sunnuntaina, elokuuta 31, 2008

Flickr-kuvat syötteenä Wikispace-wikiin

Nyt se onnistuu! Voit asettaa tietyllä tagillä merkityt Flickr-kuvat tulemaan Wikispaces-sivulle. Kun Wikispaces-palvelun RSS-lukijassa asetat lukijan näyttämään myös videon ja audion, kuvatkin saapuvat näkyviin, vaikka kuvista ei mitään puhuta (tätä se kokeillen oppiminen teettää, klikkaa ylläolevaa kuvaa, niin näet paremmin).

Tältä näyttää esimerkiksi taulumuistiinpanojen johtaminen kurssin wikisivulle:

lauantaina, elokuuta 30, 2008

Ootsämunkaa – verkkoystävät kupeessani

Andrea Vascellari esitteli kesällä sosiaalisen webin säikeistä punoutuvan käyntikorttinsa. Timo Rainio palautti omassa blogissaan mieleen tämän aiheen eli siirtymän pois perinteisistä käyntikorteista nettihakuihin ja sosiaalisen webin ystäväverkostoihin perustuvaan tunnistamiseen.

Ystäväverkostojen roolista syntyi sivuhyppäyksenä pieni keskustelu tämänpäiväisessä sosiaalisen median sovelluksen esittelyviestissäni. Mikä taasen palautti mieleeni Jaikussa mielestäni klassikon aseman ansaitsevan @Suvikon aloittama keskustelu:
"Facebookissa jatkuvasti joutuu torjumaan tai päästämään kavereiksi ihmisiä, joita ei sellaisiksi koe, mutta joita ei haluaisi loukata."
Kuka on ystävä, ketä kukakin liimaa verkkokylkeensä? Ystävä (friend) on huono sana ainakin suomeksi, me lataamme siihen paljon arvoa ja merkitystä, mitä itse pidän erittäin hyvänä asiana. Jaikun halvaus ja Jaiku-verkoston verkkovaellus Twitterin kautta FriendFeediin ja ohessa jonkinasteinen Facebook-aktivoituminenkin on kokonaistapahtumana ollut mielenkiintoinen kokemus. Näiden ohessa LinkedIn ja Sombiz pyrkivät luomaan ammatillista sosiaalisen median identiteetti-minä-brändiä.

Eräässä koulutustilaisuudessa opastin ihmisiä perustamaan Blogger-blogin. Koska minulla on kohtuullisen harvinainen sukunimi ja jonkin verran Googlen rekisteröimiä sivuja, haen oman kotisivuni aina kuukkeloimalla anne rongas. Tein niin kyseisessä koulutuksessakin. Seuraus oli, että eräs ensiaskeleensa sosiaaliseen webiin ottanut oli ihmeissään, kun Google ei tavoittanut samalla tapaa häntä. Muistan hyvin itse ensituttavuuteni internetiin ja Netscape-hakukoneeseen vuonna 1997. Teimme haun omalla nimellämme ja kavereiden nimillä. Valtavasti ällistelimme hakutuloksia.

Tätä nykyä saan jatkuvasti keikkoja (pidän virtuaaliluentoja, joitan tosi harvoja live-sellaisia), joihin pyydetään, kuten tälläkin viikolla "eräs ryhmämme jäsen löysi sinut netistä" ... Minulla on ollut oma Oy puolitoista vuotta. Verkkosivut ovat edelleen vaiheessa, käyntikorttia ei ole, ei yhtään esitettä, ei missään hakemistossa minkäänlaista mainosta (Harto Pönkä ansioituneesti tuuletti näitä jonninjoutavia, jotka minullekin tyrkyttävät palveluitaan). Firmani ensimmäinen keikka kohtuulliselle verkkotoimijalle sinetöityi sillä, että valinnan tekijät katsoivat Googlesta nimellä, että kukas tää tyyppi oikein on.

Vaparetki testaa FriendFeediä

Jaiku-palvelun huoltotauolla sosiaalisen median kahvipöytää yritettiin ylläpitää Twitterissä, mikä johti lähinnä paheksuttavan twitutus-verbin kehittymiseen (hyi hyi).

FriendFeed sen sijaan on pienen yhteistestailun jälkeen osoittautunut notkeaksi vaihtoehdoksi tavoittaa kavereita ja heidän tekemisiään sekä uusimpia verkkojuttuja (minut löytää nimellä arongas). FriendFeed mahdollistaa ryhmien perustamisen, Vaparetkelläkin on jo omansa. Tervetuloa tassuttelemaan peräperää, jos ei nyt Pohjoisvapa löydykkään niin ehkä kesytettävä Möhköfantti.

FriendFeediin on mahdollista koota omia merkintöjä, suosikkeja, jaettuja sisältöjä, statuspäivityksiä yms. monista eri sosiaalisen median palveluista. Pieniä muruja, kuten Sampsa hauskasti nimittää. Ystävien viestivirtaa voi seurata yhdistettynä omaan. Merkintöjä voi kommentoida ja kommenteistä voi syntyä keskustelu. Seminaariraportointiakin FrenFeedillä on jo kokeiltu.

Concept browser – hakukoneunelmia

Tämä video (ja Mozilla Labin blogissa vielä lisää) antaa pientä vihjettä siihen, millaista lähitulevaisuuden informaationhallinta saattaisi olla:


Aurora (Part 1) from Adaptive Path on Vimeo.

eKäsikirja verkko-opettajalle

Read this document on Scribd: Handbook on Synchronous e-Learning

Ilmaisia kirjoja verkosta

20 Best Websites To Download Free EBooks

Kuvittelisin, että jotain näistä voisi soveltaa myös kielten opetukseen tai ainakin oheisaineistoksi kielen oppimisesta kiinnostuneille.

Mobiilitekniikalla muistiinpanoja

Remember everything. | Evernote Corporation

"Evernote allows you to easily capture information in any environment using whatever device or platform you find most convenient, and makes this information accessible and searchable at any time, from anywhere."

Scribd – jaa printtejäsi nettimaailmalle

Kuvan-, äänen, Power Point -esitysten ja videonjakopalveluita on. Mutta entä mitä tekstidokumentit? Scribd auttaa. Mukana muut tutut sosiaalisen median elementit. Julkaisut voivat olla kuvia, tekstejä, taulukoita ja maksimikoko 20 Mt.

Näemmä tekijänoikeuksia murskataan YouTube-tahtiin. Mutta asiallista löytyy paljon. Omien julkaisujen välineeksi kokeilemisen arvoinen. Merkittävää on, että hyperlinkit toimivat. Kuten alla olevassa esimerkkiopuksessa (jossa on asiallisesti CC-lisenssit).

Read this document on Scribd: Knowledge Machine - Part I

Uskotko oppimistyyleihin?

Maukasta keskustelua aiheesta, joka varmasti sytyttää eräitä. Tunnustaudun siihen joukkoon, joka ei näe oppimisen erojen ytimessä oppimistyylejä. Populaarissa oppimiskirjallisuudessa on aikamoinen joukko reseptioppaita, joissa ruksitaan ensin, olenko oikean vain vasemman aivopuoliskon tyyppi, olenko holisti vain analyytikko ja sitten löydetään oma oppimisprofiili ja ta-da. Siinä se on, sitten vain opetetaan oppimistyylin mukaan ja ihme tapahtuu. Ihmeen siemen voi olla kaltaiseni epäilijän mielestä ihan vain siinä, että ollaan aidosti yhdessä kiinnostuneita oppimisesta ja jokaisesta oppivasta yksilöstä. Silti meillä ON taipumuksia. Toisaalta voi olla jopa vaaraksi välttää taipumusten vastaisia oppimistilanteita, mihin oppimistyylien orjallinen noudattaminen voi pahimmillaan johtaa.

Oppimistyylijuttujen paras seuraus on ollut ilman muuta se, että opettajat ja koulut ovat heränneet monipuolistamaan opetuksen menetelmiä ja oppimisjärjestelyjä.

Eilen oli mielenkiintoinen hetki, kun lähetin psykologian opiskelijat ulos luokasta tekemään havaintoja, eräs pari tuli kommentoimaan, että a) parkkipaikan havainnoiminen ei onnistu, koska ulkona on kylmää ja b) meidän nyt sitten pitäisi leikkiä tälleen kaksi tuntia. Lukiolainen ehdollistuu tiettyihin oppimistapoihin ja esimerkiksi istuminen paikallaan kuuluu näihin. Aion avata asiaa ensi viikolla. Havainnot todellisesta maailmasta ovat teoreettisen opiskelun rinnalla äärimmäisen tärkeitä. Pakko ajatella itse. Ja pakko antaa tilaa erilaiselle aistimiselle ja informaation käsittelylle kuin luokkatilanteessa. Tekstintoistamisoppimiseen suostutaan liian helposti.

Aihetta käsittelevä blogiteksti tuli pienen polun varrelta ja kannatan kirjoittajan, Clive Shepherdin mielipidettä: "If learning styles do exist, go on somebody, prove it."

Clive on Learning: Learning styles don't exist
"No-one doubts that learners differ in terms of personality and preferences, but whether these can be usefully categorised as learning styles is highly debatable and certainly unproven. Teachers and trainers do, anyway, have far more important issues to consider when considering their interactions with learners."

tiistaina, elokuuta 26, 2008

Mind42 viehättää entistä enemmän


Meneillään on psykologian lukiokurssi: Ihminen tiedonkäsittelijänä (lähiopetuksen jutut verkossa ja tenttipaketti/verkkokurssi). Teemme kurssin aikana miellekarttoja. Itse käytän Mind42:ta. Sain juuri kahden opiskelijan kartan, joka oli tehty samalla ohjelmalla. Saatoin liittää kartan kurssin yhteiseen karttaan upotuslinkkinä.

Miellekartat näyttävät jo nyt kurssin alkupuolella erittäin havainnollisilta ja toimivilta. Aloituskartat olivat hyvin eritasoisia, mutta ryhmän yhteisestä tuli ihan kelpopohja opiskelulle.

Mind42 on lupaava. Sen sisällä voi chattäillä Google Talkilla.

sunnuntaina, elokuuta 24, 2008

Delin linkkilistageneraattori ei toimi

Uudistuneen Delicious-kirjanmerkkipalvelun eräs verraton ominaisuus on, että sen kautta voi jakaa linkkilistoja haluamilleen sivuille. Valitettavasti äskettäin uudistetun palvelun linkkilistageneraattori (Linkrolls) ei edelleenkään toimi. Se tuottaa ainoastaan linkkilistan käyttäjän kaikista linkeistä, ei luokittelujen (Tag) mukaan seulottua.

Käytän kaikkiin linkkilistojen jakoihin kysyseistä menetelmää, koska se vähentää työtäni huomattavasti. Nyt joudun väsäämään käsin koodin, mihin minulla ei ole mitään muuta kuin matkivan lapsen taidot. Onnistuin kuitenkin. Alla kuvana (klikkaamalla kuvaa saat suurempana) perusmetodi, kuinka linkkilistan koodi tehdään (jos en laita kuvana, syntyy lista tähän, koska blogger ei anna upottaa koodia sellaisenaan). Näkymää voi muokata, suurimman osan voi päätellä kokeilemalla Linkrolls-sivulla.

Kaikki kirjoitetaan yhteen pötköön, paitsi src:n edessä on välilyönti. Linkki=haluamasi tagin (luokittelun) sivulle ja otsikko=haluamasi otsikko listalle. Näillä keinoin vaihdoin oikean tägin juuri tälle sivulle. Toivottavasti vika korjaantuu pian... Jos jollakin on parempaa tietoa asiasta, lämmöllä vastaanotetaan.

Valtava varasto internetin aarteita

Internet Archive
The Internet Archive is building a digital library of Internet sites and other cultural artifacts in digital form. Like a paper library, we provide free access to researchers, historians, scholars, and the general public.

Julkaise dokumenttisi

Home | Scribd
Publish Yourself Online

Tekniikka avuksi nettiriippuvuuteen

Gmailin lisäpalikka, joka löytyy oikean yläkulman Labs-linkistä (vihreä puteli, ehkä vain englanninkilieisissä liittymissä), auttaa itsesäätelyyn kykenemätöntä Gmail-adiktia. Lisäohjelma sulkee aika ajoin Gmailin ja chatin ja ilmoittaa, että nyt on aika tehdä jotain ihan muuta. Tästä voi veikata buumia ja sitten joku kehittää palvelun, joka ajastaa sulkimet toimimaan yhtäaikaa.

lauantaina, elokuuta 23, 2008

Flickr on uudistunut hienosti! Osa 2


Flickr antaa mahdollisuuden järjestellä monin tavoin kuvia, luokitella niitä ja sijoittaa niitä kartalle. Karttaosastolle oli tullut kätevä uutuus (no ehkä se on jo ollut kauemmin, käytin viimeksi keväällä karttaa): omia karttapaikkoja voi tallettaa. Ja kun FireFoxiin asentaa Cooliris (entisen PicLens) -lisäkkeen, kartalle sijoitettujen kuvien selailusta tulee kerrassaan hieno! (Lisää Cooliris-kotisivulta).

Flickr on uudistunut hienosti!

Nyt näitä saa kätevästi flash-upotuksina, jopa minivideoitten pitäisi toimia, vielä kokeilematta. Esitys näkyy myös Flikr-palvelusta selaimella hienosti. Nopeutta voi säätää. Nyt ohitti SlideShown, sillä pakettia voi muunnella Flickrissä paljon kätevämmin. Paitsi, jos haluaa äänen koko esitykseen. Me sisällöntuottajat olemme kyltymättömiä! Tuli uudistus havaittua sivumennen, mutta upotushuomiosta kiitoksen saa Erkka.

perjantaina, elokuuta 22, 2008

Oppikirjan mukaan...

Olen jemmannut tällaisen illan varalle (pitkän viikon päälle työntekopaasto) herkullisen aiheen, joka lämpeni jälleen kerran, viimeksi lukiessani, mitä Juha Suoranta aiheesta sanoi blogissaan: opettaminen oppikirjan mukaan.

Opetustyötä säätelevä asiakirja on opetussuunnitelma. Se on yhteisen keskustelun tulos. Minäkin olen 7-vuotisen opettaja-aikani kuluessa päässyt yhteen suunnitelmauudistukseen mukaan. Olen nähnyt, miten tympeästi hoh-hoijaa siihen osallistutaan. Ilmeisesti kokemus on jollakin syvällä tasolla, että opetussuunnitelmien uudistamistyö ei kuitenkaan ole minun asiani, tai meidän, että ne siellä kuitenkin sanelee, eikä mikään kuitenkaan muutu.

Oppimista tukevia aineistoja tehdään opetussuunnitelma perusteella. Tästä lähtökohdasta katsoen en ole ymmärtänyt yhden yksittäisen oppikirjan ylenmääräistä noudattamista. On toki tilanteita, joissa on hyväksi olla jotain yhteistä jaettavaa, kuten matemaattinen ongelma tai suomennettava teksti. Itse annan opiskelijoitteni vapaasti valita, mitä oppikirjaa käyttävät. Olen hankkinut kaikki tarjolla olevat. Suosittelen lukemaan useammasta kirjasta yhtä aikaa.

Opiskelijat pitää usein opettaa lukemaan kirjaa. Lukiossa siis. Osaavathan he lukea tietenkin, mutta ovat usein hyvin sidoksissaan sekä lukemisessa että kirjoittamisessa alusta loppuun -tekniikkaan. Kirja luetaan sivu sivulta alusta loppuun ja teksti kirjoitetaan aloittamalla ensimmäisestä kirjaimesta ja samaa kyytiä viimeiseen pisteeseen.

Jahka tästä koulunalun hötkyilystä tokenen, jatkamme Pasi Silanderin kanssa alulle laittamaamme Ilmiöpohjaisuus-adressia, joka yllyttää opetuksen viranomaisia laatimaan oppiainejakoisen opetussuunnitelman rinnalle ilmiöihin ja ongelmiin perustuvan opetussuunnitelman. Wikissä kehitellään asiaa eteenpäin, osaalistuminen ilahduttavaa.

Koulumaailmassa käytetään mittareina ulkoatoistamissuorituksia, lukiossa yo-tutkintoa. Pisakin mittaa vain rajattua osaa tiedoista, taidoista ja ymmärtämisestä. Totesimme kollegan kanssa eilen lukioiden ränkking-listasta, että jos sen ottaisi tosissaan, opetuksessa paahdettaisiin niitä asioita, joilla takuuvarmasti saa yo-kokeissa hyviä tuloksia. Sekö olisi palvelus nuorisolle? Oma työkaupunkini päästää kaikki halukkaat lukioon. Kahden tutkinnon tekijät eivät ehdi ja jaksa useinkaan jahdata hyviä arvosanoja. Samoilla kriteereillä silti sijoitetaan pääkaupungin eliittilukio ja kirjavan satamakaupungin jokamiehen lukio. Kiusaus pänttäysopttamiseen kasvaa.

Mutta suomalaisessa opettajakunnassa ja suomalaisessa koulumaailmassa on hyvin paljon ihan toisenlaista henkeä. Kollegan kanssa todistelimme, miksi toimimme toisin. Kollega on oppilashuoltoryhmässä ja molemmat saamme psykologian opettajina kohdata nuorison karua arkea.

Ymmärtäminen ja henkinen kasvu, into, ote elämään. Kirja voi aina tukea näitä myönteisen kasvun perusasioita. Kirjojen rakastajana sen tiedän. Totuuksia esittävä kirja voi toisaalta olla hyvin vaarallinen. Muistan järkytykseni, kun rautaesirippu romahti ja tajusin, mitä soopaa historian tunneilla oli opiskeltu. Ja eniten, mistä oli vaiettu (lapsuuskotini on 30 metrin päässä Venäjän rajalta). Olin erittäin ilahtunut aikoinaan, kun nuorempi poikani pikkuserkkunsa kanssa oikoi viidennellä luokalla historian kirjan virheitä. Pojat vaativat arvatenkin opettajalta vastauksia kirjaviisauksien sijaan. Oppivat ainakin kysymään. Juuri sitä pitäisi harjoitella enemmän.

Ja oikea vastaus ei löydy vain yhtä oppikirjaa lukemalla...
(Ja haa: oma aikuislukiomme oli aikuislukio-ränkinglistan nelonen!)

maanantaina, elokuuta 18, 2008

WikiMindMapin siirtäminen Mind42:een

Muutama päivä sitten löysin verkkopalvelun nimeltään WikiMindMap, joka tekee Wikipedian hakusanasta miellekartan. Kartan saa helposti tallennettua .mm-tiedostoksia. Mind42 ei suoraan hyväksynyt tiedostoa, mutta nyt muutamalla klikkauksella kokeilin, että FreeMindin kautta kierrättäen vienti onnistuu. FreeMind on koneelle ladattava ilmainen ohjelma (myös Mac).

lauantaina, elokuuta 16, 2008

Laittaisiko wikin ja jos niin millaisen

Näitä miettii moni tuttu opettaja _ varmasti tuntematonkin. Wiki on helposti selaimella ylläpidettävä yhteistyön mahdollistava sivusto. Yleensä wiki tallettaa versiot, version voi palauttaa, varmuuskopion saa pakattuna, kaikenlaista voi upottaa wikiin ja usein myös tiedostoja saa ladata wikin ylläpitäjän palvelimelle.

Lehmätkin lentäis -blogissa on tutkittu eri wikipalveluitten ja ohjelmistojen ominaisuuksia. Kirjoittaja toteaa:
"Olen etsinyt jo pitkään wikiä, jota voisin pitää mittapuuni mukaan kaikilta osiltaan hyvänä. En ole löytänyt sellaista. Sen sijaan olen löytänyt useita wikejä, joissa on yksittäisiä hyviä ominaisuuksia. Listaan näitä ominaisuuksia jäljemmässä wiki kerrallaan."
WikiMatrix antaa tilaisuuden vertailla ominaisuuksia. Itse keräsin tiettyyn tarpeeseen muutamia ilmaisia selaimella toimivia wikipalveluita. Itse arvostan sitä, ettei tarvitse opetella wikikoodia. Ja toinen tärkeä asia on, että varmuuskopion saa helposti omalle koneelle.

Jännittäviä ominaisuuksia löytyy eri palveluista ja näyttää, että tällä puolella kehitys kehittyy. Tarjolla on esimerkiksi wiki, johon on integroitu blogi (Netcipia).

Editoi videosanakirjaa!

Vidipedia Video Encyclopedia
the free video encyclopedia that anyone can edit.

Verkko on tulvillaan aivan ihmeellisiä juttuja. Voin vain kuvitella, miten ihastuksissani olisin ollut nuoruusvuosina tähänkin. Nyt ei ole aikaa harrastaa kaikkea, mitä huvittaisi. Koneen äärellä istumista vaativia harrastuksia ei vähään aikaan suvaita lisää. Mutta siis Vidipediassa voisi hyvin elävöittää oppimista.

Miksi Google ei tarjoa oikoteitä yhteensulatuksiin?

Google - MindTouch Developer Center

Wik.is-wikiin voi upottaa dynaamisen Google-dokumentin, joka päivittyy viiden minuutin välein!

Osaavat siis jättilaistalon ulkopuolella helpottaa käyttäjän askareita. Täytyy ihmetellä Googlen kohdalla sitä, miten heikosti Googlen eri palvelut integroituvat keskenään. Osa toimii sujuvasti, osa linkittämällä, upottamalla, hakemalla koodi palvelusta ja siirtämällä toiseen.

Käyttöliittymätasolla Googlen palveluissa on hyvin vähän helppoja oikoteitä, vaikkapa editoriin asennettuina. Google on ostellut palveluita ympäri maailmaa ja niitä kehitetään eri tahtiin. Olisi esimerkiksi hauskaa saada Googlen kalenteri, Jaiku, Picasa, YouTube ja Blogger toimimaan yhteen vaikkapa projektin tai matkan kuvausta varten. Nyt vaatii aikamoista virittelyä ja jonkun viidennen pohjan, jonne viritelmän rakentaa.

WikiMindMap tekee automaattisen miellekartan

Muutamaan erikieliseen Wikipediaan voi WikiMindMapin avulla kohdistaa hakuja, joista saa tulokseksi miellekartan.

Keskeistä käsitettä voi vaihtaa yhdellä napsauksella syntyneestä kartasta. Karttaan liittyviä laajempia kokonaisuuksia voi avata ja sulkea.

Kartan voi viedä FreeMindiin ja koska esimerkiksi Mind42 on yhteensopiva FreeMindin kanssa, pitääpä kokeilla, onnistuisiko vienti sinnekin. Erittäin kätevä keskeisten asiasanojen löytämiseen.

Hyppynaru ja muuta ekourheilua

DeLux-mallinen uusi hyppynaruni laskee kierrokset. Enempää varusteluja ei kaipaa. Askeljumppaan lastenjakkara. Käsipainot. Oveen viritettävä jumppanauha. Jumppapallo (kun nyt vielä saisi ilmaa). Käytettynä ostettu pyörä. Lenkkitossut. Ekologista liikuntaa. Punnerrusyrityksiä. Taivutuksia ja venytyksiä. Vatsa- ja selkälihasliikkeitä. Uintia luonnonvesissä.

Monenlainen liikunta on helppoa, halpaa ja aloittamisen tuskakynnyksestä huolimatta erittäin hauskaa. Jaikussa on meneillään punnerrusohjelman läpikäynti porukalla. Taustalla mainio One hundred push ups -ohjelma. Lisää tällaista keskinäistä liikkumaan tsemppaamista! Kunto Plus -lehden sivuilta löytyy paljon vinkkejä ja video-ohjeita.

Ekojumppaa myös pään sisälle: mieltä voi liikuttaa pienillä tai suurilla puutarhaharrastuksilla. Vihreää energiaa monin tavoin.

Ilmainen kehuttu audioeditori WawePad

Download Audio Editing Software. Free Version of our professional sound editing software.
"This sound editing software is a full featured professional audio editor for Windows or Mac OS X. It lets you make and edit music, voice and other audio recordings. When editing audio files you can cut, copy and paste parts of recordings and, if required, add effects like echo, amplification and noise reduction. WavePad works as a wav editor or mp3 editor but it also supports a number of other file formats including vox, gsm, real audio, au, aif, flac, ogg and more."

Toinen vastaava Audacity.

Miten kiinni oppimisprosessiin osa 2: Knol ja Google Site

Edellinen samasta aiheesta pähkäili mm. mikroblogien käyttämistä.

Kouluelämä alkoi. Täällä on monta opettajaa innostunut oppimisprosessiajattelusta sekä avoimesta jakamisesta. Sienirihmasto leviää. Viikon aikana olemme pohtineet jo monen opettajan voimin, kuinka saisimme rakenneltua sellaisen verkkototeutuksen, jossa opiskelijat prosessoisivat tekstejään ja että:
  • prosessi jäisi näkyviin
  • kirjoittamista voivi tehdä ensin omineen ja julkaista kun kommentoinnin aika
  • kommentointikeskustelu olisi helppo kohdistaa kyseiseen tekstiin
  • mahdollisimman vähän salasanoja ja kirjautumisia
  • opettajan työtaakkaa vähentävä informaation ohjailujärjestelmä

Kokeilin Knolia, wikityyppistä Googlen palvelua (Virtuaali-Anu kokeili myöskin). Päätin laittaa tänä vuonna oman opetukseni kootusti Knol-sivuiksi. Nyt löysin Google Siten. Aiemmin Google Site ole hyvin hankala aloittaa ja kokeilu keväällä tyssäsi. En tajua, missä vaiheessa palvelu on avautunut näin sujuvaksi...? No nyt tuli kokeiltua ja on erittäin helppokäyttöinen.

Knol antaa mahdollisuuden säädellä sivujen julkisuutta. Sivuja eli knolleja voi kommentoida, kommentteja voi editoida ja kommentteihin voi vastata. Kommentoimiseen vaaditaan kirjautuminen. Tekstin versiohistoriaa voi tarkastella kuka tahansa.

Google Site on huomattavan monipuolinen wikityyppinen sivusto, johon voi liittää monipuolisesti erilaista mediaa. Tiedostoja saa tallettaa 100 Mt. Sivut ovat heti avoinna eikä julkisuutta voi säädellä. Sivupalkkiin saa mm. laatikon, josta näkee heti uusimmat muutokset ja kuka ne on tehnyt.

Molemmat saa Google/Gmail-tunnuksilla käyttöön ja molempiin voi kutsua yhteiskäyttäjiä. Ja molemmissa on kummallinen puute: ei otsikkosyötettä (RSS).

torstaina, elokuuta 14, 2008

Knol-koleilu käyntiin – yhteistyötä halukkaille

Hei, jos opetat jotain samoja aineita kuin minä (lukio PS, FI, UE, ET, AT, opo) tai olet kiinnostunut yhdistämään jotain omaa juttuasi, niin tervetuloa! Laitan tänä vuonna kaikki kurssini Knol-sivuiksi. Käytän palvelun perusajatuksen vastaisesti Knolia ihan miten itseä huvittaa. Knol mahdollistaa yhteistyön ja ylläpito on kätevän helppoa.

Aloitin juuri lukion psykologian PS3-kurssin (Tietoa käsittelevä ihminen) kanssa. Kehittelen formaatin, joka toistuu kaikilla kursseilla. Knol-sivuja voi liittää myös palvelun suunnittelijoiden ajatuksen mukaan eli artikkeleina.

Laittaa myös nuorison tuottamaan sisältöjä. Ensimmäinen tuotos syntyi papereille: miellekartta ihmisaivojen tiedonkäsittelytoiminnoista. Yksityiset kartat olivat aika eritasoisia, mutta koosteeseen tuli mukaan aika kattavasti kurssin perusasioita. Minä kokosin papereilta koosteen Mind42:lla eli selaimella toimivan miellekarttaohjelman avulla. Hyvin nopea ja näppärä. Tuotoksen yhteinen käsittely oppitunnilla paljasti myös aukkoja tiedoissa, mikä on minulle tärkeä tieto.

Ensi viikolla aion antaa tutkimustehtävän. Yhteissuunnittelussa nuoriso toivoi mm. että teemme viikon mittaisia projekteja, että käsittely on käytännönläheistä ja että käytämme opiskeluun avoimia- ja verkkoympäristöjä. Muodostamme aistiryhmät ja jokaisen pitää tuottaa omalla tyylillään esitys, jossa kuvataan ympäristön, aistielinten, aivojen sekä ihmismielen yhteistoimintaa. Yritän innostaa valokuvaamaan, piirtämään, videoimaan, näyttelemään. Katsotaan, miten lähtee.

LuontoPortti: kasvitietoutta verkossa

LuontoPortti
"Tämä palvelu tutustuttaa sinut Ahvenanmaan kasveihin, perhosiin ja lintuihin. Olemme lähteneet liikkeelle erityisesti kasveista, jotka kukin on esitelty kattavien tekstien ja useiden kuvien avulla. Sivustomme helmi on kasvientunnistuspalvelu. Sen avulla vieraiden kasvien tunnistaminen on helppoa ja hauskaa."

keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

12seconds.tv

Home | 12seconds.tv (alpha)
12seconds.tv allows friends and family to record and share short video updates about what they are doing or where they are. You can use a webcam or a cellphone. It's a FREE, easy, and fun way to stay in touch.

sunnuntaina, elokuuta 10, 2008

Lifestream - aikaleimatut verkkotassuttelut pötkään

Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta -blogi kertoo kuinka: Lifestreaming lisäosa Wordpress-blogiin

Ja tältä näyttää eri palveluista yhteenkerätty Lifestream (kuka keksii hyvän käännöksen?).

Oppimisaihioita in English

Teachers' Domain: Home

Sivustolta voi hakea hakusanalla oppimista tukevia aineistoja, tehtäviä yms. Voi soveltaa omien sisältöjen laatimiseen tai sinällään käyttää vaikkapa englannin opetuksessa. Pikavilkaisulla aika selkeä ja monipuolisesti toteutettu.

lauantaina, elokuuta 09, 2008

Uusi ote internet-hakuihin: PicLens

Firefox-liitänäisten vuoksi kyseinen selain on tällä hetkellä ehdoton ykkönen. Asensin juuri visuaalisen hakunäytön, joka on kiehtova ja hauska: PicLens. Suosittelen!

lauantaina, elokuuta 02, 2008

Saunalahden verkkolevyn kuvakansio

Yllä oleva (suuri) kuva tulee Saunalahden IsoG verkkolevyltä, jonne parhaillaan varmuuskopioin Windows-kannettavan sisältöjä.

Kerrassaan mainio kuvakansio. Tavalliset tiedostot menevät perinteiseen malliin hakemistopuuksi, mutta kuville ja äänelle on oma käyttöliittymä (automaattista varmuuskopiointia varten on Windows-koneille tarjolla Holvi-ohjelma, joka hoita skannaukset automaattisesti). Nettialbumissa näkyvät pienoiskuvat kansioiden päällä, haluttu määrä pienoiskuvia näytöllä per sivu, helppo navigointi, selailtaessa näyttää kuvan alkuperäiset tiedot. Diaesitysnäkymä toimii mukavasti, nopeuden voi määritellä asetuksissa eli käyttäjä ei voi sitä määritellä. Toimii vauhdikkaasti. Kansiot ovat salasanan takana, mutta kuvia voi jakaa antamalla suoran linkin (kuten yllä tuohon kuvaan).

Saunalahtea tuli moitittua siitä, ettei verkkosivuilta löytynyt ePC-paketin tietoja. Verkkosivuilla on outoa logiikkaa edelleen. Mutta verkkolevy tuntuu hyvältä. Esikoinen oli ottanut Saunalahden Kotitotaali-paketin, jossa on mukana mm. IsoG.

Näyttää, että puhelinyhtiöt osaavat kehittää parempia tuotteita kuin mediatalot. Yritin saada nimittäin äsken Hesarin digilehden, mutta niin, että saisin kuukausiliitteet paperisena. Ei sellaista tuotetta ollut ja sitten se, joka oli lähinnä, tuli kalliimmaksi, kuin tämän hetkinen paperi- & digitilaukseni. Tästä pitää kyllä paasata ihan erikseen. Erilaiset digilehdet olisivat myös mainioita tuotteita oppilaitoksiin. Omalle koulullemme on tilattu Digi-Hesari, mutta eipä muilla ole tarjontaa.