joten pääset käsiksi omiin kirjanmerkkeihisi kaikilta verkossa olevilta koneilta. Sosiaalinen merkitsee sitä, että voit jakaa ja kerätä linkkejä yhdessä muiden kanssa.

Sosiaalisia kirjanmerkkejä voi mös ohjailla kätevästi, esimerkiksi näin tapahtuu psykologian 5-kurssilla ja Vinkkiverkko-hankkeessa. Alkuperäinen lähde on aivan erinäköinen. Voin upottaa linkkejäni vaikkapa tämän tarinan sekaan, tässä suurimmat "luokittelukansioni"


Eka Biniltä bongasin mainion You Tubessa jaossa olevan videon, joka kirkastaa sosiaalisten kirjanmerkkipalveluitten kuningattaren, del.icio.us'in, toimintaa:


Lyhyellä opasvideolla vain pieni osa delin herkuista. Aion tehdä omia opasteita. Etsin ensin, mitä olisi jo olemassa. Joillekin englannin kieli tuottaa kutinaa. Vinkkaa, jos tiedät sopivia, keräilypaikka on wikissä.

1 kommentti:

Sun äitis kirjoitti...

Tuon saman videon saa myös suoraan commoncraftin sivuilta. Siellä on myös muita vastaavia miniohjeita esim. RSS-feedeistä, wikeistä yms.

Tuon linkkaamasi videon tueksi heitin opiskelijoilleni vielä linkin näihin SlideShares-dioihin (hakusanalla del.icio.us löytyy lukemattomia muitakin hyviä diasarjoja).

Yleensä on niin, että uusien opettajien suurin murhe on, että oppimateriaalin tekemiseen menee niin kauheesti aikaa. Varsinkin, jos joutuu opettamaan englanniksi. Kaikki näitä opettajia haluan vilpittömästi kannustaa etsimään ensin del.icio.usista, SlideSharesta ja YouTubesta!