perjantaina, heinäkuuta 27, 2012

PLE: pilvinen some aurinkoistaa elämää

Rutiinien luominen vähentää tiedonkäsittelyn tuottamaa kognitiivista kuormaa. Perinteinen tietokonetyöskentely sujuvoitui oman koneen asetuksilla: työpöydän kuvakkeet, kansiorakenne, selaimen viritykset. Nyt yhä useampi meistä seilaa monen laitteen kautta netissä. Synkronoituvat pilvipalvelut mahdollistavat sujuvien rutiinien luomisen. Palvelut jakautuvatkin jo karkeasti kahteen luokkaan sen mukaan, toimivatko ne kätevästi laitteesta riippumatta vai eivät.

Kesän kaivattu tauko työhön ja opiskeluun siivosi mieleni työpöytää ja innosti organisoimaan oman opiskeluarjen rutiineja uuteen uskoon. Olen havainnut hoitavani työasioita sujuvasti yhä enemmän mobiililaitteilla. Opiskeluakin... mutta bussissa istuessa on ollut työlästä hitaalla yhteydellä etsiä pitkää reittiä kaikkia tarvittavia linkkejä. En todellakaan muista kaikkea verkko-osoitteita ulkoa. Niinpä mietin, että voisin koota kaikki tarpeelliset linkit yhteen aloituspisteeseen.

Aikoinaan ylläpidin ajankohtaisia opiskelulinkkejä omalla kotisivullani, mutta tuo portaalisysteemi on nykymittapuulla ylen hankala ylläpitää enkä olekkaan päivittänyt sivua vuosikausiin. Toisaalta en myöskään ole sitä hävittänyt, koska esihistoriallisilla jäänteillä on oma retroarvonsa. Niin paljon opettelin HTML-kieltä, että opin tekemään kotisivuja. Tunnelmaksi jäi tosiaan kielenopiskelu.

Halusin siis organisoida omat opiskeluasiani niin, että voisin laitteesta riippumatta kätevästi tavoittaa oleelliset verkkopalvelut. Mietin, että Googlen henkilökohtainen työpöytä iGoogle voisi olla oikein hyvä, onhan sille annettu PLE-arvonimi monissa yhteyksissä - siis Personal Learning Environment. Yllätys odotti iGooglessa. Tiedote kertoi, että palvelu lopetetaan 1.11.13 ja mobiilipalvelu jo ensi viikolla 31.7.12.
"iGoogle poistuu käytöstä 16 kuukauden kuluttua 1. marraskuuta 2013. Mobiiliversio poistuu käytöstä 31. heinäkuuta 2012. Mistä tämä johtuu? iGoogle käynnistettiin alun perin vuonna 2005. Verkko- ja mobiilisovellukset ovat kehittyneet sen jälkeen huimasti, ja kaikki saavat nyt räätälöidyt tiedot reaaliajassa hyppysiinsä. Uudenaikaiset sovellukset, jotka toimivat esimerkiksi Chrome- ja Android-alustoilla, ovat tehneet iGooglesta tarpeettoman. iGoogle poistuu käytöstä 1. marraskuuta 2013, joten sinulla on 16 kuukautta aikaa sopeutua muutokseen tai viedä iGoogle-tietosi."
Seurailen someuutuuksia sillä silmällä ja säilön Diigooni. Muistin, että iGooglen kaltainen Netvibes voisi toimia virtuaalityöpöytänä, mutta sen keskeisin ominaisuus on yhdistää samaan näkymään syötteitä eri lähteistä. Tällä kertaa en kaivannut sellaista.


Kuvamuistissani oli Windows 8:aa muistuttava virtuaalinen henkilökohtainen työpöytä, johon voi muokata omia painonappeja. En millään muistanut palvelun nimeä. Somepalveluitahan virtaa kymmenittäin kaikilta asiaan liittyviltä kanavilta. Mutta voi miten kätsyä. Olin bongauksen arkistoinut Diigooni mm. tunnisteella henkilökohtainenetusivu. Ja sehän löytyi, siis Symbaloo. Kun tutustuin palveluun tarkemmin, siitä löytyi useita houkuttelevia ominaisuuksia, kuten:

  • hollantilainen alkuperä, jee Eurooppa!
  • mahdollisuus lisätä omia kuvia painonappeihin
  • yksityisten ja julkisten verkkokarttojen (webmix) mahdollisuus
  • opetussovellukset ja -kokemukset (SymbalooEDU)
  • sujuva synkronointi mobiilisovelluksen ja verkkosovelluksen välillä
Välilehdille voi lisätä toisten tekemiä verkkokarttasivuja tai tehdä itse lisää. Sivuja (tai mitä nuo painonappinäkymät nyt ovatkaan) voi pitää yksityisinä, jakaa kavereille tai koko nettiväelle. Niitä voi myös upottaa verkkosivuille. Palveluun voi luoda oman profiilin ja linkittää sen Twitterin ja Facebookin kanssa. Symbaloon blogissa vertaillaan palvelua iGoogleen (tulossa siirtoapuri iGooglesta Symbaloohon). Minut löytää tästä Symbaloo-osoitteesta ja oheinen opiskelusivustoni on vapaasti nähtävissä.

Mobiilikäyttö on tärkeää. Symbaloo valloitti juuri mobiilikäyttöliittymällään. Tukee mainiosti myös surffailun alkupisteen laatimista lukutaidottomille, vanhuksille tai vammaisille. Puhelimen käyttöliittymä on selkeä ja surffailu luonnistuu mukavasti.6 kommenttia:

Markus Aalto kirjoitti...

Kiitos Anne, alkoi kiinnostaa täälläkin!

Anne Rongas kirjoitti...

Tuossa aamulla katselin kännykän Symbaloon kautta yliopiston uutta opetusohjelmaa ja kätevästi kävi uuden painonapin lisääminen, kun löysin tärkeän sivun.

Sun äitis kirjoitti...

Hei,
vinkkasin eteenpäin kollegalle, joka just oli kysellyt vinkkiä iGooglen korvaajaksi (hän oli jo vuosia tottunut sitä käyttämään). Aloin sitten miettiä, mitä kautta itse menen vakisivuilleni, kun en ole koskaan saanut aikaiseksi toden teolla iGoogleutua. Tulin siihen tulokseen, että aika moneen palveluun menen erillisestä Appista, ja loppuihin niin, että alan kirjoitta pari ensimmäistä kirjainta osoitteesta ja selain muistaa loput.

Koska tuo viime mainittu ei kuulosta kovin ammattimaiselta toiminnalta, päätin minäkin kokeilla symbaloota (nyt olisi mielenkiintoista tutkia, miten monta suomalaista symbaloo-tilausta sinun twiittisi ja Google + -pohdiskelusi saivat aikaan!).

Ihan pikkaisen vasta leikittynä. Yksi juttu on jo hyväksi havaittuna: siinä missä Bloggerin App on ihan syvältä (sen kautta ei pääse suoraan lukulistalleen), on symbaloon kautta näppärä puikahtaa Blogger-lukemistoonsa (yleensä kyllä luen Flipboardin kautta, mutta jos on sellaisia blogeja, joita lukee vakaassa kommentointitarkoituksessa, kuten opiskelijoitten blogit, niin silloin on kätevä saman tien päätyä lukemaan itse blogiin).

Kiits!
Irmeli

Sun äitis kirjoitti...

Sen verran vielä, että nuo käyttökokeilut liittyivät iPadiin, joka on tekninen vehje, jonne nopeimmin kaikista tähän asti kokeilemistani ulkoistin aivoni! Viisitoista vuotta raahasin kannettavan kaikkialle ja tunsin hinnan olkapäässäni. iPhone olisi kevyt ja kätevä, mutta tällaiselle ikänäköiselle tädille sen näyttö ja näppis ovat liian pienet. iPad on parhautta: isot nappulat ja niin kevyt, että kulkee kaikkialle ongelmitta!

t. Irmeli

Anne Rongas kirjoitti...

Kiva kuulla Sun. Yksinkertainen riittää, vaikka olisi puutteellinenkin. Esim. Symbaloossa ei painonappiin mahdu pitkää tekstiä, kuvakkeiden määrä on rajallinen (itse voi tehdä ja kätevästi palvelu noukkii linkitetystä sivusta icon, jos vain tarjolla). Aion tehdä itselle toisen välilehden, jossa on koottu kaikki useiten käyttämäni verkkosivut. Isälle aion tehdä samanlaisen, jos vaikka äitikin innostuisi täppärillä verkkosurffailuun, kun kahdella napauksella (1. Symbaloon kuvake ja 2. halutun verkkosivun kuvake) pääsee perille).

Google-esityksestä huomasin, että Symbaloo näyttää tietokonenäytöllä palveluikkunan päälle avautuvassa ikkunassa Google-esitykset (linkki pitää olla se linkki, jonka saa, kun julkaisee esityksen, ei editointilinkki). Nuori palvelu kehittynee, ainakin lupaus heillä on vankka.

Itselleni erityinen etu tässä palvelussa on kaikilla kolmella laitteella mutkatta toimiminen (älypuhelin, täppäri, läppäri). Muitakin tässä suhteessa kivoja on, kuten Dropbox ja Evernote.

Jos olisin firmaan rahalla hankkimassa verkkopalvelua, en maksaisi mitään sellaisesta, joka ei toimi mobiililla. Muutama päivä sitten laitoin yhdellekin kesäteatterille kuluttajapalautetta, ettei heidän kotisivuistaan näy kännykällä mitään, vaikka heillä muuten on loistavat verkkopalvelut (liput voi ostaa netitse yms.).

Lasse Vallemaa kirjoitti...

Kiitos Anne ja paljon! Palataan tähän, kunhan saan työsumia puretuksi! Terv. Lasse