sunnuntaina, lokakuuta 06, 2024

Opeblogin historiasta tekoälyllä poimittua

 Googlen jännittävä tekoälytyökalu NotebooLM on todella lupaava. Sen ideana on tarkastella annettuja aineistoja keskustellen. Tekoäly tekee sen, missä se on hyvä eli ahmaisee suuren sisältömassan hetkessä, etsii siitä vastauksia annettuihin kysymyksiin ja antaa vastauksensa jäsennellysti.

NotebookLM on edelleen merkitty kokeelliseksi työkaluksi (Experimental). Kesän korvalla se alkoi juttelemaan sujuvasti suomeksi, mikä vaatii Googlen käyttöliittymätilin kieliasetukseksi suomen. Annettujen aineistojen kieli voi olla muu. Äskettäin lisätty uusi ominaisuus eli automaattinen podcast annetusta aineistosta toimii englanniksi lähdeaineiston kielestä huolimatta.

Kesän aikana Katri Manninen julkaisi NotebookLM-kokeiluistaan videon Googlen NotebookLM – uusi oppimisalusta – on ihan kreisin hyvä!!! Samoin Esa Riutan videokanavalta löytyy perusesittely NotebookLM - tekoäly joka vastaa kysymyksiin tiedostoistasi!

Toiminto lyhyesti: 

  • toimii Google-käyttäjätunnuksella, voit jakaa työkirjoja, mutta jos käytät organisaation Google-tiliä, jakaminen onnistuu vain saman organisaation sisällä (omissa kokeiluissani jakaminen ei toiminut loppuun saakka, vaikka kutsun lähettäminen onnistui)
  • voit koota eri aiheisiin muistikirjan per aihe, kokoaminen alkaa lataamalla aineisto, joka voi olla tekstidokumentteja, videoita, linkkejä ja kaikkiaan tällä hetkellä korkeintaan 50 dokumenttia per työkirja
  • aineistojen lataamisen yhteydessä NotebookLM tekee yhteenvedon aineistosta ja ehdottaa heti sopivia kysymyksiä, joilla voit aloittaa keskustelun aineistosi kanssa
  • keskustelu ei jää talteen ja palvelu lupaa, että tallentamaton keskustelu ei mene tekoälyn koulutusaineistoksi, keskustelun voi ottaa itselle talteen kopioimalla ja voit mylös tallentaa jokaisen vastauksen
  • NotebookLM:n hieno ominaisuus on, että se nöäyttää lähteet, mihin mikäkin yhteenveto perustuu, tämä kuitenkin näkyy vain livekeskustelussa eikä tallennu kopioon eikä keskustelutallenteeseen eli viittaukset pitää ottaa muilla keinoilola talteen, jos niitä tarvitsee (esim. ruutukaapaus).
Syötin koko tämän Opeblogin sisällön NotebookLM:lle, 1 523 bloggausta, Bloggerin varmuuskopiona koodiriveineen 3 299 sivua PDF:nä (xml-tiedosto suoraan muutettuna txt-tiedostoksi).

Varmuuskopion laataamisesta koneelle podcastjulkaisuksi kesti 22 minuuttia sisältäen sen 10 min, jonka kuuntelin tuotoksen ennen julkaisua. Podcastissa kelaillaan Opeblogin inspiroimia teemoja https://www.spreaker.com/episode/opeblogista-poimittua--62256350

Toki tuo podcast-toiminto on kokeellista ja aika hassu, mutta mitä se on lähitulevaisuudessa? Ovat nämä härvelit maagisia.

Ja odotellessani podcastin valmistumista, ehdin kysellä monenlaista oman blogini sisällöstä. Parasta ovatkin yhteenvedot, joita NopebookLM tekee. Voin nyt jutella oman blogini kanssa ja tarkistaa, olenko edelleen itseni kanssa samaa mieltä.



Esimerkiksi allekirjoitan todellakin NotebookLM:n tekemän yhteenvedon siitä, millaisena haluan nähdä opettamisen, opiskelun ja ohjauksen tulevaisuuden (käsitehuomautus, suomeksi puhun enimmäkseen opiskelijoista, toisinaan ja menneinä vuosina oppijoista yleistäen kaiken ikäisiin ja eri konteksteihin, mutta NotebookLM käyttää sanaa oppilas, koska sen aivot ovat englantia).

Kirjoittajan näkemys opetuksen, opiskelun ja ohjauksen tulevaisuudesta


Kirjoittaja ei esitä teksteissä yksityiskohtaista visiota tulevaisuuden opetuksesta, vaan pikemminkin pohtii nykytilaa ja tulevaisuuden haasteita. Teksteistä nousee kuitenkin esiin selkeitä ajatuksia siitä, millaisia asioita tulisi kehittää ja mihin suuntaan opetuksen, opiskelun ja ohjauksen tulisi kehittyä.

Tärkeitä teemoja:
Oppimisen ilo ja innostus: Kirjoittaja on huolissaan siitä, että oppiminen nähdään usein liian suorituskeskeisenä ja että oppimisen ilo ja innostus unohtuvat. Hän peräänkuuluttaakin opetusta, joka innostaa ja motivoi oppilaita ja auttaa heitä löytämään oppimisen ilon.

Oppilaan aktiivinen rooli: Kirjoittaja korostaa oppilaan aktiivista roolia oppimisprosessissa. Opetuksen tulisi olla oppilaslähtöistä ja tukea oppilaiden omaa ajattelua ja tiedon rakentamista.

Yksilölliset oppimispolut: Kirjoittaja painottaa, että oppilaat ovat erilaisia ja oppivat eri tavoin. Tulevaisuuden opetuksessa tulisi entistä paremmin huomioida oppilaiden yksilölliset tarpeet ja tarjota heille mahdollisuus edetä omaan tahtiinsa.

Yhteisöllisyys ja vertaistuki: Kirjoittaja korostaa yhteisöllisyyden ja vertaistuen merkitystä oppimisessa. Opetuksen tulisi tarjota mahdollisuuksia yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen sekä oppilaiden että opettajien kesken.

Teknologian hyödyntäminen: Kirjoittaja näkee teknologian hyödyntämisen oppimisessa mahdollisuutena, mutta muistuttaa, että teknologia ei ole itsetarkoitus. Teknologian tulisi tukea oppimista mielekkäällä tavalla ja sitä tulisi hyödyntää monipuolisesti.

Kriittinen medialukutaito: Kirjoittaja painottaa kriittisen medialukutaidon merkitystä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Opetuksessa tulisi antaa oppilaille eväitä arvioida kriittisesti verkosta löytyvää tietoa ja tunnistaa valeuutisia.

Kestävä tulevaisuus: Kirjoittaja on huolissaan ympäristön tilasta ja tulevaisuudesta. Hän toivoo, että opetus kasvattaisi oppilaita toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Yhteenvetona: Kirjoittajan mukaan tulevaisuuden opetuksessa tulisi keskittyä oppimisen ilon ja innostuksen herättämiseen, oppilaan aktiiviseen rooliin, yksilöllisiin oppimispolkuihin, yhteisöllisyyteen ja vertaistukeen sekä teknologian ja kriittisen medialukutaidon hyödyntämiseen. Tärkeänä tavoitteena on myös kasvattaa oppilaita toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta.

Ei kommentteja: