sunnuntaina, lokakuuta 01, 2006

Kuinka haravoida roskat blogista?

Tässä jokunen aika sitten minulta kysyttiin ylläolevasta asiasta. Eri blogijärjestelmissä on erilaisia keinoja. Ja arvelen ongelman olevan myös vakavampi maailmankielisissä ja laajalevikkisissä blogeissa (kuten Harold Jarche kertoo omalta osaltaan).

Roskaaminen (spam) koskee kommenttiosastoa ja sähköpostiosoitteiden keräilyä (ks. lisää Wikipediasta > blog spam=blam). Sähköpostiosoitteiden keräämistä voi estää kirjoittamalla osoitteen niin, ettei kone pysty sitä lukemaan (välilyntejä, @ korvataan AT jne.). Blogiin voi myös liittää Anti-Spam -ansan.

Blogin ylläpitäjä voi usein määritellä ensinnäkin sen, saako kommentteja kirjoittaa ja millaisia toimia kommentin kirjoittajalta vaaditaan (esim. kirjautuminen tai word verification eli kuvana olevan numero-kirjain-tunnisteen kirjoittamisen). Monissa ympäristöissä on myös mahdollisuus moderoida keskitetysti kommentteja. Uusista kommenteista voi saada tiedon sähköpostiin (tai kommentin kerääjään), jottei tarvitse käydä tarkastelemassa blogia.

Wordpress on integroinut palveluunsa Akismet-roskasuodatuksen. Kommenttien keskitetty hallinta on ihan kätevästi hoidettu (vaikka siis roskista puhuttaessa yksikin on liikaa ja ärsyttävää):

Ei kommentteja: