perjantaina, syyskuuta 14, 2012

Senja opettaa ruotsia on wau-ilmiö

Kollektiivi opettaa verkostoa ja innostusta on ilmassa. Pakkoruotsia irvaileva kansakunta ahmii riemuruotsia. Kuinkas tässä nyt näin kävi? Ja kaiken kukkuraksi ruotsia opettavat rasavillit noviisit, joilla ei ole järjestelmän legitimointia. Tai on. Kaikki keskusteluun heittäytyneet riemuruotsittelijat todistavat, että homma toimii ja sanavarasto karttuu, mikä onkin oikotie onneen kielen ymmärtämisessä. (Ja noviisiuskin on så o så, aikamoisen pätevää joukko konehuoneessa.)

Senja opettaa ruotsia -ilmiö on opettanut useita uusia asioita. Ensinnäkin pedagogisessa mielessä surkea ja käyttöehdoiltaan karmaiseva Facebook toimii. Systeemi pitää olla riittävän selkeä: aamun avaaa kansliassa tarkkaan mietitty, hurtilla huumorilla höystetty temaattinen avaus, jossa on mukana loikkivaa sanojen maistelua. Tähän päivänavaukseen on helppo tarttua. Toinen opetus onkin se, että tekstit kirjoitetaan epäortodoksisesti sekaisin suomeksi ja RUOTSIKSI, suomi pienellä, ruotsi isolla. Mitä seuraa? Lyhyt teksti on helppo lukea ja koska osa on suomeksi, osa käännetty tai arvattavissa, sanat tarttuvat mieleen. Homman juju on hersyvässä kommentoinnissa. Kolmas tärkeä opetus on, että virheitä ei tarvitse pelätä, koska joku kumminkin korjaa.

Muistan omia kielikommelluksiani Itävallassa. Aina voi kiertää ja kaartaa, selittää käsillä ja toisilla sanoilla. Kun ruokapöydässä jutustelimme matkailusta ja kerroin Suomen ja Ruotsin välillä seilaavista hotelleista, ei sanaa lautta löytynyt, mutta so einem Schiffsgerät (sellainen laivalaite) hoiti homman hienosti ja koko pöytäporukka nauraa käkätti.

Tällä hetkellä Senja opettaa ruotsia -Facebook-sivulla on lähemmäs 16 000 tykkääjää. Sivulle kertyneestä sisällöstä syntyi kirja, joka julkistettiin virallisesti tänään. Kirjan sisältö koostuu Facebookin keskusteluketjuista. Kirja on tuhti, sivuja 236. Kirjan sisältö syntyi yhteisellä ajatustenvaihdolla, kansliahenkilökuntaa kertyi parikymmenpäinen joukko, taittaja löydettiin netitse ja kustannuskin yritettiin tehdä joukkorahoituksella. Joukkorahoitus kaatui poliisihallituksen tulkintaan luvattomasta rahankeräyksestä. Suomen Messut riensi apuun ja sponsoroi Senjan pulasta. Joukkorahoituksesta käynnistyi somepiireissä vauhdikas ällistely, vinoon hymyilevä naljailu ja asiallisia aloitteita, kuten Effin aloite rahankeräyslain uudistamisesta. Kirjan syntymiseen liittyvistä käänteistä voi lukea Senja opettaa -blogista.

Tämän päiväinen kirjanjulkistaminen toteutettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Google Hangouts on Air -streamauksena eli lähetystä saattoi seurata YouTube-kanavan kautta (tapahtumailmoitus Google+:ssa). Tallenne on edelleen nähtävillä ja suosittelen lämpimästi katsomaan varsinkin alkuosasta Senja Larsenin johdantosanat ja Nadja Anderssonin puheenvuoron.

Seurasimme työkavereittemme kanssa julkkareita (verkossa akselillä Miehikkälä – Hämeenlinna – Helsinki), ja kyllä oli tunnelmallinen tilaisuus. Oppimisverkostot ovat täällä nyt! Upeaa myös, miten akateeminen maailma ja omatoimioppijat saattavat kohdata näin hedelmällisesti.


Liveraportoin Facebookiin julkistustilaisuutta. Tässä raporttini:

"Me yhdistämme tässä maailman parhaan käyttöliittymän, kirjan, ja joukkoälyn verkossa..." ja Suomen Messut, joka lopulta sponsoroi kirjahanketta eli ihmisten kohtaaminen.

Kuvittaja Nadjakin löytyi netitse. Hän on vain 21-vuotias, äidinkieli ruotsi. Jos et päässyt livenä seuraamaan, suosittelen lämpimästi tallennetta. Nadja puhuu erittäin hienosti ja kuvaa ruotsinkielisen kokemusta suomenkielisessä ympäristössä. Nadja Andersson: "Tarvitsemme hieman sinisilmäistä filosofiaa mustavalkoisuuden keskelle." Kirjan taitto ja kuvitus on todella upea!

Liveseuraajia Hangoutin kautta yli 100.

Juontaja Peter Nyman: "Tätähän voisi laajentaa" Senja muistutti, että kielten ohella Vesa opettaa sähkötekniikkaa. Paneeli: tämä on innostava ja hyödyllinen projekti! Koulussa aikoinaan on opittu epäkäytännöllistä kieltä, kuten My tailor is rich. Teknologia ja sosiaalinen osallistuminen yhdistyvät. Senja on Linus Torvaldsin sukulaissielu!

Kaikki kielenopiskelu tarkoittaa virheiden tekemistä. Kun ei välitetä virheistä, laajennetaan sanavarastoa. Vuorovaikutteisuus ja hauskuus ovat tässä projektissa mahtavaa! Ei istuta ja opetella ulkoa vaan löydetään, selvitetään. Kieltä ei oikeastaan voi opettaa, mutta voidaan auttaa oppimaan (tutkimuksen todistamaa). Opitaan omista lähtökohdista, sisäinen motivaatio tärkeää.

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen näkee tällä oppimisen tavalla suuria mahdollisuuksia. Ei kaikkien tarvitse oppia akateemisesti, kommentoi myös professori Mona Forsskåhl. FB-postausten idea pakottaa selvittämään, kun osa sanoista on suomeksi osa ruotsiksi. Tärkein sisältö tulee kommenteissa. Tuo tyyli saa ihmiset innostumaan ja osallistumaan. Tän tyyppinen toimintatapa voi olla mahdollisuus ylläpitää pieniä kieliä.

(Oma lisäykseni: Tuorein NN opettaa tulokas lienee muuten Neetan inarinsaame https://www.facebook.com/OpiInarinsaamea.)

Laatua pyritään pitämään yllä kansliassa, joka lähettää alkupostaukset. Kun virheitä on tapahtunut, korjauskommentteja tulee heti. Ruotsissa haikailtiin viime vuonna vanhojen kirosanojen kanssa. Järjestettiin siis manailumaaottelu, koska Suomesta pesee tällä saralla.

Elina Hiltunen: pitäisi olla demokratia innovaatioissa, toivottavasti tässä aletaan käyttää BONDFERNUFT. Tää on sosiaalinen innovaatio ja näitä tarvitaan. Kun ei bundeja enää ole, pitäisikö olla hipsterförnuft tai urbanfernuft, iveili Peter.

Joukkorahoituksesta panelisti: Ihmisille saa antaa hinnan ja siitä alennuksen, se ei ole keräys, mutta jos ihminen itse asettaa annetulle hinnalle ylennyksen, se on keräys.

Kielenopettaja: tää on tuonut riemun luokkiin, uskalletaan tehdä virheitä, opettajan tehtävä on johdattaa opiskelija tiedonlähteille, online-sukupolvi hakee tietoa muualta, sivustolla on ihanaa yllätyksellisyys. Kielenopettaja ideoi, että usuttaa nuorison Senja opettaa -sivulle kommentoimaan. Nuoriso on myös pyydellyt, että saadaanks me mennä sinne Facebookiin. Oppiminen ei rajoitu kouluun, siksi hienoa, että kaikille kaikkea. Kielenopettaja tunnusti, että oli vaikeaa oppia, että joka sana ei ole ruotsia, mutta tapa on tarttunut.

Vesa: monen alan bisneslogiikka on vielä se, että pidetään yllä illuusiota, että tää on vaikeaa. FB on ilmainen ja pelottaa virheelliset neuvot. Asia on muuttumassa.

Yleisö kysyy: oliko kateus liikkeelle joukkorahoituskohussa. Senja vastaa, että oli hyvä, kun asia nousi keskusteluun, poliisihan tekee vain tehtäväänsä. Onhan Islannissakin kirjoitettu joukolla perustuslaki uusiksi. Olen ilolla mukana tässä kohteena, mihin Peter nauraa: sulla ei olisi ikinä ollut varaa tällaiseen mainoskamppanjaan!

Mitä uutta tulossa Senjalta? Yhteisössä tapahtuu koko ajan. Nyt Petteri Kolehmainen kehittää Senjan kanssa jotain. Ideana tuoda kirja digitaaliseen muotoon loppuvuonna ainakin iPadille ja erilaisilla hauskoilla käänteillä (luvassa liikettä ja ääntä).

Yleisökommentti: tämä kielenopiskelukeino maailman paras kartuttaa sanavarastoa. (Tämän mainitsi juontaja Peterkin jo aiemmin.) Rohkeampi tapa opiskella saa kannatusta! (Oma kommenttini: riemuruotsi on mainio sana.)

Vähän vitsailtiin, että kauppakorkealla suunnitteilla projekti: Jaakko opettaa viranomaisille bisnestä.

Aiemmat bloggaukseni aiheesta:
Linda-Vesa-Senja ytyä (oppi)kirjamaailmassa 3.8.2012
Hurrit somehurmasivat – poliitikoista ei hajuakaan 5.3.2011