keskiviikkona, elokuuta 14, 2013

Muista kytkeä mobiililaitteiden etäetsintä päälle!

Muutamalta tuttavalta on lähiaikoina varastettu mobiililaite. Halju tunne. Ystävän kehotuksesta muistutan nyt muutaman turva-asian.

Ensimmäiseksi: jos ei laite kökötä tiiviisti kotona (tai ehkä silloinkin), kannattaa aina muistaa kytkeä päälle näytön lukitus.

Toisekseen iLaitteilla ja Maceillä on pitkään ollut käyttöjärjestelmän ominaisuutena etsi-toiminto laitteen paikantaminen. Muille laitteille saa tietoturvaohjelmia, joissa on samoja ominaisuuksia. Kuvailen tässä iLaitteiden etsi-toiminnon, koska sitä osaan itse käyttää. Selkeät ohjeet löytyvät Applen sivuilta.


iLaitteiden osalta voit tarkistaa Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelulaitteesta, onko Find my iPhone/iPod/iPad / Etsi iPhoneni päällä. Macillä ja iMacillä saman voi tarkistaa Omppuvalikko > Järjestelmäasetukset > iCloud ja Etsi Macini.

Kun etsintä on kytketty päälle, verkkoselaimella laitteet paikannetaan iCloud-palvelussa http://www.icloud.com, jonne kirjaudutaan omalla AppleID:llä. Sieltä löytyy Etsi-toiminnon kuvake ja jos palvelu on otettu käyttöön ja laite on päällä, palvelu näyttää laitteiden sijainnin kartalla. Laitteen voi käskeä antamaan äänimerkin, sen voi lukita tai tyhjentää.

Kolmanneksi: muista varmuuskopiointi!

Neljänneksi: kannattaa myös laittaa tarralla nimi ja yhteystieto laitteeseen. Joskus voi itse hukata laitteensa ja sen saattaa löytää joku rehellinen ihminen.

Vinkkinä vielä: useissa somepalveluissa (tai pilvipalveluissa) on mahdollisuus kirjata laitteet ulos verkkopalvelun kautta eli jos esimerkiksi Gmail on auki hukkuneessa mobiililaitteessa, palvelun voi sulkea selaimen kautta kyseiseltä laitteelta.
Tärkeä tieto!

Ei kommentteja: