perjantaina, elokuuta 12, 2011

Facebook harjoittaa taas omin luvin avointa yhteiskuntaa

Tällä kertaa harjoitus koski kavereiden puhelinnumerojen jakamista kavereille. Tavoitteeksi esiteltiin se, että näin FB pystyy paremmin kohdentamaan kaverisuositukset. Voi jee, miten meitä vedätetään. Sitten jaetaankin seuraavaksi privaviestejä, eikö vain. Perusteena parempi mainosten kohdentamien juuri sinulle, todellinen minäsihän paljastuu siellä aitojen takana, mitäs sitä peittelet.

Näin tämä homma siis menee tällä kertaa: eilen uutinen tietoturvayhtiö Sophosin blogissa, Digi Today uutisoi, Tietoviikko uutisoi ja ihmiset ryhtyivät jakamaan linkkivinkkiä eri kanavilla.

Jos haluat, että Facebook ei jakele kaikille kontakteillesi puhelinnumeroasi, mene Käyttäjätili ja valitse Muokkaa kavereita, sieltä Yhteystiedot.


Olen poistanut kuvasta FB-kavereitteni puhelinnumerot, kaikkien numerot olivat näkyvissä. Sivun oikeassa yläkulmassa lukee:
"Puhelinluettelon yhteystiedot Facebook Puhelinluettelo näyttää sekä puhelimestasi tuodut yhteystiedot että Facebook-kaverisi. Jos haluat poistaa puhelimesi yhteystiedot Facebookista, sinun pitää poistaa ensiksi ominaisuus käytöstä puhelimestasi ja sitten vierailla tällä sivulla." 
Kun siirtyy mainitulle sivulle, siellä lukee:

"Tuodut yhteystiedot näytetään kohdassa Kutsut ja tuodut yhteystiedot -sivu ja synkronoidut matkapuhelinyhteystiedot näytetään kohdassa Facebookin puhelinmuistio. Yhteystietoja voidaan käyttää sinulle ja kavereillesi lähetettävien kaveriehdotusten laadun parantamiseen.
Jos poistat tuodut ja synkronoidut yhteystiedot: Kaveriehdotusten merkitys voi vähetä sinulle ja kavereillesi. Puhelinmuistiossasi ei ole enää synkronoituja yhteystietoja, mutta siinä näytetään edelleen niiden kaverien yhteystiedot, jotka ovat liittäneet sen profiiliinsa.
Huom.: varmista ennen Poista-painikkeen klikkaamista, että synkronointi on poistettu käytöstä. Tee tämä avaamalla Facebook-sovellus iPhonessa, klikkaamalla päävalikon Kaverit-kuvaketta ja klikkaamalla oikean yläkulman Synkronoi-painiketta." (Kursivointi ja lihavointi minun tekemä.)
En ollut itse synkronoinut puhelimeen kavereiden kontaktitietoja, joten rohkenin klikata Poista. Vielä yksi ilmoitus:
"Pyyntönne on käsittelyssä ja saatte tiedon sen valmistuttua. Osoitelistanne koosta riippuen käsittely saattaa kestää muutamia minuutteja. Kiitos kärsivällisyydestä!"

7 kommenttia:

justeer kirjoitti...

Tämä kyllä taitaa olla ankka. Ainakin se, että FB jakaisi numeroa automaattisesti kontakteille, ei pidä paikkaansa. Tuolla listalla näkyy numerot niiltä kavereilta, jotka jakavat puhelinnumeronsa FB:ssa (siis ovat kirjoittaneet sen omaan profiiliinsa samalla tavalla kuin vaikka pikaviestimen osoitteen). Siitä tosin voidaan olla montaa mieltä, että onko puhelimen tietoja järkevää siirtää Facebookiin, vaikka ne pysyisivätkin yksityisinä.

Lisätietoja: http://www.theregister.co.uk/2011/08/12/facebook_contact_list_stirs_rumour_pot/

Anne Rongas kirjoitti...

Saattaapi olla ankka, kuten justeer veikkaat, mutta toisaalta ei tuosta Facebookista koskaan tiedä, joten mieluummin ainakin itse haluan laittaa asetukset kireälle enkä ollut mm. synkronoinut yhteistietoja puhelimeni kanssa.

Itse toivoisin, että palvelu ilmoittaisi uudistuksista selkeämmin ja informatiivisemmin. Nykyisin uudistukset etenevät omaa tahtiaan ja sitten käyttäjät verkostomaisesti hoitavat keskinäisen neuvonnan.

Eliaksen blogi kirjoitti...

Näiden asioiden seuraaminen on olennaista siksi, että vaikka tämä olisi ankka, meillä on silti ongelma Facebookin kanssa. Facebook on sitoutunut noudattamaan EU:n ja USA:n välistä Safe Harbour-sopimusta, joka takaa EU:n tietosuojatason EU-kansalaisille, jotka käyttävät USA:ssa sijaitsevia palveluita.

Kirjoittaessani tätä opasta http://www.edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_median_kayttoehdot_opetuksessa
otin yhteyttä Facebookiin ja pyysin heitä toimittamaan Safe Harbour-järjestelyn edellyttämiä auditointiraportteja. Eipä ole näkynyt.

Pyynnön taustalla oli se, että FB on todistettavasti rikkonut tiettyjä Safe Harbour sääntöjä lähtien siitä, että FB ei ole oikeasti poistanut käyttäjän tietoja palvelusta tämän poistuessa vaan profiili on vain muutettu inaktiiviseksi. Tämä on verifioitu keväällä 2011: vaikka poistaisit profiilisi siihen tarkoitetulla tavalla, saat silti eteesi "tervetuloa takaisin" -sivun jos rekisteröidyt uudelleen samalla sähköpostiosoitteella. Miten tämä olisi mahdollista ilman, että käyttäjästä on vastoin EU-lakia ja sen kirjaimen sisältävää Safe Harbor-sopimusta rikkoen olisi säilytetty tietoa?

Kaikkiaan näyttää lähtökohtaisesti siltä, että FB:stä on tullut monoliitti, joka käyttäytyy sitä arrogantimmin mitä isompi siitä tulee. Suunta on kehno. En itse käytä tietosuoja- ja tietoturvasyistä. Suosittelen käyttämättömyyttä muillekin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
voisiko saada uusia ohjeita fb:n synkronisoitujen tietojen poistamisesta iphonesta? 8/2011 poisto-ohjetta en osannut käyttää kun sivut fb:ssä ovat muuttuneet. Ikävä ongelma tuo fb-yhetystieojen tupsahtaminen puhelimen yhteystietoihin ! En ole kovin lahjakas näissä hommissa joten tarvitsen apuasi.. Kiitos!
-leila uotila-

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, jokaisella käyttöjärjestelmällä on omat menetelmänsä. Yleensä kaikki synkronoinnin hoidetaan puhelimen asetuksissa. Voit iPhonen asetuksissa kirjautua kokonaan pois Facebookista ja käyttää pelkästään sovelluksen (app) kautta Facebookia. Jos kirjaudut iPhonella Facebookiin Asetukset > Facebook > Asetukset, synkronointi tapahtuu yhteystietoihin ja kalenteriin ja samalla myös kuvien julkaiseminen suoraan Facebookiin mahdollistuu ja muille sovelluksille voi antaa luvan käyttää Facebookia. Yhteystietojen ja Kalenterin synkronointi poistetaan iPhonen Asetuksissa: Asetukset > Facebook > Salli näiden ohjelmien käyttää tiliäsi: Poista lupa.

iPhonella voi siis vallan hyvin käyttää Facebookia ilman, että kirjautuu iPhonella Facebookiin eli voit huoletta poistaa tilin ja käyttää pelkkää sovellusta. Jos haluat ladata kuvia Facebookiin, tee se Facebook-sovelluksen kautta.

Anne Rongas kirjoitti...

Hei Leila, kirjoitin vielä aiheesta vähän pohdiskelua. Kuvituksena on näkymä siitä, miten iPhonessa otetaan yhteystietojen jakaminen pois (Asetukset > Facebook > Asetukset) http://opeblogi.blogspot.fi/2013/04/miten-paljon-uskaltaa-yhdistella.html

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Anne <3

-leila-