sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2008

Vinkkejä kielten opiskeluun

Viime viikolla kaksi opiskelijaa kävi kyselemässä opastusta kielten opiskeluun. Heitän nyt pallon kielten opettajille. Olen laatinut pienen pohjan linkkeineen. Mutta kaipaan sivuille lisää opiskelijan elämää helpottavia juttuja. Jokaisella sivulla on palautelomake, johon voi kirjoittaa tekstiä tai liittää linkkejä. Sivuja saa vapaasti linkittää eteenpäin. Linkkejä voi lähettää minulle myös deli.cio.us-palvelussa tägilla for:arongas.

Opastin opiskelijoita käyttämään monipuolisesti eri aisteja ja etsimään omaan oppimiseen parhaiten sopivia menetelmiä. Opiskelijat kaipaavat konkretiaa. Linkkien löytäminen verkosta ei ole jokaiselle helppoa. Jo pelkästään idea siitä, että netin kautta voisi kuunnella vierasta kieltä, ei ole kaikille tullut mieleen.

5 kommenttia:

maalainen kirjoitti...

Hei
Hieno aloite. Nettiopetuksessa olisi paljon löydettävää Suomen opettajilla. Lähetin paljon hyviä linkkejä. Mainita saa ja kehuakin. Minä olen kehunut Anne Rongasta vaikka kuinka paljon!
Matematiikan opetuksesta voisi olla vastaava sivusto ja miksei muidenkin aineiden.

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitosta vainen :-) Tehdään vastaava matikkaan. Täällä oli opettajilla jo aiemmin aloitetta. Pitää saada jonkinlainen jäsennys, miten luokitellaan. Minulla on perintönä hyvä aloituslista ja varmasti löytyy sieltä netin suunnalta apujoukkoja.

Sun äitis kirjoitti...

Kuuntelemismahdollisuuden lisäksi kannattaa muistuttaa myös puhelemismahdollisuudesta, siis siitä, että omaa ääntämistään voi kuunnella vaikka Voicethreadissa.

Olen just värkkäillyt parit kalvosatsit, joista toisen puhuin ruotsiksi ja toisen englanniksi. Kyllä siinä muutamaan kertaan tuli hommat puhuttua ja kuunneltua, ennen lopullista tallentamista!

Sanakirjamahdollisuudet ovat nykyään myös todella hyvät!

Joskus vuosituhannen alussa etsiskelin netistä englannin opiskeluun tarkoitettuja materiaaleja. Turhan monet olivat kaavamaisia aukkotehtäviä, joita harva jaksaa takoa määräänsä enempää. Nyt kun on värkkejä tarjolla olisi hienoa, jos joku kieltenopettaja tekisi vaikka sellaisen Voicethread-jutskan, jonka pohjalta oppilaat keskustelisivat äänikommenteilla.

PS Minulla tämä kommenttisivu on ihan palasina, kirjoitusluukku esim. on minimini. Näkyykö muille kunnolla?

Sun äitis kirjoitti...

Sivusotku oli näköjään hetkellinen häiriö, nyt on jo ihan tuttu näkymä!

Anne Rongas kirjoitti...

Tuo ääntämisosasto on tärkeä ja sellaisia pitää saalistaa.

Itse Rakastan nettiradioita ja podcasteja. Fanitan saksan kieltä ja minulla kulkee nyt aina mukana mp3-soittimessa Deutsche im Alltag. Ja maailman paras psykan radiohjelma All in the Mind pallon toiselta puolelta.

Saavutetun kielitaidon kannalta tuore kuunneltava on merkityksellistä.