lauantaina, helmikuuta 03, 2007

Kenelle kirjoittaa MikroBitti?

Aikoinaan serkku Salla aukaisi silmäni havaitsemaan, että Suomen Kuvalehden kansissa oli 90% miehen päitä ja erityisesti lehden mainoskampanjoissa esitettiin vain arvovaltaisia miehiä.

Opastan parhaillaan blogien ja wikien salaisuuksiin innokasta ja taitavaa naisopettajien ryhmää. Oivaltava äidinkielenopettaja muistaa aina avartaa tvt-maailmaa myös sukupuolinäkökulmalla.

Ja kuinka ollakkaan. Kun nyt viikonloppuna on taas lehtienlukuhetki, mitä femenistisilmäni näkevätkään. MikroBitissä kirjoittavat tuotemainos... anteeksi tuote-esittelyitten lisäksi ikään kuin lukijoille Otto Aalto, Kari A. Hintikka, Pasi Kivioja, Tapio Berschewsky ja Pekka Rousku. Kolme ensimmäistä vielä jonkilaista sisäpiirihuumoria Kola-Ollista (on kai toimituksessa yhdessä istuttu YouTuben äärellä).

Kola-Ollin varjolla leimataan koko sosiaalinen web amatöörikohellukseksi. Ei siinä, verkon pöljyyksiä voi tietenkin pöllytellä lehdessä (tosin, jos kyse on maksavista asiakkaista, ei pöllytellä, paitsi etäisesti). Mutta mutta... jokin näissä jutuissa ottaa päähän. En ole vielä löytänyt missään tietokonelehdessä mitään oppimisesta tai luovuuden ulottuvuuksista. MikroBittikin on puolillaan pelien maailmaa ja viihdekäyttöä (no siellähän ne Isot Rahat pyörivät).

Ei netistä tarvi tutkia sellaisia sivuja, jotka ärsyttäät. Ei radiosta tarvi kuunnella ällöttäviä kanavia ja televisiossakin on off-nappi - eikä ärsyttäviä lehtiä tarvi lukea. Pasi Kiviojan kolumni jotenkin irvistelee sosiaaliselle webille. Se, että radio suoltaa nykyisin ammattitaidottomasti hutaistuja lässytysohjelmia ja turruttavia soittolistoja, ei tee välineestä huonoa. Siellä on sentään vielä Yle Radio 1 ja muutama muu mainio asia. Monilla ilmisillä - JA erityisen monilla opettajillakin - on sellainen käsitys, että netti tekee levottomaksi, vie kaiken ajan ja siellä on vain epäluotettavaa hömppää ja kaikenlaisia pervoja. MikroBitti ei ainakaan mitenkään oikaise tätä käsitystä.

Mutta tietokonelehteä voi lukea myös absurdina runoutena. Sehän on vain vastaanottajan asenteesta kiinni... esimerkiksi sivulla 111 (MB helmikuu 2007) esitellään kuolemankyy, jolla on teflontassut, yhden millisekunnin viiveaika ja 16-bittinen datakanava. Ai mikä, no pelihiiri tietenkin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Irvistelen sosiaaliselle webille? Erikoinen tulkinta, luitkohan muuta kuin otsikon. Mielestäni irvistelin vanhakantaisille toimittajille, osittain myös itselleni.

Anne Rongas kirjoitti...

Haa, tämä olikin hieno apu tulkintaan. Pienet lukijat ovat aina tyhmiä. Luin koko tekstin tietenkin. Mutta kuten vanha totuus kertoo, lukija muodostaa puolet tekstistä. Irvistelyn voi tulkita monella tapaa, kovin monella tapaa. Mutta on se jännä juttu, ettei kukaan nainen kirjoita näissä tietokonelehdissä... missä on PC-lehtien Outi Popp?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, iso osa julkisuudesta ikään kuin katsoo edelleen naisten ohi, tämä kuuluu siihen osaan. Tuo Suomen Kuvalehti, josta juttu alkoi, ei ole parantanut tapojaan, ja vuoden sitä tilattuani juuri äskettäin peruin tilaukseni. Peruutukseni vastaanottanut virkailija kysyi syytä ja pääsin sanomaan: niin kerta kaikkiaan miehinen maailmankuva.
Minä olen kaiket päivät tekemisissä luovan ja oppimiseen liittyvän netinkäytön kanssa: teen ja käytän itse sisältöjä työkseni ja illalla puuhaan yhdessä kolmen lapsen kanssa. On muuten fataali näköharha, jos luulee, ettei tässä kaikessa muhi iso raha: siinä, mitä lapsille opetetaan tänään, on huomisen kulutuskulttuuri. Ja kun meidän on ihan pakko siirtyä aineettoman kulutuksen puolelle... Että kannattaisi alan julkisten forumeidenkin kiinnostua.

Salla-Serkku

Anonyymi kirjoitti...

MikroBitin tilaajana luin myös Pasi Kiviojan Web 2.0 -kolumnin ihan tuoreeltaan viime viikolla. Vaikka olenkin nainen, olin havaitsevinani Kiviojan piikittelvän etenkin veppi kakkosen epäilijöitä ja vähättelijöitä. Koin hänen puhuvan enemmänkin internetin menestyksen ja merkityksen kasvusta juuri vuorovaikutteisuuden ja yhteisöllisyyden (juutuuppien, irkkikallerioiden, vikipedioiden jne.) ansiosta. Tuo vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyyshän koostuu hyvin vahvasti juuri sisällöistä, käyttäjän mahdollisuudesta tuottaa itse sisältöjä. Tässä pääsemme taas lähelle naisellisia vahvuuksiamme - sisällöntuotantoa.

Marja-Liisa Viherä, lasten ja nuorten viestintäkoulutuksen tienraivaaja, on lausunut monessa yhteydessä, että "Tyttöjen tietokoneen käyttö lähtee motiivista, ei koneesta ja poikia puolestaan kiinnostaa kone, ei niinkään sisältö". Olemme kai vihdoinkin pääsemässä nettikivikaudelta (koneista, tekniikoista, koodista...) nettipronssi- tai suoraan nettirautakaudelle hyödyntämään miesten teknisen luovuuden aikaansaannoksia menneiltä vuosikymmeniltä. Nyt tie on raivattu, joten voimme reippaina naisina astella sitä pitkin suoraan kohti veppi kolmosta. Otetaan se haltuun, perustetaan uusi, "Suomen suurin uuden tekniikan järkevään käyttöön valjastamisen lehti" ja kirjoitetaan nettikivikaudelle jääneet teknofriikit suohon.

-Memmavaan-

Anne Rongas kirjoitti...

Kieroon ymmärtäminen ja omat tulkintaväritykset tekevät vääryyttä sille, jota tulkitaan (anteeksi hra Kiviojalle, kohde oli muualla kuin yksittäisessä jutussa).

Hyvää on, että rapatessa roiskuminen myös herättää. Tässä asiassa silmäni vain äkisti aukesivat pc-lehdissä sille, että hyvänen aika, ei naisen sanaa, ei niin missään. Ja ei puhetta oppimisesta. Ja kovin paljon puhetta ostettavista laitteista ja viihteestä.

Opetushallituksen Kimmo Koskinen kertoi eräässä tilaisuudessa, että parhaita verkko-opetuksen kehittäjiä valtakunnan laajuudella ovat keski-ikäiset naiset. Tietysti he ovat enemmistönä opettajakunnassa. Mutta silti. No, en ole koskaan tykännyt jyrkistä nais-mies-jaoitteluista (miehet Marsista, naiset Venuksesta, miesten aivot, naisten aivot). Mutta kyllä edellisiin kommentteihin viitaten: On muutoksen aika veppirintamalla!

Anonyymi kirjoitti...

Meillekin tulee Mikrobitti ja kovastihan se on sellainen peli- ja laitepainotteinen. Totta tosiaan, oppimiseen liittyviä juttuja ei pahemmin ole näkynyt. Suomessa koulutus on pitkälti ilmaista ja koulut köyhiä, joten raha ei liiku siellä ja luulen, että tässä on yksi iso syy siihen ettei juttuja tietoverkkojen hyödyntämisestä oppimisessa ole tarjolla. Tuohon äijä-kulttuuriin sanoísin, että meidän naisten täytyy vain jatkaa aktiivisuutta tällä veppi-sarallakin ja osoittaa sanoin, ja teoin, että olemme olemassa ja ihan oikeasti voimme antaa oman analyyttisen panoksemme mm. sosiaalisen vepin hyötykäyttöön.

-VirtuaaliAnu-

Anonyymi kirjoitti...

Aivan oikeaa reagointia naisilta ja äijänä ja opettajana ottaa päähän tuo ylenpalttinen tekniikan ja tehokkuuden palvonta. Kotimikrolehdelläkin (ja rompuilta olen saanut monta kicksiä opetukseen)on järkevämpi suhtautuminen tietotekniikan soveltamiseen vaikka ei sielläkään mitään pedagogista pohdiskelua saatikka innovaatioita ole, mutta onhan meillä opettajilla OTE-lehti eli sitä kehittämään.
Mikrobitin taidan lopettaa (oikeastaan ainoa hyvä on saatu kotisivutila)
eli tälläistä
Pythagorasta siellä.