lauantaina, marraskuuta 29, 2008

Onks tietoo?

Mistäs sais apua tähän ja tähän? Tietokoneesi voi toimia ketterämmin ja helpommin, tiesitkö? Verkkotyöskentelyysi löytyy käteviä oikopolkuja, tiesitkö? Voit raivata joitakin tekemisiä elämästäsi kokonaan pois, tiesitkö?

Monet verkkoon, tietokoneeseen ja mobiililaitteisiin liittyvät jutut ovat yllätyksellisiä. Sellaisia, että ei edes osaa unelmoida, kun on tottunut vaivalloisempaan ja hankalampaan.

Kysyminen on yksinkertainen reitti hyvän informaation läheteille, kun ensin löytää paikan, missä kysyä. Hakukoneelta voi tietenkin kysyä. Se vastaa kohtuullisesti, jos osaa esittää oikeita hakusanoja. Kysymis-vastaamis-reitin voima tuli mieleen, kun aamulla lähetin vinkkiä Virtuaali Anulle siitä, kuinka Bloggerin RSS-koodin saa tongittua esiin. Taas opin itse lisää. Vastaaminen ei ole siis pelkkää jakamista, vaan se on oppimista. Sama on toteutunut opotyössäni, kun vastailen aikuislukio-opiskelua koskeviin kysymyksiin (takana 2,5 vuoden kokemus).

Voin vakuuttaa, että ihan vain oppiakseen itse jotain, kannattaa auttaa muita. Puhumattakaan siitä, miten hyvä henki leviä ja aina silloin tällöin palaa takaisin. Vaikka tällaisena harmaana marrasaamuna.

Yhdysvaltalainen Lifehacker-blogi jakaa hyviä vinkkejä. Mainoksista päätellen ehkä hiukan ansaitseekin toimestaan. Takana on kollektiivi. Tämänviikkoisen kiitospäivän kunniaksi Lifehacker järjesti äänestyksen ja julkaisi listan ilmaisohjelmista ja -palveluista, joista ihmiset ovat kaikista kiitollisimpia.

Eräs merkittävin kiitoksen kohde minulla on Gmail, jonka löysin 10.2.2007. Siihen jäivät sähköpostiahdistukset, eikä sen jälkeen ole tarvinut kuin poikkeustapauksessa etsiä hetkeä kauempaa jotain tiettyä postia. Google Talkin kanssa säästää työaikaani joka viikko monta tuntia. Kaupungin sähköpostin kanssa saa aina pientä makua siitä toisesta sähköpostimaailmasta (sitä postia kun ei saa ohjattua eteenpäin ja laatikon koko on 40 megaa). En kyllä yhtään valehtele, kun arvelen, että Gmail on säästänyt työaikaani vähintään 200 tuntia näiden vajaan kahden vuoden aikana. Siitä hyvästä Google saa puolestani olla pörssiyhtiö ja mainostella siellä täällä. Verkkosilmä osaa jo hypätä niiden mainosten yli.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Höö. Huomasinpa muuten, että vanha (mutta uskollinen) läppäri meinaa hyytyä tämän etusivusi kanssa. Paljon tulee tavaraa, mutta eipä se mitään, kun asia on painavaa.

Mutta niin, tuosta kaupungin postista versus Gmail... pääseekö harmistuksenaiheuttajaan kiinni POP3:lla? Jos pääsee, niin pistä Gmailisi hakemaan myös ne postit.

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, kiitos käyttäjäpalautteesta. Tästä pääset lukemaan kevennettyä versiota, osa noista sivupalkin härpäkkeistä, kuten myös teksteihin upotetuista diaesityksistä, syö kaistaa. Katson joululomalla, josko jotenkin kannattaisi siivota ylimääräisiä kilkkeitä.

Ja kiitos ystävällisestä vinkistä, mutta emme pääse POP3:lla työpostiin. Sitä voi lukea vain sisäverkossa postinlukijalla. Avoimessa verkossa postiin pääsee, mutta sitä ei saa mitenkään ohjattua. Etäkäyttöä ei tietoturvasyistä myönnetä. Postinohjaus poistettiin samasta syystä. Olen keskustellut tästä useaan otteeseen, ymmärrän tietohallinnon kannan, joten käytän muita osoitteita. Sellainen erikoisuus työpostiin vielä liittyy, että sen spam-kansioon ei pääse käsiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jea. Onpa raju tietoturvapolitiikka.