torstaina, helmikuuta 23, 2012

Twitterissä upotus-ominaisuus

Twitter on jo muutaman vuoden ollut maailmalla somesovellusten kärkilistalla, kun on koottu opetuskäytöön parhaiten soveltuvia palveluita. Suomessa Twitterin opetuskäyttö on vielä melko vähäistä.

Twitter on viime aikoina uudistunut kovasti. Itse havaitsin uuden ominaisuuden juuri äsken, ehkä se ei niin uusi kuitenkaan ole. Twiittejä voi nimittäin upottaa. Koodin saa napattua avaamalla twiitin ensin yksittäisenä selaimelle. Tämä käy kaksivaiheisesti eli ensin viestin alla klikataan Open ja sitten Details. Viestin alla löytyy Embed-linkki.

Upotan tähän nyt tiistaisen viestin, jonka Anne Knock lähetti. Hän ja 13 muuta australialaista opetusalan kehittäjää kävivät suomalaisopettajien (Sometu+Facebook+hankeverkostot) netitse organisoimalla tutustumisretkellä Tampereella (PAOK-hanke) ja Hämeenlinssa (Tavastia). Koodin avulla upotettu yksittäinen twiitti näyttää tältä:

Mielenkiintoista nähdä, miten kauan twiitti säilyy tuossa näkymässä. Twitter-virtaanhan nuo viestit tuntuvat hukkuvan kovin nopeasti.


Edit 1.3.12
WordPress näemmä lukeekin tuon Twitter-upotuksen paljon visuaalisemmin kuin tämä Blogger. Nimittäin tämän blogin juttuja menee Avoinvirta-blogiin ja siellä tähän viestiin upotettu Twitter-koodi näyttää tältä (kiitokset vinkistä Niina K. olisi jäänyt itseltä huomaamatta):


5 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Se upotus löytyy jos on jo se uusi Twitter -käyttöliittymä. (Vai olisiko jo kaikilla?)

Uskoisin että kun se on siinä suoralla viittauksella niin kyllä näkyy tästä eteenpäin toistaiseksi, se on kai ne selattavat arkistonäkymät ja haut jotka pitemmän päälle lyövät tyhjää (liekö johtuen yksinkertaisesti datan valtavasta määrästä vai mistä?)

Leena Helttula kirjoitti...

Tuota noin...
Minä näen upotuksesi vain tekstinä, jossa on linkkejä. Linkit vievät sinne minne pitääkin, mutta kuvia ei ole tässä näkyvissä.
Twitterini on uudistunut, joten siitä ei voi olla kysymys.
Kokeilin jopa kolmella eri selaimella, mutta näen kaikilla saman näkymän, jota ei kyllä oikestaan voi upotukseksi kutsua. Samanlaisen saisi copy-pastella tweetistä suoraan.

Outo juttu!

Anne Rongas kirjoitti...

Leena, ei siihen upotukseen tule kuvaa. Se on juuri tuo yksi twiitti tuollaisena ja kyllä, saman saisi kopioimalla teksti sellaisenaan. Tuo ruutukaappaus on siitä upotuskoodin noukkimisesta, ei siitä, miltä se näyttää upotettuna. Ei tämä silleen mitään uutta ja merkittävää ole. Lähinnä se logiikka, että yhä useammassa somepalvelussa on sisältöjen upottamismahdollisuus. Esimerkiksi, jos sisällön jakaja/tuottaja muokkaa (kaikissa ei voi muokata) tai ottaa pois viestinsä, tekijän teot näkyvät kaikkialle, minne sisältö on upotettu. Upottamisessa ei tehdä uutta kopiota sisällöstä, mikä sekin on mielenkiintoinen asia tekijänoikeuden kannalta.

Leena Helttula kirjoitti...

No hyvä!
Jotenkin upotuksen kuvittelisi erottuvan muusta tekstistä, mutta ei sitten :P
Twitterin uudistus ei ole ollut minun mieleeni ollenkaan. Olen läppärillä palannut takaisin Tweetdeckiin, kun omien listojen seuraileminen meni turhan monen näppäilyn taakse ja Tweetdeck on parantunut minun mieleiseeni suuntaan.

Anne Rongas kirjoitti...

Leena, Twitter-upotus toimiikin eri ympäristöissä eri tavoin. Lisäsin jutun perään kuvan siitä, miten WordPress muuttaa koodin ihan erinäköiseksi kuin tämä Blogger.