sunnuntaina, huhtikuuta 16, 2006

Blogimaailman klassikoita meillä ja muualla

Tämä blogi on luotu blogimaailman menestystarinan ja klassikon tittelin ansaitsevan verkkopalvelun avulla. Blogger - kolmen opiskelijan projekti kimposi kuin raketti kyberavaruuden kattoa kohti. Kaikesta kaupallisuuden vikkelyydestä huolimatta blogimaailma on säilyttänyt niin Bloggerin kuin muidenkin keksintöjen sivussa rennon ja lapsekkaan luomisen innon. Uusia juttuja sikiää sydämen halusta.

Varhainen bloggaaja (since 1996!) Rebecca Blood on kirjoittanut useamman kirjan aiheesta (>> The Weblog Handbook, We've got a Blog) ja hänen bloginsa rebecca's pocket elää edelleen ja on tutustumisen arvoinen.

Suomen ehdoton blogiklassikko on vuonna 2002 perustettu Pinseri. Sen oheen syntynyt blogilista on hyvä sukelluspiste suomalaiseen blogosfääriin. Suomalaisblogien keltaista "lehdistöä" edustava (toimintansa 100 julkaisun jälkeen lopettanut) Blogisanomat avaa erään ulottuvuuden blogimaailmaan. Ja klassikoihin Suomen blogitaivaalle pääsevät myös verkkopäiväkirjoineen Panu Rajala, Erkki Tuomioja ja Matti Vanhanen. Nämä blogit ovat johdattaneet valtaosaa ihmisistä siihen luuloon, että weblogi/blogi/veppiloki = verkko/nettipäiväkirja. Näin ei kuitenkaan ole. Päiväkirjamainen toteutus onnistuu helposti blogilla, mutta se on vain eräs juonne kokonaisuudesta. Suomalaiseen blogihistoriaan jäi lähtemättömästi myös sukellus.fi tsunamionnettomuuden ajoilta (sivustolta löydät edelleen arkistoista tuon ajanjakson blogimerkinnät).

Blogihistoriaa valaisee Rebecca Bloodia ansiokkaasti tiivistellen Jari Sedergran 13.6.2004 julkaisemassaan jutussa.

Ei kommentteja: