lauantaina, maaliskuuta 15, 2014

Pieniä ajatuksia, pieniä sanoja: #Notegraphy

Ihmisiä jaotellaan välillä kielipäihin, matikkapäihin, on visualisteja ja ei-visualisteja, on analyyttisiä ja holisteja, on loogisia ja epäloogisia. Näistä jaotteluista tehdään liian vahvoja, jopa itseään toteuttavia ennusteita (ks. Pygmalion effect).

Sinä ihminen kuule, voit aina ylittää rajasi. Ja mikä parasta, itsestään voi löytää piileviä kykyjä hauskoilla tavoilla. Amatööri voi tehdä itseään ja lähipiiriään ilahduttavia videoita (joskus räjäyttää pankin), valokuvata lumoavia kuvia ilman suurta kalustoa ja vaikka mitä. Joskus jälki on kuten amatöörillä. Vaan tärkeintä on ilo itselle, ilo parille kaverille, tekeminen, toisin tekeminen.

Älyteknologian riemukkuus on siinä, että kun on tuo yksi härveli yhteyksineen saatu, sillä voi löytää lukemattomia uusia vinkeitä tapoja ylittää omia rajoja. Tämän kuun mini-ilonani on ollut Notegraphy, kiitos printtimedian eli Kotimikro-lehden, jota luen ja jossa on kaikkea käytännönläheistä digitaaliseen elämään, kuten viime numerossa vinkki tähän palveluun.

Notegraphyllä omat pikkuajatukset saa noukittua talteen bussimatkalla, unisena sohvalla tai vaikka kaupan kassajonossa. Ilman graafikon ammattitaitoa ajatukset saa laitettua hetkessä nättiin kuosiin, visuaalisesti hauskaksi tai kerrassaan tyylikkään minimalistiseen typografiaan.

Näetsen on sillä tekstin ulkomuodollakin väliä. Wikipedamääritelmä typografiasta osuu ytimeen: "tarkoituksena on helpottaa viestin perillemenoa antamalla tekstille oikeanlainen visuaalinen muoto". Notegraphyn takana on alansa ammattilaisia, heidät esitellään palveluin sivuilla.


Notegraphy on Suomessa ilmeisen tuntematon, en ole vielä törmännyt verkostoissa. Tein pienen aloitusoppaan (alla) ja innostan erityisesti opettajia vinkkaamaan pohdiskelijateineille. Kevyempää kuin bloggaaminen ja yhdistyy kätevästi keskiesiin somekanaviin: Twitteriin, Facebookiin (myös suoraan sivulle), Instagramiin. Mietteet voi lähettää myös omaan Tumblr-blogiin tai Evernote-muistioon. Puhelimella lähetys käy vaivattomasti tekstiviestinä tai Whatsappiin ja toki myös sähköpostina. Mikä parasta, jos ei halua jakaa ajatuksia maailmalle, ne voi pitää omassa digitaalisessa pöytälaatikossa.

Jos nyt opettaisin filosofiaa lukiolaisille, laittaisin vapaaehtoistehtävän Notegraphyllä. Kiteyttäminen vaatii omaa ajattelua. Kiteyttäminen yhdistyy havainnointiin. Notegraphy voi siis olla hyvää ajattelun taitojen harjoittelua. Sitaattejahan voi poimia myös luetusta, joten mainio kirjallisuuskasvatukseen.

Minut löydät Notegraphystä tunnuksella arongas. Palvelussa voi muiden kaltaisten tapaan verkottua, seurata, kommentoida jne. Toimii selaimella sekä iOS ja Android-laitteilla. Esittelyvideo löytyy Youtubesta.

Näin saat Notegraphyn käyntiin:

2 kommenttia:

Nina R. kirjoitti...

Tämä on aivan ihana. Kiitos!

Anne kirjoitti...

Kiitos tästä blogista ja kaikista hienoista ideoista! Tämän avulla pysyn lähempänä aallon harjaa :)