perjantaina, joulukuuta 04, 2009

Portfolio opintosuorituksena

Portfoliota käytetään usein on korkea-asteella kurssien suoritusmuotona. Monilla korkeakouluilla ja yliopistoilla on hyviä portfolio-ohjeita. Olin joskus koonnut linkkilistaa ja näyttivät olevan kaikki edelleen elossa.

Portfolio-opas Jyväskylän yliopistossa tutkitaan portfolion käyttämistä eri kouluasteilla. He ovat koonneet selkeät ohjeet, joista löytyy myös esimerkkejä digitaalisista portfolioista.
Mikä on portfolio? Helsingin yliopiston Sosiaalipsykologian laitoksen opas.
Portfolio koulutyössä Katso lukio-kohtaa ja sovella taideaineitten portfoliota reaaliaineeseen.
Portfolio koulutyössä 2 Liisa Piirosen ohjeet OPH:n sivuilla.
Portfolio-ohje ammattikorkeakoululaisille Selkeä perusjäsennys siitä, miten portfolio tehdään.
TieVie-asiantuntijakoulutuksen portfolio-ohje Hyvä kuvaus kaksivaiheisesta portfolion koostamisesta. Suunnattu yliopiston täydennyskoulutukseen.
Portfolio oppimisen ja kasvun välineenä Anneli Niikko Joensuun opettajankoulutuslaitokselta opastaa. Teksti suunnattu yliopisto-opiskelijoille.
Helsingin yliopisto: Praktikumikäsikirjan porfolio-ohje Ohjeet on tarkoitettu opetushajoittelijoille yliopistotasolla. Kirjoittajat Erja Syrjäläinen, Riitta Jyrhämä ja Liisa Haverinen. Verkkoversio: Eeva Mussaari.


Olen usein antanut mahdollisuuden tehdä kurssi portfoliotyöskentelyllä ja enimmäkseen tuotokset ovat olleet todella hyviä. Portfolio ei ole rakenteeltaan ja tekotavaltaan niin raskas, kuin tutkielma. Siinä saa myös laajemman kuvan käsiteltävästä asiasta. Esimerkiksi filosofian kurssin portfolio-ohje ja kysymysvalikoima... ai niin, kääk, eräs opiskelija toivoi lisää vaihtoehtoja. Vanhoja portfoliopaketteja: psykologian persoona ja mielenterveys (PS5) kurssin, mediapsykologian (askeleet 1-6), sosiaalipsykologian, ET1:n ja maailmanuskontojen UE4-kurssilta.

Kesällä löysin hyvältä näyttävän kirja John Zubizarreta: The Learning Portfolio – Reflective Practice for Improving Students Learning, johon en ole vielä ennättänyt syventyä, mutta silmäillen kyllä noukkinut virikkeitä. Kirjasta löytyy osia Googlen digikirjastosta.

1 kommentti:

Sun äitis kirjoitti...

Kiitos taas koontityöstä!
Portfolio-asia on meillä just ajankohtainen, joten linkkivinkkisi tulevat tarpeeseen.

terkuin
Irmeli