perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Kaupunkisuunnista paikallisoppaan kanssa

Pimeällä vieraassa kaupungissa bussissa kauhea tiiraaminen: missä mun pitää jäädä pois –  eikä vain vieraassa kaupungissa, vaan jopa tutussa maastossa. Päivänvalossakaan ei ole helppoa, jos liikkuu vierailla seuduilla eikä kotitöitä ole tehty eli kartta otettu mentaalisesti haltuun, jopa mukaan.

Suunnistin eilen, kuten jo niin monet kerrat aiemmin, Helsingissä paikallisoppaan kanssa. Opastonttu kökötti puhelimeni näyttölasin takana, vähän mykkä, mutta muuten näyttävä, jopa satumaisen nokkela neuvoissaan. Osasin mennä suorinta reittiä kuin  kanta-asuja. Reittini kulki tutulta bussipysäkiltä yllättävälle pysäkille, jonka läheltä löytyi rakennetun maiseman sisään sijoittuva jalkakyytiläisten oikotie.

Kyseinen puhelintottu on nimeltään ReittiGPS, joka toimii Helsingissä ja Tampereella. Se on puhelinsovellusten ehdotonta luksusta, käyttäjälähtöisesti suunniteltu. Jos en tiedä omaa sijaintiani, ohjelma hakee sen minulle automaattisesti. Voin tallentaa sijainteja suosikeiksi. Palvelu näyttää reittivaihtoehtoja, kävely- ja matka-ajat sekä etäisyydet. Jos teen hyvissä ajoin matkasuunnitelmaa, voin laittaa muistutuksen päälle, etten unohda lähteä matkaan.

Reaaliaikaisesti näen, missä bussi kulkee ja mikä pysäkki on seuraava. Kun pääsen pysäkille, voin kätevästi siirtyä jalankulkukarttaan. Matka-aika ja etäisyys näkyy, reitillä pysyminen käännöksissä on helppo varmistaa oman sijainnin mukaan, joskushan suunnat hukkuvat kaupungissa tornitalojen välissä, monihaaraisissa käännöksissä. Jalkamiehen aikaarvio on ripeään tahtiin, ilman painavaa reppua etenevälle, siihen kannattaa vähän pelivaraa lisätä.

Paitsi että sovellus on toimiva, se on jotenkin myös hauska, vähän kuin pieni peli, jossa minä olen elävä pelinappula.

ReittiGPS:n infosivu ja juttu Tietokone-lehdessä (kommenteissä myös kriittistä näkökulmaa). Valitettavasti vasta yhdelle puhelinmallille, voi tätä yhteensopimattomuuksien harmia nykyään.

EDIT: Kannattaa tsekata myös Reitit sekä Ihan hyvä reittiopas.2 kommenttia:

Armi kirjoitti...

Jostain tämänkaltaisesta kuulin joitakin vuosia sitten Spark-podcastista ja muistan ajatelleeni, että tuo pitäisi saada joka kaupunkiin.
nimimerkki: tosi huono suuntavaisto

Sun äitis kirjoitti...

ReittiGPS on minulla ehdoton etusivun appi! Hiukan tosin harmittaa, ettei kartalla enää näe reaaliajassa ratikoitten liikettä, kuten vielä kesällä näki. Mutta sekään ei ole ReittiGPS:n vika, minkäs sille mahtaa, etteivät ratikat näy Applen karttasovelluksessa.