Minulle riittää yksi muistitikku siltä varalta, että pitää siirtää dataa koneelta toiselle netittömässä tilassa. Onhan noita tikkuja kertynyt. Mutta ihan tosissaan tänä vuonna olen kerran käyttänyt tikkua. Ja viime vuonna tarve oli ehkä noin kymmenen kertaa.
Viime viikolla kuulin eräässä tilaisuudessa tarinan: erään suuren yrityksen edustalle siroteltiin kadulle muistitikkuja. Päivän aikana niistä valtaosa kulkeutui sisälle taloon ja kiinni tietokoneisiin. Muistitikut ovat melkoinen tietoturvariski.
Tikkujen sijaan varastoin kaiken nettiin. Varmuuskopioin omille koneilleni netistä. Jos muistan tai sattuu huvittamaan. Tietokoneitteni varmuuskopiot ulkoiselle levylle pidän kunnossa. En ole edes sitoutunut yhteen omaan koneeseen. Minulla on vanhin kannettava, vanha kannettava ja uusin kannettava sekä vanha pöytäkone (kaksi näistä yrityksen omaisuutta).
Työnantajan antamalla koneella en tekisi mitään. Olisi kyllä ollut mahdollisuus saada sellainen. Kun uusin kannettavani hajosi ennen joulua, mitään dataa ei hävinnyt. Eikä töihini tullut minkäänlaista kuprua.
Kun tuttava ihmetteli, miten löydän eri informaation, piti vähän miettiä. En juurikaan kansioi asioita. Macin kanssa ei tarvitse kuin karkeasti. Tiedostojen nimeäminen loogisesti riittää. Spotlight on loistava. Mielessäni on jonkinlainen maisemakartta asioista. Googlaan omatkin verkkosivuni. Nimeän ne niin, että löytyvät. Ja käytän Delicious-kirjanmerkkejä. Gmail on ehdottomasti verraton.
Olisi ihan hauskaa kuulla, millaisia tietotyön taitoja eri ihmiset ovat arkeensa kehittäneet.
10 kommenttia:
Samaa mieltä.
Itse kyllästyin useampaan mukana roikkuvaan muistitikkuun. Parhaimmillaan niistä oli aina joku hukassa ja armoton stressi.
Nykyään tulee tallennettua pääosin verkkoon. Dropbox on kovassa käytössä, siihen on omaan käyttöön yksi tili ja työkäyttöön toinen tili. Tähän mennessä onnistunut vallan mainiosti tuo. Tosin olen miettinyt tilien yhdistämistä...josko tässä innostuisi ostamaan sen maksullisen vähän suuremman "tilin" dropboxsista.
Sama täällä. Muistitikku käytössä varmistuksena sellaisten tilanteiden varalta, että verkko pätkii. Muutoin enimmäkseen verkossa, ja toki varmuuskopioin ulkoiselle kovalevylle. Diigo ja delicious paljon käytössä
Moi!
Pitäisi varmaan ottaa käyttöön joku tuommoinen netissä oleva varasto, niin ei tarvitsisi muistikkuja käyttää. Minulla on kulloistenkin kurssien oppituntien materiaali, lähinnä pp:t niillä.
Mutta olenko ymmärtänyt oikein, että esim. tuo Dropbox pitää olla asennettuna myös sillä koneella, mitä sitten töissä käytän - käytännössä siis kaikissa niiden luokkien koneissa, joissa opetan? Jos näin on, se vaatii sitten konsultointia ja lupaa työpaikan administereiltä.
Onko kokemusta F-Securen Backup- palvelusta?
Moi Aarne, itse olen laittanut ppt:t (ja nykään myös tehnyt) Google Dokumentteihin, jonne voi kansioida aineistoja, jakaa niitä, voi julkaista verkkoon sekä ottaa upotuskoodin. Esityksiä voi ladata sinne omalta koneelta tai jos tekee siellä, voi ottaa kopion omalle koneelleen. Voi myös tulostaa pdf:n ja kaikenlaista muuta.
Tässä reilu neliminuttinen opastevideo (mun tekemä elikäs suomeksi) Google Dokumenteista.
Jeps!
Niinpä ja google-dokumenttiin voi liittää kätevästi myös YouTuben videon:
http://bit.ly/ctwkzG
t.
Aarne
Ai että on hieno Aarne toi! Ja hyvä esimerkki siitä, miten mahtavaa on video oppimissisällön osana. Juuri olen kirjoittelemassa tulevaisuuden oppimissisällöistä. Äänet, animaatiot, videot ja 3D-mallinnukset ovat jo olemassa, äsken laittelin kirjahyllyyn maantiedon kirjoja, ovat ne ihan hienoja, mutta kyllä tuo lentomatka kanjonilla avartaa asiaa ihan eri tavoin kuin valokuva tai kaavio yksinään JA toisaalta pelkkä video ei anna niitä tiedon rakentamisen apuvälineitä, joita oppimisessa kaivataan.
Vielä tästä aiheesta!
Minulla on tapana ennen koeviikkoa,kertaamisen avuksi julkaista ko. kurssien opiskelijoille tuntien powerpointit upotettuna Pedanetin veräjässä...siis myös noilla videoilla höystettynä.
t.
Aarne
Vesa Linja-ahon blogissa oli muutama kiintoisa huomio Dropboxin käytöstä.
Minulta on jäänyt sekä cd- että muistitikkuaika kokonaan välistä :/ Edelliset mukana kuljettamani edelliset tallennusvälineet taisivat olla 1.44MB levykkeet. Nekin aina spragailivat, joten siirryin verkossa säilömiseen.
Jos todella on tarvetta tiedostojen kanniskeluun, niin puhelin toimii mainiosti muistitikkuna, eikä sitä ole tapana hukata kun sitä pitää aina mukana. Toki miniläppäri on yleensä mukana, siellä säilön jotain juttuja. Mut joo, verkko on hyvä juttu. Jotkut USB-tikut on kyllä hienon näköisiä.
En osaa kuvitella miksi haluaisin työnantajaltani läppärin; joillain on kaksi kännykkää, mutta kaksi läppäriä on jo pöyristyttävää lol!
Jotkut soveltavat vastaavaa verkossa säilömisen periaatetta rahaan: ei käteistä taskun pohjalla, vaan pääsy tilille (eli maksukortti). Rahan suhteen olen kyllä käteisen kannattaja.
Kommentti tähän, vaikka aihe onkin vanha:
Vie muistitikkusi Kansallismuseoon ja asenna kaikille koneillesi SugarSync tai vastaava varmuuskopio-ohjelma.
Kaikille koneillesi ilmestyy SugarSync-kansio, jonne talletat kaiken kriittisen ja työn alla olevan. Sitten unohdat koko jutun.
Tästä eteenpäin kaikki, mitä teet yhdellä koneella, kopioituu muille, automaattisesti ja ilman mitään tikkusulkeisia. Voit työskennellä täysin vapaasti millä koneellasi vain, tiedostot ovat aina ajan tasalla. Eikä pelkästään ajan tasalla, vaan niistä on saatavissa viisi viimeistä versiota.
Lähetä kommentti