lauantaina, heinäkuuta 16, 2011

Profiilikuva nettipalveluissa

Viime aikoina nettifoorumeilla on vilahdellut toiveita, että ihmiset pitäisivät kaikkialla samaa profiilikuvaa eivätkä vaihtelisi sitä. Ymmärrän toiveen ensisijaisesti tiedonkäsittelyä rasittavan informaatiotulvan keventämisenä. Varsinkin tuoreilla somemaisemissa seikkaileville visuaalinen informaatiohyöky on suuri ja tätä hyökyä mielisi vähentää.


Profiilikuvalla nettiympäristöissä on kaksi isompaa funktiota: 

a) Ensiksi se on osa henkilön identiteettiä, antaa informaatiota, äänen (itse tavallaan kuulen kuvan puhuvan, vaikka kyse on kuvasta ja tekstistä) ja kuva heijastaa persoonaa, niin pikkuinen kuin se onkin, sillä voi kertoa itsestään yllättävän paljon. Tämä profiilikuvan piirre on erityisen tärkeä henkilölle itselleen.

b) Toiseksi se tukee havainnointia ja muistia eli ihmisen tiedonkäsittelyä. Ihminen pystyy muistillaan liittämään yhteen erilaisia symboleja, merkkejä, kuten nimiä, lempinimiä, kuvia. Biologisesti meidät ihmiset on evoluution kuluessa ohjelmoitu tunnistamaan erityisesti kasvoja, mistä syystä kasvokuva on helpompi muistaa ja tunnistaa. Tämä profiilikuvan tiedonkäsittelyä tukeva piirre on erityisen tärkeä henkilön seuraajille.

Yhteenvetona voisi sanoa, että jos käytät kasvokuvaa profiilikuvana, vaihtaminen ei ole kovin iso tiedonkäsittelyn ongelma seuraajille. Jos taas käytät jotain ei-kasvokuvaa, seuraajille tulee hitusen enemmän jumppaa muistamisen kanssa, mutta ei sekään mitenkään ongelma ole.


Ihminen ei välttämättä edusta kaikissa nettiympäristöissä samoja persoonallisuutensa puolia eikä liity samalla tavoin sosiaalisiin piireihin. Henkilökohtaisen identiteetin ja persoonan ilmaisemisen kannalta vaatimus kaikkialla ja aina samana pysyvästä profiilikuvasta rajoittaa henkilökohtaista ilmaisua ja muuttumista. Voisi verrata siihen, että työpaikalla pyydettäisiin jokaista tulemaan samoilla vaatteilla töihin, kuin ensimmäisenä työpäivänään (ei nyt sentään koulupuku-tyyppinen vaatimus).

Yksi erityispiirre nettiin liittyen on silmäilevä seulonta suuresta profiilikuvavirrasta. Tällöin sama hyvin erottuva kuva helpottaa löytämistä. Tässä suhteessa eräs nerokkaimpia profiilikuvia on Tero Toivasella, sen huomaa nopeasti, vaikka ruutu olisi täynnä pikkiriikkisiä profiilikuvia.




3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos, Anne! Muokkasin tuon profiilikuvan aikoinaan todella vauhdilla enkä välittänyt sitä pahemmin viimeistellä. Hetken inspiraatio on kuitenkin mulla se toimivin juttu ja niin taisi käydä tälläkin kerralla.

Siinä kuvassa on muuten todella paljon informaatiota sellaiselle, joka osaa sitä lukea. Ehkä se myös kuvastaa mun persoonaani: joitakin ärsyttää, toisilla herää kiinnostus, mutta kukaan ei jää kylmäksi. ;-)

Aarne Hagman kirjoitti...

Moi!
Minustakin profiilikuva on osa identiteettiä ja koska eri ympäristöissä on ainakin minulla erilainen rooli, myös kuva voi olla erilainen: Se voi visuaalisesti ilmentää ko. rooliani - Olenko esim. enempi tarkkailija/seuraaja vai aktiivisempi jakaja ja keskustelija.

Sun äitis kirjoitti...

Aloin keikkua blogeissa syksyllä 2004 ja ensimmäisen profiilikuvani, Sun äitis suosittelee -merkin otin käyttöön kesäkuussa 2005. Vuosia oli niin, että sivupersoonani Sun äitis oli aktiivisempi nettieläjä kuin Irmeli. Hänen profiilikuvansa on vuosia pysynyt ennallaan mitä moninaisimmissa palveluissa.

Irmelin esiintulossa merkittävä virstanpylväs oli Tuijan tekemä haastatteluvideo. Silloin minulla sattui olemaan punainen pusero päällä (aika usein on muutenkin). Niinpä punaisesta tuli "tunnusvärini" profiilikuviin. Pari punapaitaista Irmeli-kuvaa on nyt ollut monta vuotta käytössä, ja vähitellen pitäisi vissiin päivittää, mutkun en ole saanut aikaiseksi.

Google + muuten taitaa olla vihdoin se palvelu, joka eheyttää persoonani: tili on kyllä Sun äitis gmaililla luotu, mutta Irmeliksi nimetty ja Irmelin kuvalla varustettu. (hiukan haikealta tuntui, kun sen päätöksen tein!)

t. Irmeli