keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Jaa jotain 11.3.2013

Opiskelija vuosien takaa chattäili muutama tunti sitten Facebookissa. Kertoi muistelleensa, miten opastin opiskelutaitoihin. Kätevästi vanhat kurssiaineistoni ovat netissä ja sieltä saatoin laitella linkkejä, ihan on aiheesta mp3-äänitteitä ja niistä pdf:nä tiivistelmät. Tein aikoinani paketin, kun keskimmäinen valmistautui reaalikokeeseen ja toki myös omille opiskelijoilleni, mutta ykkösmotiivina oli minikurssi omalle lapselle.

Teemme Kari A. Hintikan kanssa töitä Suomen eOppimiskeskuksen luotsaamassa AVO Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin -hankkeessa. Hankkeen agendalle kuuluu masinoida nimensä mukaista asiaa Suomessa. Koskapa maaliskuussa vietetään kansainvälisesti Open Education Week -tapahtumaa, päätimme laittaa pallon pyörimään kevyyeen tyyliin, avoimen netin kaverisuosittelun hengessä:
Aiheesta innostuneitten kesken ehditään vielä ideoida sopivat tapa kerätä tuloksia. Usutamme jakamaan laajalla skaalalla, jotain, josta arvelee olevan jollekin oppimishaluiselle ihmiselle iloa. Jaettu voi liittyä koulumaiseen oppimiseen, mutta yhtä hyvin harrastuksiin tai työelämässä oppimiseen.

Miksi jakaisimme? Aiheesta on virallisen opetuksen puolella viime viikon aikana kohistu. Emme ota kantaa tuohon, vaan siihen, miten jakaminen ilahduttaa ja auttaa. Virtuaalinen jaettava ei paljon paina, mutta osuessaan tarvitsijalle painoarvoa kertyy.

Kenenkään ei ole pakko jakaa. Saa lurkkia, saa vapaamatkustaa ja saa myös haukkuaräksyttää jakajia. Yhdenlaista jakamistahan sekin on.

Vapautin (CC BY-SA) tapahtumaa varten yhden piirrokseni vuodelta 2008. Kuvassa Unkelo ja Tunkeli, nuo hillittömät veljekset, jakavat jotain toisilleen netin kautta. Ja kivaa näyttäisi olevan.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Terve!

Sopisiko tuo Ankkalampi - Täysin ilmainen suomen kielen opetussaitti, joka perustuu kuviin, eli on näinollen riippumaton opiskelijan äidinkielestä. Jokaisesta sanasto on kuva tai kuvallinen selostus jne.
Ajatukseni esittelen täällä:
http://lingvox.weebly.com/ohjeita.html
Ja Oppitunnit 1 - 20 ovat valmiita.
Niissä on aina "kuva + ääni + teksti" ja kaikki on vapaasti ladattavissa. Kuvat ovat tosin muiden ja annettu käyttöön "for educational purposes only", eli niitä ei saa irroittaa yhteydestään.
Mutta jos pitää "kamat kasassa", niin voi ladata oppitunteja puhelimeen, tablettiin tms. ja opiskella vaikka junassa (korvakuulokkeet ovat toki suotavat).
ja leiskuva kritiikki on hyvinkin tervettullutta.
Minulla on webinaari aiheesta tuoss Open Education Week-zydeniuksessa klo 15 on suomeksi ja klo 19 englanniksi [Finglish].
Joo - ja minuun saa helposti yhteyttä, kaikki yhteystiedot ovat saitillani.
Yritän swaada aikaan käyttöopastusvideon piakkoin.

P.S. "Opi venäjää Ankkalammessa", eli samanlainen venäjän kielen zydeeni tulee myöhemmin - ja ilmainen tottakai.

Tietotaito vapaaksi ja (kilteille) opettajille kunnon palkka!


Henry Björklid

Henry.Finland@gmail.com

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitoksia jakamisesta, tämäpä oli aikamoinen vonkale!