tiistaina, lokakuuta 22, 2013

Ensimmäinen iBook lähti käpälistä

Onhan se jänskää, kun tumpelo pääsee kätevästi taittamisen makuun. Nykyisin on monenlaisia julkaisuohjelmia, joilla saa puolivalmisteista aikaan kelpoisan julkaisun tyyliin lisää vain vesi.

Olemme Open Päivityksen koulutuksissa yrittäneet kovasti edistää yhteissuunnittelua ja kollegiaalista työskentelyä opetusteknologian kanssa. Puhumme vertaistyöskentelystä ja painotamme vertaiselta oppimista, vastavuoroisuutta. Tuon työskentelyn tueksi olemme koonneet kaikenlaisia pieniä harjoituksia ja suunnittelun apulaisia. Niitä yritämme nyt laittaa Vertaisvihkoksi. Saimme tänään ensimmäisen koeluontoisen jakeluun.


Käytin vihkosen koostamiseen ilman opastusta ja ensimmäistä kertaa maksutonta sovellusta, iBooks Authoria. Voin todistaa: on helppo käyttää. Mukaan saa myös hyperlinkit, videoupotukset ja vaikka mitä. Tavoitteena oli monistettava ja PDF:nä jaeltava kirja, joten kilkkeet saivat jäädä. Toki on harmillista, että iBook toimii vain iPadillä, mutta PDF:n saa auki kaikilla laitteilla.


Jaamme tuotoksemme CC BY-SA -lisenssillä. Mielellään otamme mukaan muidenkin jakamaa sisältöä, jos vain lisessointi passaa. Tavoitteena on saada myöhemmin aikaan ammattilaisen taittama kiva pieni toimiva vihkonen, sekä painettu että digitaalinen.

Olisi mukavaa, että esimerkiksi saman rahoittajan eri hankkeista toteuttajat laittaisivat tällaisten tuotosten kanssa hynttyyt yhteen. Kaikki voittaisivat. Nämä ovat näitä opekoulutusten arjen monisteita ja nettisivua ja diaesityksiä. Kätevää on, jos ne saadaan samaan pakettiin ja jakoon ihmisille.

Käyttäjien näkökulmasta on hankalaa, kun verkossa on siellä täällä aarteita, mutta niitä ei joko löydä tai ei tiedä, miten niitä saa käyttää.

Virtuaalityö toimi. Vihkosta koottiin akselilla Miehikkälä-Helsinki-Kirkkonummi. Monistukseen se sujahti Hämeenlinnaan ja huomenissa on paperiversiokin sitten hypisteltävänä, kun pitkästä aikaa tapaamme työkavereitten kanssa nokakkain.


6 kommenttia:

HS kirjoitti...

Mainio opus! Selailin läpi sekä ipadilla että pdf:nä ja sain paljon hyviä ideoita! Lukeminen toimi myös molemmilla tavoilla. KYLLÄ!! Yläpeukku!

Anne Rongas kirjoitti...

Kiva kuulla, että toimii :) Kiitämme ja kumarramme ja jatkamme hommia. Meillä on mm. ideana tehdä yksi luku, jonka otsikko on Ajankäyttö.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Ibook-linkki ei valitettavasti toimi, ei ainakaan minun Ipadissa.120

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on koulun 5v. vanha kannettava Mac-kone. En voinut ladata taitto-ohjelmaa, kun tuli ilmoitus, sorry liian vanha masiina.

Nina R. kirjoitti...

Todella hyödyllinen opus! Heti seuraavassa YT-kokouksessa käymme pienryhmäkeskusteluja TVT-asioiden tilasta koulussamme sen loistavan muutosaaltokuvan ja -alustuksen avulla. Ja samalla kokoamme kaikki yhteiseen Googledokumenttiin SWOT:ia. Näin kaikissa pienryhmissä näkyy koko ajan myös millaisia ajatuksia muista ryhmistä tulee.

Odotamme innolla Ajankäyttö-lukua!

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, vinkkinä kaikille, jotka eivät saa iBook-versiota ladattu: klikatkaa PDF, sama sisältö vähän eri muodossa. Yritämme rutistaa seuraavan version Vertaisvihkosta vielä tämän vuoden aikana. Kiitos tsemppaavista kommenteista!