keskiviikkona, helmikuuta 05, 2014

Miksi nähdä salasanavaivaa?

Eri verkkopalveluihin aina eri salasana. Huh, miten tuskallista ja hankalaa. Miksi nähdä vaivaa?

Taas uusi todistus vaivannäön tärkeydestä. Kirjallisuuden ystävien verkkopalvelu LibraryThing lähetti juuri viestin kaikille käyttäjilleen, että marraskuussa 2011 heidän palvelunsa oli hakkeroitu. Siis yli kaksi vuotta sitten. Vaikka tiedotteessa rauhoiteltiinkin, että vohkitussa datassa ei liene ollut salasanojen ja käyttäjätunnusten yhteyttä ja ettei mitään höiriötä ole havaittu, niin jo pelkkä rikollishyypiön salasanakirjaston kasvattaminen luo vaaran.

Yahoo tiedotti viime viikolla tietomurrosta ja muistutti turvallisten salasanojen käyttämisestä ja salasanan vaihtamisesta aika ajoin. Yahoon salasanavaroitus koskee mm. kaikkia Flickr-palvelun käyttäjiä.

Monet verkkopavelut tarjoavat nykyään kaksivaiheista kirjautumista, jolloin kirjautuminen varmistetaan paitsi salasanalla myös tekstiviestinä lähetetyllä (tai muulla tavalla toimitetulla) kertakäyttökoodilla. Esimerkiksi Twitterin blogissa kerrotaan tästä. Google on käyttänyt kaksivaiheista vahvistusta jo pitkään. Hakusanoilla 'kaksivaiheinen tunnistus' löydät lisää tietoa aiheesta eri verkkopalveluissa.

Tänä vuonna tulee itselläni täyteen 10 vuotta opekoulutusta tieto- ja viestintäteknologian, web 2.0:n ja somen käytössä. Minulla 928 käyttäjätunnusta. Kaikissa eri salasana. Systeemi. Aivojani en voi kuormittaa moisella salasanamäärällä. Palveluitakin on tarjolla, mutta oman systeemin voi luoda pienellä keksimisellä.

Erityisen tärkeää on varjella henkilökohtaista sähköpostia. Se on linkki kaikkiin verkkopalveluihin. Vaivaa kannattaa nähdä ihan samalla hartaudella kuin kannattaa asentaa palovaroitin kotiin tai ottaa vakuutus onnettomuuksien varalle.


Ei kommentteja: