sunnuntaina, kesäkuuta 14, 2009

Puskaradiomarkkinointiketju

Kierrän tekemässä pieniä tutkimushaastatteluita. Tarvitsin diginauhurin. Olin talvella tuskaillut erään opiskelijani hankkiman diginauhurin kanssa. Olin aiemmin jo katsellut sellaista itselleni. Käyttöliittymä oli niin kinkkinen, että monen tunnin jälkeen en ohjekirjan kanssa ja kokeillen, miten sillä nauhoitetaan. Siis ei sitä laitetta ainakaan.

Pulma oli mielessä, kun havaitsin chatissä Turun kollega Jarin, joka tietää paaaaljon erilaisista laitteista. Kysäisin häneltä, että mikähän laite sopisi. Hänellä oli heti ehdotus valmiina ja noukki myös tilausosoitteen nettikauppaan (Musiikkiliike.fi).

Laite on H2 Handy Recorder. Ja niin helppokäyttöinen, että unenpöppörössä aamubussissa matkalla kohti haastattelupäivää vartissa opin käyttämään laitetta. Aivan namu! Näyttää parranajokoneelta ja on sen kokoinen. Tallentaa tavallisille SD-muistikorteille, joita saa nykyään edullisesti marketeista. Toimii paristoilla ja verkkoliitännällä. Laitetta voi käyttää myös mp3-soittimena. Tallentaa jopa 360° ääntä. Ja maksoi 195,60 toimituskuluineen. (Toki muutamalla kympillä saa digisanelukoneita, mutta tällä saa ammattitasoista ääntä vaikka nettiradiolähetykseen.)

Jännä havainto tässä on se, miten nykyään tuotetietous kohtaa tarvitsijan. Sen sijaan, että ryhtyisin selaamaan tuote-esittelyjä lehdistä tai netistä, kysyn netissä kaverilta tai verkostolta (kuten Qaikulta). Tässä kyseisessä tapauksessa tieto H2:ta oli kaverille tullut Facebookin kautta.

Iso kysymys onkin, miten tämä tuotetietouden leviäminen sosiaalisissa verkostoissa tajutaan yrityksissä. Asiakkaat eivät viitsi lukea mainoksia (mihin mainostoimistoja tarvitaan). Nettilukutaitoon kuuluu kyky loikkia markkinointiviestien yli (itse en näe mainoksia, ja jos ne väkisin lävähtävät eteen, suljen ne heti). Tv-mainos tavoittaa vain harvat. Radiomainonta on pelkkää ärsytystä.

Sen sijaan kaverin täsmäsuositus on arvostettua informaatiota. Tätä on pyritty hyödyntämään luomalla maksettua kaverisuositustoimintaa. Mutta heti, jos haiskahtaa, arvostus laskee. Tämä blogimerkintä oli epäkaupallinen. En hyötynyt tästä mitenkään. Silti minua huvitti kertoa, sillä itselleni juuri tämä tieto oli arvokas, sain sen netitse ja koen, että pieni moraalinen velvollisuuteni on välittää saamaani arvollista informaatiota seuraavaan puskaan.

7 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Luin tämän vasta tänään (=15.6.), sillä eilen en ehtinyt blogeihin, kun yritin kahlata artikkelipinoa yrittäjämäisestä markkinoinista saadakseni esseen palautettua ajallaan. (en saanut, tuli työhommajutskaa täksikin päiväksi, vaikka virallisesti loma alkoi tänään).

Niin mutt siis, sitä piti sanomani, että noinhan se menee. Käsitteiden toisiinsa sovittamisleikin sijasta minusta olisi mielenkiintoista lukea sellaista tutkimusta, jossa olisi tietoa tuotteista, jotka ovat erityisen suotuisia suusta suuhun markkinoitavia. Tai sellaisia, joissa zoomailtaisiin siihen, missä kohdassa kaverilta saatu arvokas tieto muuttuukin ikäväksi pöhinäksi, joka saa aikaan torjuntaa.

Jotenkin tuntuu, että tässä(kin) asiassa käytäntö ja teoria ovat aika kaukana toisistaan.

Nauhoituksesta
Äänitin viime vuonna kaikista opiskelijoiden opetusharjoittelusessiosta tunnin pätkän + lisäksi käymämme palautekeskustelut. Nauhoittamiseen käytin Garagebandiä. Kauhea puljaaminen ennen kuin nauhat oli mp3:na opiskeloitten saatavilla! Ja koko ajan Macin kovalevy turvoksissa täynnä. Sitä varten ajattelin testata, riittäisikö iPhonen äänitysteho, jos olisi ulkoinen mikki (neukkariolosuhteissa pelaa kyllä mikittäkin, mutta luokkatilanteet ovat haaste). Elän näet toivossa, että saan edullisesti ostettua ylivuotisen mallin, kun jälkikasvu siirtyy seuraavaan versioon... Mutta jollei iPhone pelitä, niin varmasti pidän mielessä tämän suosituksesi!

Romi kirjoitti...

H2 on hyvä laite, olen käyttänyt sitä jo 1,5 vuotta sekä luokassa tallentamiseen että korkealaatuisena mikrofonina kun olen tehnyt opetusvideoita Camtasialla. Kokemukset ovat ollet hyvät:

http://phronimos.wordpress.com/2008/02/18/zoom-h2-erfarenheter/

Anne Rongas kirjoitti...

Joo ja kun ehtii nyt sitä paksumpaa manuaalia lukemaan, niin hehku vaan lisääntyy. Laite itse konvergoi stereonauhoitteet mp3-muotoon, toimii tietokoneen ulkoiena mikkinä ja kuulukorvaintilijana menen kyllä metsään ja liikkuvien vesien äärelle nauhoittamaan 360° ääntä talven varalle.

Koneen voi antaa itse määrittää äänentasot tai tasot voi määritellä itse. Koska laite ei pidä itse mitään ääntä, mukana ei ole minkäänlaista hurinaa tai huminaa.

Kyllä täältä vielä tulee audiograafinen nettisatusarjakuva... kunhan joutilaisuutta on tarjolla.

Sanna Brauer kirjoitti...

Niin, kaveriverkoston tieto on arvostettua ja arvokasta. Viimeksi valitsin puhelimen vastaavan tiedon perusteella. Verkostoissa on asiantuntijuutta moneen aiheeseen - verkossa valinnanvaraa.

Käyttö Kommentti kirjoitti...

Ylitsevuotavan onnellinen olet Anne tuosta laitteesta. Minä en aivan noin ylistävä ole. Ostin omani nettikaupasta näkemättä. Laite on aika viimeistele-mättömän oloinen, jos sitä vertaa saman hintaluokan pokkarikameroihin, känny-köihin, tai vaikka MP3 soittimiin.

Ensimmäinen harmini oli kun SD kortti-paikan kotelon kannen kiinnitys ei pidä, sillä siitä puuttuu toisesta reunasta pieni nipukka. Nyt kiinnitys on teipillä. Käyttö-liittymää en myöskään kehu, sillä pienen näytön lukemiseen on käytettävä lisäva-loa, tai jopa suurennuslasia. Muuten Ok, mutta hinta/laatusuhde ei ole kohdal-laan.

Jos olisin nähnyt tämän tuotteen ennen ostamista, en olisi tähän merk-kiin/malliin päätynyt. Onkohan missään lehdessä testiä Zoom H2, mutta se olisi hyvin mielenkiintoista luettavaa.

Anne Rongas kirjoitti...

Totta puhut Käyttö Kommentti. Silti olen erittäin tyytyväinen hankintaan.

Olen monta vuotta halunut kätevästi nauhoittaa mp3-ääntä erilaisissa tilanteissa ja tällä laitteella se onnistuu hyvälaatuisesti ja helposti.

Ammattilaiskäyttöön tietenkin käytettävyys on huomioitava paljon terkemmin.

Itselläni oli taustalla tuskailu tosi kinkkisen diginauhurin kanssa. Tilanne oli myös sellainen, että oli todella kiire saada kunnollinen nauhuri käyttöön.

Olen nyt viikon aikana nauhoittanut myös vaativissa ympäristöissä keskellä hälisevää kahvilaa ja lounasravintolaa. Tulos on ollut hyvä.

Mutta siis kyllä pitää paikkansa, että näyttö on pikkiriikkinen. SD-korttipaikka pysyy hyvin kiinni, jos jalusta on paikoillaan.

Romi kirjoitti...

Netistä löytyy paljon positiivisia testejä joissa painotetaan hyvää hinta/laatusuhdetta. Mutta aika muovinen se on ja näyttö voisi olla isompi.