lauantaina, marraskuuta 22, 2008

Ning-vaasio

On ilmassa hiutaleita, muotoutuu Maa taas uudestaan. Vakavasti otettavaa aihetta ei näin lauvvantakehtoona, toiverunoja kuunnellessa, voi kuvasanoitta aloittaa.

Verkkomaailmassa kiinnostava uudelleenmuotoilija on Ning, joka tässäkin blogissa on jo jonkun kerran vilahtanut – näyin luoneen itse ensimmäisen Ningini 21.7.07. Ville Venäläisen 1.11.2007 perustama Sometu (Sosiaalinen media oppimisen tukena) Ning-verkosto on kerännyt jo yli 570 suomalaista oppimismaailman ja kansalaistoiminnan ihmistä verkostoitumaan. Ningin opetuskäyttöä on kokeiltu monin paikoin ja kiinnostusta herättävin tuloksin.

Vaikka Ning, kuten vielä mikään muukaan verkkopalvelu, ei ole täydellinen, ei edes lähellä, niin siinä on muutamia verrattomia ominaisuuksia. Listaan niitä oppimisen näkökulmasta tähän:
  • helppo, halpa ja nopea perustaa
  • samoilla tunnuksilla voi liittyä useisiin Ningeihin ja omat verkostot löytää My Social Networks
  • Ning-sivuston ulkoasua ja näkyvyyttä voi säädellä melko monipuolisesti (myös CSS-tyylit, sivujen julkisuutta voi säätää sivukohtaisesti).
  • mahdollisuus lähettää avoimia ja suljettuja yksityisviestejä, viestejä ystäville, ryhmän jäsenille ja koko verkoston jäsenille
  • mahdollisuus hallinnoinnin jakamiseen ja porttikieltojen jakamiseen
  • monipuolinen syötteistö (ei tietenkään toimi suljetuilta sivuilta)
  • monimediaisuus (kuvat, videot, audiot, tiedostot 100Mt tallennustilaa/profiili)
  • integrointi Flickrin kanssa, monipuolinen vimpainvalikoima
  • 13-18-vuotiaille ilmainen mainokseton (himppu mutkikkaasti, mutta kuitenkin), maksullisesti mainokseton (tällä hetkellä 19,95 $/kk)
  • mahdollisuus luoda vapaasti uusia sivuja ja järjestellä navigointia, myös alivalikkomahdollisuus
  • toimivia työväineitä, kuten chat, ilmoitukset, muistiinpanot ja etusivun elementtien kohtuu joustava sijoittelu sekä perusmodulin HTML-editointi, syötemoduli sekä etusivulla että profiilissa
  • moniin oppimisympäristöihin verrattuna merkittävää se, että jokaisella jäsenellä paljon mahdollisuuksia omiin aloitteisiin (kutsua uusia jäseniä, aloittaa keskusteluita ja ryhmiä, kirjoittaa blogia, ladata media-aineistoja)
  • jokaisella jäsenellä oma muokattavissa oleva profiili, ystäväverkottumisen mahollisuus
  • sietää tolkuttoman määrän jäseniä (kuten Classroom 2.0 yli 14 000), toki mukana kaottisuus ja epäselkoisuus, mutta silti, aina jotain, josta löytää ote
Harvasta maksullisesta oppimisympäristöstä voi listata näin monipuolisesti hyötyominaisuuksia. Kun itse käytän Ningiä kurssiympäristönä, seuraan syötteiden avulla uusimpia tapahtumia yhdestä paikasta ja siten saan myös arviointia varten jokaisen profiilin kerralla silmäiltäväksi (ei onnistu, jos Ning on suljettu).

Tervetuloa mukaan tai kurkkimaan Vinkkiverkko, Penaali, lukiopsykologian kurssi PS4, filosofian No voi ihme... ja tietenkin noiden omieni lisäksi Sometu ja Porkkanamafia!

Timo Rainio on laatinut selkeän pienen esityksen Ning-palvelun verkostoitumisoisuuksista:
Verkostot&Ning
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: verkostot ning)

5 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Heips!
Minun on tunnustettava, että olen pyörinyt esim. Sometussa sen verran vähän, että minulla on siellä aina vaikeuksia hahmottaa, missä oikein olen ja kenelle vastaamassa.

Vasta Penaali sai minut uudestaan kiinnostumaan Ningistä (ekan oman koeningin tein joskus keväällä ja ihan ensimmäisen kerran tutustuin siihen vuosi sitten kesällä, kun poikani värkkäsi yhden nettipalvelun demoa ningin päälle). Ensinnäkin Penaalissa minua viehättää sen ulkonäkö, olin jo kokonaan unohtanut, että sitä voi muokata noin vapaasti (vielä kun osaisi!).

Jotenkin se vaikuttaa myös paljon selkeämmältä kuin Sometu (johtuu varmaan siitä, että aloittavassa verkostossa paikat ovat vielä siistit, kun väki ei ole sankoin joukoin levittäytynyt kaikkialle!)

Oli minulla muutakin asiaa. Olen jostain blogista (en muista mistä!) ollut löytävinäni tiedon, että olet tulossa alustamaan Helsingin työväentalolle to 27.11. klo 16:50. Ei sulla sattuisi olemaan ennen tai jälkeen esityksen aikaa pikakahville?

t. Sä, joka aikoo istua yleisössä ihan täpinöissään

Anne Rongas kirjoitti...

Vain etäläsnä (27.11.), kuten muutoinkin kahden työn tekijänä lähes aina. Ja heti rynnistys opopäivystämään, kun miittinki loppuu.

Toisekseen hyvä, kun vahvistit uskoani visuaalisen merkitykseen. Penaalissa opiskelijoitten kanssa äskettäin suunnittelimme selkeyden vartiointia ja kohentamista.

Sun äitis kirjoitti...

Tiedätkö, onko kuulijankin mahdollisuus osallistua tilaisuuteen etäläsnä? Eli voisiko sinua seurata omalta koneelta kotona sen sijaan, että yrittää kovalla kiireellä ehtiä paikanpäälle?

Anne Rongas kirjoitti...

Koska osallistun ConnecPron kautta, siellä voi varmaan olla myös etäseuraajia, tapahtumahan toteutetaan myös SL-ulottuvuudessa. Koska tekniikan kanssa on epävarmuustekijöitä, teen oman juttuni ennakkoon (ja siis myös jälkikäteen) pieninä teemapätkinä (ei vielä valmis, mutta tällä sivulla, kun on valmis).

Sun äitis kirjoitti...

Kiits!
Taidan kokeilla tota SL-vaihtoehtoa kun siihen löytyi osoitekin (ConnectPro-huoneen osoite ei hypännyt silmille ihan yhtä helposti!).

terkuin
Irmeli