maanantaina, huhtikuuta 17, 2006

Oma blogihistoriani

Kesällä 2004 laadin eWSOY:lle Opit-ympäristöön oppimateriaalia verkko-opiskelun taidoista. Samalla mietin tulevan syksyn haastetta opettaa opettajille verkkopedagogiikkaa. Verkkoseikkailut johtivat Janne Ruohiston (lokari)weblogin äärelle (silloinen versio kuollut mutta tuoreempi Pedaloki elää). Ja heti kokeilemaan... ensimmäinen yritelmäni oli päiväkirjamainen selostus (9.-11.8.04). Hetkessä havaitsin, että juuri sillä hetkellä en kaivannut juttelua ei kellekään jostakin. Silti väline oli loistava. Aika nopeasti syntyi verkkopedagogiikkaa keräävä blogiliiteri, jonne edelleen heitän sivuja. Syksyn tullen (12.8.04 alkaen) ryhdyin julkaisemaan opon ilmoitustaulua blogilla. Ja siitä se sitten repesi. Talven aikana sovelsin blogia vaikean filosofian lukiokurssin ohjaukseen ja sillä sovelluksella tuli voitettua ihan hauska tittelikin.

Mitä hyötyä minulle on blogeista? Blogi on nopea ja luotettava. Tilaan omat blogini RSS-syötteenä ja saan niistä saman tien varmuuskopion koneelleni (ja tikulle). Pääsen blogeihini käsiksi mistä tahansa Internet-yhteydessä olevasta koneesta. En enää luo ja siirrä FTP-yhteydellä uusia HTML-verkkosivuja. Ainut verkkosivu, jota ylläpidän, on oma kotisivuni, joka on oikeastaan virtuaalinen työpöytäni.

Verkkoaarteiden keräily blogeihin on äärimäisen helppoa ja nopeaa. Omalla koneellani käytän Firefox-selainta ja yhdellä näpäyksellä voin poimia Blog This! -toiminnolla kiinnostavan sivun blogiliiteriin.

Blogien sosiaaliset ulottuvuudet ovat kuin tuuletusikkuna... jota en ole vielä avannut, paitsi tänään juuri tähän blogiin. Miksi en ole ollut kiinnostunut kommenteista ja blogosfäärien verkkorihmoista? Siksi, että olen tehnyt jatkuvasti tietointensiivistä työtä ja hallinut yhtä aikaa monitahoista kognitiivista kuormaa. Omaa blogiavaruuttaan voi rajoittaa tai laajentaa. Jos ei listaudu blogilistoille, ei saa satunnaisia lukijoita ja päinvastoin. Kutsuvieraita voi houkutella bloginsa äärelle hyvin helposti. Kutsumattomia vastaan taistellaan nykyään ihan lahjakkaasti (mm. word verification). En ole lyhyttä Bloggerin kommenttivälineen spämmikautta (ennen varmennetta) kokenut mitään infokuormitusta blogien kautta.

Ei kommentteja: