tiistaina, elokuuta 09, 2011

Päivitä Flash... siis mikä-mitä-hä?

Eräät selainominaisuudet vaativat plugeja, jotka ovat ihan eri juttu kuin bugit, paha sentään, jos kyseessä on buginen plugi. Bugi on siis virhe koodissa. Plugi on lisäpalikka sovellusohjelmaa eli plug-in. Flash Player on eräs edelleenkin hankala liitännäisohjelma. Vaikka suuri osa ohjelmista päivittää automaattisesti itse itseään, niin tämä ei päde kaikkeen. Flash Player vaatii joillakin käyttöjärjestelmillä (joita ovat mm. Windows, OS X ja Linux) ja joillakin selaimilla (joita ovat mm. Explorer, Firefox, Chrome, Opera) käsipelillä tehdyn päivityksen.

Jänskän hommasta tekee se, että samalla käyttöjärjestelmällä eri selaimilla päivitys on joko automaattinen tai käsipelillä tehtävä. Macillä näemmä Chrome sisältää automaattisen päivityksen Flashin tuoreimpaan beta-versioon, kun taas saman koneen tuore Firefox-beta vaatii käsin tehdyn päivityksen. Että ota tuosta nyssit selvää. Kaikki, jotka käyttävät Adoben Connectia, tarkistakaahan Flashinne tila.

Mac & Chrome

Sama Mac & Firefox 6 beta

2 kommenttia:

Elias Aarnio kirjoitti...

Hauska sanaleikki sinänsä mutta mielestäni on hieman harhaanjohtavaa käyttää uutta sanaa asialle, jolla on jo olemassa vakiintunut nimi.

Artikkeli kertoo ohjelmistojen plug-in -liitännäisistä. http://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_%28computing%29

Suomeksi näistä käytetään nimitystä "lisäosa", ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Plugin.

Selaimen lisäosat (engl. browser plug-in) ovat suomeksi "selaimen lisäosia" tai "selainlisäosia".

Anne Rongas kirjoitti...

Suuri ja nöyrä kiitos sanansuoristuksista Elias. Ehkä tämä asia on itselleni siitä läheinen, että en murretaustani vuoksi pysty helposti kuulemaan eroja b:n ja p:n välille. Bugeista ja plugeista meni nettiseikkailujen alkuaikoina ajatus sekaisin ja vaikka suomen kieliset oikeat sanat löytyvät, niin vain näitäkin kuulee edelleen. Lisäosa, painetaan mieleen, ettei mene kieli harhaan.