sunnuntaina, tammikuuta 01, 2006

Ota osaa: kuinka blogilla voisi opettaa ja oppia?

Jätä yleiskommentti tähän viestiin! Palautetta voit lähettää myös: anne.rongas(a)luukku.com Uusi blogien lukija? Tutustu Blogien opetuskäyttö -wikissä perusasioihin.
Hidas yhteys - klikkaa tästä riisuttuun versioon

19 kommenttia:

mediaopettaja kirjoitti...

Hei, ja tervetuloa blogilistalle. (siellä on otsikossa muuten typo, jonka varmaan haluat korjata)
Pistin tilaukseen ja tulen seuraamaan. Itse olen käyttänyt blogia työssäni ja opiskelijoillanikin on sellainen varaventtiiliblogi.
Kiitos myös linkkauksesta!

Kari Lahti kirjoitti...

Hei.
Jo ensi silmäyksellä Blogisi on todella mielenkiintoinen ja innostava idealähde. Aloitin täysin noviisina bloggaamisen muutama viikko sitten. Ideani oli kokeilla tutkimustulosten julkaisemista blogin avulla niin, että voin laittaa tuloksia näkyviin pala kerrallaan ja saada niiden pohjalta aikaan kysymyksiä, kommentteja ja keskustelua, joka auttaisi tulosten tulkinnassa ja tutkimusaineiston analysoinnissa. Tätä käynnistäessäni innostus vain voimistui ja oli ”pakko” käynnistää muutama muukin. Näitä pääset halutessasi katsomaan esimerkiksi osoitteesta www (piste) kehityskeskustelu (piste) blogspot (piste) com. Siellä on myös linkit muihin aloittamiini blogeihin. Tarkoitukseni on tulosten julkaisemisen lisäksi edistää oppimista – niin omaani kuin muidenkin ja saada aikaan kokemustenvaihtoa.

Käytännön neuvona sain jo saman tien sivultasi ohjeet laskuriin.
Kari Lahti

Päivi Jokitalo kirjoitti...

Tästä blogista tulee olemaan iloa monelle muullekin kuin koulutuspäiviemme osallistujille! Innostavaa ja ajatuksia herättävää. Suuret kiitokset!

Anne Rongas kirjoitti...

Blogin laatijakin innostuu ja motivoituu, kun joku kommentoi! Erityisen kiitollinen on aina, jos joku huomaa virheen tai antaa hyvän vinkin. Syntyy yhdessä rakentamisen me-henkeä ;-D

Päivi J. kirjoitti...

En tiedä, mistä alkaisin, niin monia ajatuksia rikkaampi olen parin päivän koulutuksen jälkeen!

Tämä blogi (ja blogit yleensä ;-)oli yksi koulutuksemme aiheista ja esityksistä, mistä kiitokset Annelle. Koulutuksenjärjestäjänä on hauska kokeilla uusia tapoja toimia. Annen 'etäesiintyminen' sopi hyvin päivään, jossa käsiteltiin tvt:n hyödyntämistä opetuksessa.

Lähetän parin viikon sisällä muistiinpanoja ja kommentteja koulutuksesta, joka siis vielä tällä hetkellä jatkuu Tampereella.

Kiitos vielä kerran ja tapaamisiin vähintäänkin virtuaalisesti.
- Päivi J.

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitokset myös sinne Länsi-Suomen lääninhallituksen suuntaan ennakkoluulottomasta kokeiluvalmiudesta. Tällä tavalla se, mitä olisin kasvotusten kertonut vain muutamalle kymmenelle ihmiselle, on nyt leviämässä paljon suuremmalle joukolle, mikä on tosi hauskaa. Silti kasvokkain kohtaaminen on aina vuorovaikutuksen paras muoto. Mutta aika mainio laajennus nämä blogit :-)

Liisa Hoffman kirjoitti...

Hei, kiitos tästä blogista, on tosi upeaa päästä lukemaan uusia ajatuksia.
Minulla olisi sellainen kysymys, että tarvitsisin blogin oman työyhteisömme käyttöön, joka olisi suojattu salasanalla. (Ei siksi että minä pelkäisin, mutta kuvittelen vielä muiden olevan varuillaan.) Mistä sellaisen salasanalla suojatun voi saada? Ja vielä: mistä saa blogin johon moni voi kirjoittaa?
Olisin iloinen mikäli ehtisit vastata.
- Liisa, kouluttaja ja koulutussuunnittelija

Anne Rongas kirjoitti...

Hei Liisa, laitan kysymästäsi aiheesta oman jutun, mutta vastaan myös tässä. Vuodatus.net on esimerkiksi sellainen palvelu, jossa blogin saa kokonaan salaiseksi. En nopeasti löytänyt siitä mahdollisuutta ryhmän kirjoittaa samaan blogiin (tämä ominaisuus on useissa palveluissa), mutta voitte ottaa yhden yhteisen käyttäjänimen ja jokainen voi itse listätä juttunsa loppuun, kuka oli kyseessä. Monet omalle palvelimelle asennettavat blogiohjelmat antavat mahdollisuuden molempiin kysymiisi toimintoihin. Useissa salasanan takana olevissa oppimisympäristöissä on myös nämä ominaisuudet. Tähän toivottavasti joku sivuja lukeva antaa lisää tietoa. Kiva, jos sivuista on hyötyä!

Kops kirjoitti...

Hei,

Kiitos linkittämisestäni. Niin, tuota öh, olen nyt väärässä "asussa" kirjautuneena, mutta tarkoitan Rita Maestra ja Rita Mentor blogejani. Hyvä idea laittaa lista opettajien blogeista, ja muutenkin täällä näyttää olevan runsaasti ideaa. Hienoa!

Terveisin arkiterapeutti Kops alias Rita

Rita Maestra kirjoitti...

Linkitin sinut tämän päivän postaukseeni sekä opettajanblogini sivuseinään.

Sun äitis kirjoitti...

Kuumana kesäpäivänä aloin tylsistyneenä tutkia, kuka on viitannut blogiini. Ja sitten löysin tämän helmen! Kiitos!

Palaan uudestaan vähemmän sulaneilla aivoilla. Aloitan muutaman viikon päästä vuoden pestin opettajankouluttajana ja olen kovasti kaavaillut, että jotenkin haluan liittää blogit työskentelyymme. Tämä blogi on ekoja, jonne opiskelijani ohjaan.

Yksi pieni tekninen palaute: ainakin käyttämälläni selaimella (Mac Firefox)tämä kommentointiluukku näkyy oudosti, riville mahtuu vain kaksi sanaa ja oman kommentin hamottaminen tässä kirjoitusvaiheessa käy mahdottomaksi.

Myöskään word verification -sana ei näy, kokeilen tuota kuunneltavaa invaa. No eipä kuulunut sieltäkään mitään. Mutta, oho, nytpäs aukesikin uusi ikkuna (tällainen tavallinen bloggerin kommenttijutska). Nyt näkee kirjoittamansa ja kirjainalkometrikin näkyy ok. Mitähän tuossa mahtoi tapahtua? (Olin kopioinut kommenttini voidakseni liittää sen kommenttiblogiini, siksipä pystyin sen tähänkin liimaamaan)

Sun äitis kirjoitti...

No niin, nyt aukesi tavallinen kommenttiluukku ihan kättelyssä! Toinen juttu, johon en aiemmin ole törmännyt, on herja, joka sanoo, että sivulla oleva komentotiedosto ei vastaa. Sitkun klikkaan peruuta (tai jotain sen sorttista), niin aukeaa uusi herja, että tiedosto ei ole käytettävissä tai sen polku on väärä. En tiedä haittaako tuo mitään, mutta raportoin nyt kuitenkin (monet sivut kiukuttelevat meille macisteille aina välillä)

Anne Rongas kirjoitti...

Hei,

kiitos "sun äitis" kommenteista. Osa teknisistä jutuista johtuu bloggerista, mutta osa myös siitä, että olen kokeillut tässä blogissa kaikenlaisia kilkkeitä. Siirrän niitä vähitellen toiselle sivulle ja muotoilen näistä myös wikin nimeltään Blogien opetuskäyttö, niin että tuoreet jutut saavat tilaa ja sivuista tulee vähemmän pullataikina ;-)

t. Anne
PS. opekouluttaja saa mielihyvin linkittää myös sivuille, johon olen koonnut lajiteltuja linkkilistoja ilmaisista verkkojutuista: http://peda.net/polku/softa

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Hei, tämä blogi oli todella hyvä löytö!! Olen itse omaksi ilokseni bloggaillut satunnaisesti n. pari vuotta, mutta nyt olemme avanneet blogin myös oppilasryhmilleni (en anna osoitetta ennen kuin siellä on hiukan enemmän sisältöä). Minä opetan ulkomailla suomea toisenakielenä, ja ensisijaisesti halusin avata blogin saadakseni aineelle enemmän näkyvyyttä koulussa. Vain pienellä osalla oppilaista on suomea, joten aine "hautautuu" helposti kaiken muun touhun alle. Minulla ei myöskään ole omaa huonetta, jonne voisin rakentaa suomalaista miljöötä. Nyt meillä on tällainen "huone" edes netissä! Oppilaiden motivaatio on kohonnut huomattavasti kun he pääsivät laittamaan lyhyitä tekstejään nettiin ja kommentoimaan muiden kirjoituksia. Mutta lisää ideoita tarvitsee tämä ope, ja siksi oli mahdottoman mukavaa löytää tämmöinen sivu!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anne,

Kiitos, että olet ryhtynyt tähän työhön.

Suomessa blogien opetuskäyttö on aivan liian vähän pohdittu saati tutkittu.

Pidin hiljattain esitelmän Opetushallituksen seminaarissa. Esitelmässäni Avoimet verkkoympäristöt ja oppiminen käsittelin myös blogeja ja blogi-yhteisöjä oppimisympäristöinä. Esitykseni löytyy LeMill palvelusta:

http://lemill.net/content/avoimet-verkkoymparistot-ja-oppiminen

Materiaalista voi irrota jotakin myös Wikiisi.

Seuraan mielelläni blogiasi ja wikiäsi ja osallistun heti kun aikaa sille löytyy.

Yst. terv. – Teemu - http://www2.uiah.fi/~tleinone

Anonyymi kirjoitti...

hyvältä näyttää....

Jussi kirjoitti...

Tuntemattomasta syystä olen vierastanut blogisi nimeä. Ehkä olen ajatellut, ettei aihe kiinnosta minua. Mutta tämähän vaikuttaa pirun kiinnostavalta.

Anne Rongas kirjoitti...

Hei kiitos Jussi kommentista... nimi lienee yltiöasiallinen, mutta siihen on syynsä ;-) asialinjalla jatkuukin, mutta pilkettä silmäkulmassa.