keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Kuvien editointi helpottuu

Kuvankäsittely menee verkkoon ja SoftColor myös « Vierityspalkki.fi
Näitä on kaivattu ja usein. Vierityspalkki kertoi suomalaisuutuudsta. Mahtihomma, että kuvankäsittelyyn alkaa tulla websovelluksia. SoftColorin palvelu auttaa pikaiseen kuvankorjailuu. Tämän uutuuden lisäksi tarjolla ovat Adoben verkkopalvelu, Picasa, Picnik (yhdistettynä Flickr-kuvanjakoon) sekä ilmaiseksi ladattava Paint.NET (vain Windows). Tehosteita voi lisätä mm. PhotoBuckhet- RockYou- ja Slide-palveluissa. Muitakin on... vinkkejä vastaanotetaa.

tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Ihan hiukan unisena: KIITOS!

Urakalla paahdettu toukotöitä. Niitä on kansliaosastolla ennen lopullista kirmaamista suurin piirtein vuori. Aamulla arvioin verkkokurssilaisia. Muutamia hyvinkin ilahduttavia portfolion ja verkkokokeiden tekijöitä, mutta varastossa myös roimasti ajatuksia lukion verkko-opetuksen kehittämiseen. Vaikka oikein ei jaksa ajatella...

Ja sitten tuo kiitos, 150 äänestäjää tällä blogilla, olen unihymyinen! Aiemmin ällistelin blogini pääsyä Digitodayn järjestämään Blogit kunniaan -skabaan. Uutisointi iltaisesta palkintojen jaosta. Ammatti/teknologia-sarjan tulokset alla (2253 äänestäjää kaikkiaan, harrasteblogit keräsivät eniten saalista). Silmät ristissä rantauduttu tilaisuudesta. Jaikussa ydinasiat aloituspaneelista ja palkintojenjaosta – tiivilmöinti a'la Haakana.
Tällaisella aihepiirillä en ole mitenkään blogiskenen sisäpiirissä, ennemminkin ulkokehällä k/houkuttamassa uusia ajatusten jakajia. Juuri päättyneen lukion viimeisen jakson aikana mm. 55 lukiolaista. Blogi ajatusten jakamisen, prosessoinnin ja yhteisen työskentelyn välineenä on hyvin monipuolinen. Täältä tätä nuorisoa kasvaa (näillä blogeilla työstettiin kurssin ryhmätuotoksia, jotka julkaistiin wikissä):
Blogi antaa tilaa ääneenajattelulle, luovuudelle, etsimiselle ja sosiaaliselle toiminnalle. Blogiin juteltu tai piirretty tai laulettu jää olemaan, ja sillä on merkitystä oppimiskäytössä. Oppiminen tulee näkyväksi kiinnostavalla tavalla. Mutta automattisesti nämä mahdollisuudet eivät avaudu. Äidinkielen kurssilaisten opettaja opetti tiedostamaan julkista ilmaisua sekä ryhmätyöskentelyä, sitä siis pitää opettaa ja opetella ja mikä huippua, sitä voi oppia. Blogeilla voi oppia. M.O.T.

Tunne-etsivä - opetusmateriaalia peruskoulun ja lukion tunnekasvatukseen

Kalliolan Nuoret - Julkaisut
"Tunne-etsivän tehtävät ovat toiminnallisia ja perustuvat pitkäjänteiseen tunnetaitojen harjoittamiseen. Tehtävät tarjoavat menetelmiä sosioemotionaalisen hyvinvoinnin edistämiseen ja tunneperäisten ongelmien ennaltaehkäisyyn. Tehtäviä voi käyttää soveltaen myös nuorisotyössä esimerkiksi tyttö- ja poikaryhmissä. Kirjan on kirjoittanut kouluttaja, terveystiedon opettaja Mari Salminen."

Blogien opetuskäyttöön uudistunut Edublogs 3.0

Welcome to Edublogs 3.0 | Edublogs - education blogs
Welcome to Edublogs 3.0 Tutustu! Paljon uusia ominaisuuksia.

sunnuntaina, toukokuuta 25, 2008

Wikipedia toimii e-kirjana ilman nettiä

Tietoviikko: Wikipedia toimii nyt e-kirjana ilman nettiä
"Wikipedia toimii nyt e-kirjana ilman nettiä

[Tietoviikko: Juha-Matti Laurio 24.5.2008, 10:13]


Verkkotietosanakirja Wikipediasta on nyt käytettävissä ilman verkkoyhteyttä toimiva, e-kirjalukijan näytöltä katseltava versio.
Yhdysvaltalainen Amir Shimoni kertoo teknologiablogissaan laatineensa sovelluksen, jolla Wikipedia on luettavissa iRex Technologiesin Iliad-nimisellä e-kirjalukijalla.

Python-kielellä laadittu Py Off Wiki -sovellus on saatavissa Google Code -palvelusta."
Lukijaohjelman saa myös iPhone-puhelimeen ja iPod Touch -laitteeseen.

torstaina, toukokuuta 22, 2008

Google-syötteenlukijan mainiot ominaisuudet

Lukion viides jakso on koeviikossa. Pilottikurssit Langinkosken lukiolla ylittivät odotuksemme. Tietenkin on paljon kehittämistä ja paranneltavaa. Mutta nuoriso sai aikaan hienoja tuotoksia. Raportoin asiasta lisää.

Tänään oli ÄI3A-ryhmän "koe". Kokoonnuimme atk-luokkaan. Ensimmäisen tunnin ajan ryhmät saivat viimeistellä tuotoksiaan. Minä olin antamassa teknistä tukea. Opettaja Hannele ohjeisti työskentelyn vaiheet. Toisella tunnilla jokainen ryhmä esitteli aikaansaannoksiaan ja kuvaili ryhmätyön etenemistä. Niin työskentelyn prosessi (blogit) kuin tuotoksetkin (wikisivut tms.) ovat kaikkien nähtävillä. Nuoriso kirjoitti mm. runoja, minuuttinovelleja, pienoisnäytelmän. Blogimerkintöjä syntyi kaikkiaan yli 200 (13 ryhmää, n. 50 opiskelijaa) ja blogeissa käytiin myös kommenttikeskustelua. Suunnittelu/ohjausblogin kyljessä linkit ryhmäblogeihin ja viestivirtaa kootussa purossa.

Työskentelyä pidettiin koossa Google-laskentataulukolla. Nuoriso itse kirjasi, mitä tekee, missä ja milloin. Kirjoitan tästä vielä erikseen, koska homma toimi tosi hyvin, voisi olla ideaa muillekin, jotka antavat isojen ryhmien temmeltää luokan ulkopuolella.

Hannele-opettaja opetteli nuorison kanssa rinnan käyttämään Googlen työvälineitä, Blogger-blogia ja Wikispaces wikiä. Minulla oli alussa ajatuksena hänellekin rakentaa blogien viestivirran seuraaminen Google-syötteenlukijalla, mutta uusia työvälineitä tuli jo tuossakin ihan riittämiin. Ja muutenkin hektistä tämä viimeinen jakso aina. Käytin syötteenlukijaa siis vain itse. Sopii älyttömän hyvin opetuskäyttöön. Alla muutamia esimerkkejä.Perustin syötteenlukijan kurssia varten luotuun Google-tiliin, joten sitä ei sotkenut muiden merkintöjen virta. Uudet merkinät erottuvat aina tummempina ja näkymän voi valita joko pelkät otsikot tai kokotekstit. Jokaisen merkinnän voi jakaa avoimeen verkkoon (kuten tein tällä kurssilla). Merkintää voi myös kommentoida ja siihen voi lisätä luokitteluja (tag). Sähköpostista tuttu tähdellä (lipulla) merkitseminen onnistuu myös. Yksittäisen merkinnän voi lähettää myös sähköpostina eli jos vaikka vastaan olisi tullut merkintä, jonka olisin halunnut lähettää opettajakollegalleni jatkotoimia varten, se olisi käynyt hyvin kätevästi.

Tilastosivukin antaa opettajalle yhdellä silmäyksellä informaatiota blogiaktiivisuudesta.



Syötteenlukijaan voi myös liittää ystäviä. Jos useampi opettaja tekee yhteistyötä, tämäkin on mainio ominaisuus. Ensi vuonna meillä aitaan kokeilla kolmen opettajan kesken vastaavaa yhteistoimintaa. Google-syötteenlukija tulee ehdottomasti olemaan yksi työväline. Se nimittäin vähentää työtä.

Hahmottaminen aina hankalaa

Sitä käy parhaallekin sanojalle. Pääsin joku aika sitten ihmettelemään tuttavalle Gmailin käyttäjälle, ettei ollut löytänyt sen loistavaa hakuominaisuutta. No ei ollut, kun oli luullut sitä tavalliseksi Google-hauksi ja ihmetellyt, mitä se tekee sähköpostissa.

Minä kikkailin vähäisillä koodinymmärrystaidoillani tämän blogin kylkeen pienen Google-hakulaatikon, joka kohdentuu vain tähän blogiin. Mainitsin siitä äskeisessä kirjoituksessani ja wautsi sentään! Sun äitis pääsi kuittaamaan, että hellou, tuollapa on yläbannerissa blogikohtainen haku. Jep. Sen vieressä oleva asiattoman blogin ilmiantotäppä jotenkin vuosikausia vei huomion toisaalle.

Hupaisaa ja aina huomionarvoinen juttu, kun verkkosivuja sommittelee tai niitä itse käyttää. Ja tämä oli tämän blogin 550:s merkintä. Kiitokset veti kotiin Sun äitis :-)

maanantaina, toukokuuta 19, 2008

sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Blogit kunniaan

Nyt kun äänestys lienee föörbii, pohdiskelen parilla lauseella outoa kunniaa, mieluista vaan outoa. Siis ehdokkuutta blogit kunniaan skabassa. En tarkemmin ole kaivanut juuria (myöhempi lisäys: tuolta Digitodayn jutusta sekin selvisi). Mennäviikolla ihmettelin, mistä kummallinen uusi aktiviteetti sivuilla... kunnes paljastui äänestys.
Kahdeksan hengen tuomaristo valitsi 640 ehdokkaan joukosta mielestään parhaita blogeja.
Tuomaristoon kuuluvat kansanedustaja Jyrki J. Kasvi, Mikrobitin päätoimittaja Otto Aalto, Nelonen Median toimituspäällikkö Mari Flink, Kielitoimiston kouluttaja Riitta Hyvärinen, Blogilistan perustaja Sami Köykkä, M&M:n toimituspäällikkö Mikko Metsämäki, HSE:n tutkija Mika Pantzar ja Avaus Consultingin partneri Kim Weckström.
Arvioinnissaan tuomaristo kiinnitti huomiota sellaisiin ominaisuuksiin kuin ulkoasu, kuvien ja videoiden käyttö, kieliasu, innostavien linkkien määrä, uutismaisuus, oivaltavuus, innovatiivisuus, asiantuntevuus ja hauskuus.
Tuomarien parhaina pitämistä blogeista on valittu 45 ja ne on jaettu neljään äänestyskategoriaan.

Olihan tuo ammattiblogit-sarjaan pääseminen sinällään palkinto. Muusta ei puhetta. Niin erisarjalaisia joukko on. Tämä opeblogi on muutaman kymmenen säännöllisen vierailijan sivupiste. On se vaan kumma, ellei Haakana tai Pinseri vetäise äänisaalista sarjassa. Toisaalta kisailu ja voitto eivät ole pääasia vaan mielenkiintoisten verkkotilojen sikiäminen ja elo.

Ammatti/teknologiablogit -sarjan ehdokkaat ovat:

Absolut http://blogit.digitoday.fi/absolut/
Eurootikko http://eurootikko.blogit.kauppalehti.fi/
Kari Haakanan blogi www.karihaakana.net
Luksus http://www.luksusblog.com/index.php
Opeblogi http://opeblogi.blogspot.com/
Pinseri http://www.pinseri.com/
Pölli tästä - Jari Parantainen http://pollitasta.fi/
Startupbin http://www.startupbin.com
Strategy of Giving http://sogiving.wordpress.com
Toista Maata http://www.toistamaata.wordpress.com
Wautsi.com http://wautsi.com

Plaxo verkottaa kaveriverkkoja

Plaxo » Stay in touch with the people you care about.
Connect – Share and discover – Take it with you
Profiilisivu näyttää Facebookilta! Kuin syötteenlukija, mutta kohteena kaikenlaiset verkostoitumispalvelut ja omat kaveripiirit niissä. Take a tour!

HTTP 404 Hakemaasi tiedostoa ei löytynyt

EVL:n sivuilla on oivallusta. Virheilmoitus on evästetty virrellä 404, jossa etsitään sitkeyttä ja toivoa. Uskonnon verkkokurssin linkkipäivitykseen irtosi hymy. Lisää vivahteita tylsille error-sivuille vaatii hän! "Anna meille toivo luja, vastoinkäymisissäkin." Säe on kuin hypermodernista web-oppaasta.

Irmelin opetustuokiot: SlideShare ja mp3

Jo jonkun aikaa PowerPoint-esitysten jakopalvelu SlideShare on antanut mahdollisuuden liimata ja synkata ääntä mukaan esityksiin (tuli mainostettua, mutta oma kokeilu jäi vaiheeseen, kun tuli jokin häiriö juuri sillä kerralla).

Irmeli on tehnyt mallikkaita opetustuokioita selostettujen esitysten avulla. Esimerkiksi Googlen hyötypalveluista ja RSS-syötteistä. Irmeli myös kertoo perusasiat SlideSharesta, äänisynkkauksesta ja aineiston lisenssoinnista diaesityksenä.

Mainiot pläjäykset itseopiskelijalle. Kannattaa levittää kollegoille, jotka vielä ihmettelevät, mistä kysymys.

lauantaina, toukokuuta 17, 2008

Miksi pidät blogia?

Kysymys tuli vastaan taas äskettäin. Kai monikko sopisi, mutta tästä yhdestä on vähin erin tullut kohdallani The Blog. Taustalla oli sattuma, kiitos Länsi-Suomen lääninhallitus ja kirjastoväki. En päässyt erääseen seminaariin työni vuoksi, jonne hinkusivat minua puhumaan aiheesta blogien opetuskäyttö. Ehdotin, että jospa etäesiintyisin. Ja siitä tää lähti. Jäi elämään.

Etäesitelmäni on jo kaksi vuotta vanha, mutta tuntuu, että vieläkään kätevien verkkotyökalujen ja palveluitten löytäminen on koulumaailmassa vaiheessa. Nyt sentään on jo runsaasti myös hyviä esimerkkejä ja tekijöitä, jotka myös vinkkailevat ja tsemppailevat toisiaan. Aloittaja saa vertaistukea, jos vain uskaltaa pyytää.

Niin miksi pidän tätä blogia? Päivänselvää. Siksi, että en suo kenellekään yhtä kivistä polkua kuin itselleni. En unohda, miltä tuntui, kun kukaan ei ollut auttamassa. Vygotskyn teoria toimii verkon verkostoissa täysillä, vertaisten tuella pääsen jonnekin, minne yksin en yltäisi ja muita neuvoessani opin itsekin.

Tällaisen etäesitelmän pidin 5.5.2006, kun tämä blogi kuoriutui:

torstaina, toukokuuta 15, 2008

Dekkari luku kerrallaan blogissa


Revontulet - Blogit - HS.fi
Helsingin Sanomat julkaisee tässä blogissa Max Mannerin Revontulet -dekkaria luku kerrallaan. Lukemaan pääsee 14. toukokuuta alkaen - ja kirjailija vastaa itse blogin kommenttiosastolla lukijoiden kysymyksiin ja keskustelee tekstistään.

Tekijänoikeudet – hui kauhistus

Yhä uudelleen opettajajoukoissa tulee törmänneeksi kummallisiin käsityksiin tekijänokeusasioista. Äskettäin @juhana2 nosti Jaikussa esille Opettaja-lehdestä Juho-Pekka Pekosen kirjoittaman lyhyen uutisen Wikiopistosta. Haastateltavana lainattiin OAJ:n erityisasiantuntijaa, Olavi Arraa. Ja näin uhkapilviä kasattiin Wikiopiston ylle:

"Kyse on myös tekijänoikeuksista. Jos opettaja päättää laittaa palveluun itse suunnittelemansa oppimateriaalit, hän voi menettää tekijänoikeutensa niihin.
– Opettajien kannattaakin miettiä, mitä tietoja he nettiin pistävät. En kannusta tiedon panttaamiseen, kyseessähän on ideologinen valinta, mutta seuraukset on hyvä tiedostaa, Arra toteaa."

Lainaus paljastaa, että wiki mielletään OAJ:n suunnalla 1.0-ilmiönä. Eli joku laittaa aineistonsa julki ja joku toinen käyttää niitä, mahdollisesti jopa saa ansiota käyttämällä toisen työn tuloksia HUI.

Wikiopisto, kuten Wikipedia ja wikit kaiken kaikkiaan ilmiönä ovat sosiaalisia, kollektiivisesti tuotettuja sisältöjä – eivät siis 1.0-verkkosivujen tyyliin aineistojen julkaisemista vaan 2.0-tyyliin jatkuva sisällöntuotannon prosessi.

Ei wiki ole mikään musta aukko, jonne tekijänoikeudet mystisesti katoavat. Wikiopistossa noudatetaan GNU-lisenssiä ja monissa avoimissa sisällöissä CreativeCommons-lisenssiä (kuten tässä blogissa). Kun tulos syntyy sosiaalisena prosessina, saadaan aikaan jotain, mihin kukaan ei yksinään yllä. Jos jollakin on niin kuolematonta ja erityistä sisältöä, että sillä pääsee rahastamaan kaupallisilla markkinoilla, toki kannattaa vältellä internetiä kaikin tavoin. Eikä ehkä kannata avata suutaan myöskään kahvipöydässä tai jonkun kollegan kuullen. Ehkä olisi hyvä laittaa ovi lukkoon, kun alkaa opettaa ja tietenkin kerätä naperoilta elektoroniikka ennen ainutlaatuisten sisältöjen paljastamista.

Tietenkin Opettaja-lehden toimittaja ja OAJ:n erityisasiantuntija epäilemättä tuntevat tekijänoikeuslain. Siksi ilmaisu olisi voinut olla täsmällisempää. Opettajajoukoissa olen kohdanut esimerkiksi sellaisen käsityksen, että työajalla verkkoon tuotetut sisällöt ovat työnantajan omaisuutta, kuten insinööritoimistossa rakennusinssin piirtämät kuvat. HAH. Olisipa hauska nähdä se opettaja, joka koulua vaihtaessaan kyörää kaikki monisteensa ja kalvokansionsa työnantajalleen. Hengentuotteiden oikeuksien luovuttamisesta pitää erikseen sopia työsopimuksessa.

Minä laitan kaikki opetustarkoitukseen laatimani aineistot avoimeen verkkoon. Olen tehnyt niin lähes kuusi vuotta. Ajattelemattomuuttani on säälitelty ja kysytty, että mitäs, kun joku hyötyy (tästä on tullut kirjoitettua ennenkin). Ensinnäkin: olen tehnyt parisenkymmentä teokseni käyttöoikeussopimusta. Nytkin on teon alla sisältö, jonka raaka-aineet olen laittanut avoimesti nettiin. Silti joudun tekemään mittavan editointityön ennen kuin aineisto on korvauskelpoista sisältöä. Toisekseen: suomalaisilla markkinoilla kaikesta julkaistusta vain pieni prosentti tekijöistä saa suuria raha-summia, yleensä korvaus on työmäärään nähden pikkuinen. Kolmanneksi: tärkeintä on se, mitä on päänupissa ja se, mitä on yhteisön tietoverkostossa. Sisältöjä syntyy variaatioina loputtomasti, jos on, mistä synnyttää. Avain asia on teos.

Kemppinen kirjoittaa aiheesta kiinnostavasti. Tekstiviestikin voi olla teos. Tai sitten ei.

Tekijänoikeuksiin on hyvä suhtautua vakavasti. Oppilaalla ja opiskelijallakin on oikeus teoksiinsa. Luvaton käyttö on lailla kielletty. Huimaa luettavaa senkin eläkkeellä olevan äidinkielen didaktiikan professorin kirjan aloitus, jossa kertoi iloisesti surffailleensä kesäpäivinä Googlesta etsimässä kuvitusta kirjaansa (harmi, etten saanut talteen tekijätietoja ja kopiota tekstistä).

Tekijänoikeuksiin on turha suhtautua haudanvakavasti. Niiden menettämisen pelossa on joko pidettävä suu supussa tai sitten tajuttava, että ihmiskunnan näkökulmasta on merkittävää jakaa omastaan.

Kokoilemiani tekijänoikeuslinkkejä. Tieto periaatteessa vähentää tuskaa. Joiltakin osin hämäriä ja ristiriitaisia tulkintoja. Mutta perusperiaatteet selkeitä.

keskiviikkona, toukokuuta 14, 2008

Vimeo-vinkki


Kiitos Jaikun eli jatkuvalämmitteisen ammatillisen täydennyskoulutuspaikan ja lörpöttelyfoorumin, taas hyvä vinkki edelleen levitykseen. @Jere kehui Vimeo-videonjakopalvelua: "Sikana upload-tilaa, reilu EULA, tarkat videot, ei mainoksia, näppärä käyttöliittymä, kiva player, monipuoliset mahdollisuudet katseluoikeuksien määritteyyn, videot upotettavissa." Vimeo!

CC-lisenssillä musiikkia

http://ccmixter.org/
http://search.creativecommons.org/
http://www.jamendo.com/
http://www.musopen.com/

sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Keskenään integroituvat verkkopalvelut


Alla on pieni näyte siitä, miten kuvanjakopalvelusta esityksen koostamissivuston kautta kuvakoosteen voi ohjata blogiin, siis Flickr-Slide-Blogger. Eli alun perin olen vienyt kyseiset valokuvat Flickriin, koostanut niistä herbaarion ja nimennyt kuvat (geotägin olisi voinut lisätä, mutta kaikki samasta paikasta, joten ei ollut tarvetta). Kirjoittelin eilen sosiaaliseen mediaan liittyvästä informaation ohjailusta.

Palautin mieleeni vanhan tuttavuuden, Slide-palvelun. Siellä saa luotua kaikenlaisia vilkkuvia ja välkkyviä kuvaesityksiä, mutta myös ihan siedettäviä. Esitystä pystyy muokkaamaan, lisäämään ja poistamaan kuvia, nimeämään niitä uudelleen yms. pientä. Valmiista esityksestä saa upotettavan koodin. Ja kuvakoosteen välittäminen onnistuu myös suoraan aika moneen verkostoitumissivustoon sekä blogisysteemiin.

Tosin en itse pidä siitä, että näihin erilaisiin palveluihin annetaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Yritän vaihtaa tärkeimpiä salasanoja pienen riskin pelossa. Toisaalta esimerkiksi Slide on toiminut jo vuosia ja jos palvelu jäisi kiinni tietovuodoista, verkkoyhteisö myös reagoisi.

Digitaalinen herbaario Flickr-kuvista Slide-koosteeksi

tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Sketchcast julkaisee piirrosta ja puhetta

Kääk.... ei minusta ole toimittajaksi. Pienen pientä äänipiirrosleikettä verkko-opiskelijoille tuli hiottua ja hiottua. Mutta tiedän kokemuksen lisäävän taitoa.

Tällainen tarina taustalla: @Miihu oli toissapäivänä löytänyt mielenkiintoisia asioita verkosta ja kertoi Jaikussa. Nuuskin tietenkin perässä, näinhän tämä opettajan ammatillinen täydennyskouluttautuminen nykyään menee (eikä mikään koulutusorganisaatio rikastu - voi voi). Larry Ferlazzon blogiin johtava linkki vei Sketchcast-palvelun sivulle. Näytti mielenkiintoiselta, mutta ei tuota nyt ehdi.

Vaan kuinka olla. Eilen eräs psykologian 5-kurssin opiskelija asiallisesti valitteli olevansa hieman hukassa. Ja pistos sydämeen, juuri samaa itse olen verkkokursseilla itkenyt, kun ei kukaan tule ja selitä vaan pitää haahuilla omineen. Niinpä käytin virtuaalista liitua ja leukaa. Upotin tuotoksen verkkosivulle ja nyt pitää tehdä lisää, että oppisi lisää tekemällä sitä, mitä haluaa oppia lisää...

psyka5 » Persoonallisuusteoriat -kurssisivulle upotettu virtuaalinen liitu & leuka:

Loistava blogikurssi kirjastoväelle

Tähän KANNATTAA tutustua!

23 asiaa
"23 asiaa on suomenkielinen ja Suomen oloihin mukautettu toteutus Helene Blowersin Charlotte & Mecklenburgin piirikunnan kirjastoille tekemästä Learning 2.0 -kurssista, joka opettaa kirjastolaisille web 2.0 -työkalujen käyttöä. Kurssi sai paljon huomiota, ja Blowersin myöntämät, hyvin vapaat käyttöoikeudet mahdollistivat ja rohkaisivat lukuisia muita kirjastoja muokkaamaan omia toteutuksiaan tästä myöhemmin 23 Thingsinä tunnetusta konseptista."

sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

Pelkistetty gigantti

Suosittelen seikkailua Googlen verkkosivuilla. Valikoima ja tarjonta on uskomattoman monipuolista. Lukemattomiin muihin suuriin verkko-otuksiin verrattuna Google on onnistunut ihmeesti säilyttämään ähkyttömän sivunäkymän. Mutta olennaisen tiedon etsiminen on silti yhtä vaikeaa kuin muidenkin jättiläisten sivuilta.

Gigantin voi oppia selättämään opiskellen, vaikkapa jossakin lähikuukauden kahdeksasta webinaarista, ks. lisää Google Apps:

"Learn about all of the features and benefits of Google Apps and have
your questions answered by a product specialist. Sign up for an online
seminar where you can:

  • Hear why other organizations have made the switch
  • Learn how other organizations are using these services
  • Get an overview of configuring and deploying Google Apps for your organization
  • Get technical questions answered by product experts
    "



Flickr-videosta saa myös uppauskoodin

Videobloggausta Flickristä


Eppu 4.5.08
Originally uploaded by rongasanne
Vappulomalla koirapoika Eppu nauttii elämästään. Ja pentuajan äiti lapsestaan.

Klikkaa kuvaa, niin näet videon.

Tämä iltapäivän hetki taltioitu tavallisella digikameralla muutaman sekunnin leikkeeksi. Siirretty Flickr-kuvanjakopalveluun, joka on kuukauden ajan ollut myös videonjakopalvelu.

Flickristä pääsee bloggaamaan suoraan omaan blogiin. Ja mallipohjankin voi valita valmiiksi. Monipuolinen myös opetuskäyttöön. Pienet videoleikkeet tuovat mieleen Harry Potterin. Videokehyksiä on jo olemassa, mutta koska saamme digipaperille lehden, jossa on eloisia kuvia. No, ehkä ihan kaikkea ei tarvitse saada. Mutta hauska mahdollisuus tämä eloisa virtuaalikuva-albumi.

Sketchcast: Piirrä, kirjoita ja äänitä selostus

You can draw on a whiteboard and record an audio explanation at the
same time. You’re given a url for your creation and/or you can embed
it into a blog. Others can leave comments about your Sketchcast, too.
It’s particularly good to demonstrate how to solve math problems.
Sketchcast.com

PBwiki julkaisi uuden version

PBwiki on ahkeran kehitystyön alla. Käyttökelpoisen editorin saaminen oli merkittävä edistysaskel. Nyt koko käyttöliittymä on uudistettu ja samalla myös ulkoasu. PBwiki on panostanut myös käyttäjän ohjaamiseen. Makuasioita, hyvä että wikin perustajalle on tarjolla vaihtoehtoja.
2dot0demo / FrontPage

Koosta ja jaa – verkon sisällöistä oppimispaketti

Nyt tuleekin oikein kunnon pläjäys oppisisältöjen löytämiseen ja koostamiseen sekä opettajien verkkoyhteisölliseen toimintaan tarkoitettuja sivustoja. Alla esiteltyjen tyylinen toiminnallisuus tulee jatkossa varmasti lisääntymään ja integroitumaan yhä saumattomamman osaksi selainta ja virtuaalista työpöytää.

Ja tsori vaan, niin kauan kuin Live@edu vaatii asentelemaan ylimääräisiä kilkkeitä koneelle, en jaksa sitä käyttää. Joku muu voi raportoida sen hienouksista. (By the way: meillä ei kaupungin sisällönsuodatus päästä pyynnöistä huolimatta hotmail-sähköposteja kaupungin sähköpostiin spämmi-invaasion vuoksi, että aloitetaan nyt sitten siitä tämä hieno Live@edu-elämä.)

Teachers Tube sisältää opetustarkoitukseen tuotettuja videopätkiä. Lisäksi mm. mahdollisuus perustaa ryhmiä, verkottua, luoda oma kokoelma ja tietenkin julkaista omia videoita.


BrainHoney sisältää opetuskäyttöön koostettuja pieniä sisältökokonaisuuksia. Nerokas selaimella toimiva käyttöliittymä oman esityksen koostamiseen. Nopein ikinä näkemäni kirjautuminen. Koosteita on mahdollisuus suositella muille ja komentoida. Lisäksi esityksistä saa toisaalle upottamista varten koodin ja esityksiä on mahdollista lähettää myös suoraan blogiin tai verkkoyhteisöön. Sisältää myös hakukoneen, joka on erikoistunut oppimisaihioitten etsintään.

Yahoo! Teachers on hiljattain avannut porttejaan. Lähetin vappuna pyynnön, että joskos pääsis ja nyt tärppäsi heti (ei ollut eka yritys). Tarjoaa selaimelle Y! Gobbler-täpän, jota näpäyttämällä saa auki pienen ikkunan, jonne voi raahata aineistoa ja tehdä muistiinpanoja eli kerätä verkkosaalista. Oma verkkosaalis löytyy sitten palvelun sisällä omasta kansiosta ja sen sisällöstä ja palvelun sisältä löytyvistä sisällöistä voi koostaa oppimistehtävän kokonaisuuden.

YLE:n Oppiminen on ajan tasalla. Opettaja.tv:n sivuilla pystyy laatimaan oman tuntikoosteen ja jakamaan sen muiden nähtäville. Osa toiminnoista on vain kirjautuneille. Kaiken kaikkiaan suurin osa sivuston toiminnoista on piakkoin tarjolla ilman erillistä kirjautumista. YLE:n kiitettävää oppimissisällön tarjontaa ovat jo aiemmin jakaneet Klaffi, Elävä Arkisto ja på svenska Arkivet.

BBC:n Teachers.tv on toiminut mallina YLE:n Opettaja.tv:lle. Molempien ydintavoite on opettajien täydennyskoulutuksen toteuttaminen. Yleisradioyhtiöitten panos kansallisen sivistystehtävän hyväksi on merkittävää. Säilöissä on valtavat määrät kiinnostavaa ja havainnollista aineistoa. Toki paljon on sellaista, jota ei tekijänoikeuskysymysten vuoksi voida julkaista verkossa, mutta esimerkiksi YLE:n Oppiminen tuottaa nykyisin käsittääkseni kaiken aineiston niin, että jakelu tapahtuu myös verkon kautta.

LeMill on laaja Suomesta lähtenyt eurooppalainen pedagogisten sisältältöjen, menetelmien ja työkalujen jakamisprojekti, jonka tavoitteena on myös toimia verkottumistilana.

perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Helppoa bloggausta Firefoxilla: ScribeFire

Helppoa ja sujuvaa bloggaamista: Tätä Firefox-laajennusta olinkin todella kaipaillut. Nimestä ei aina arvaa, mikä Firefox-palikka tekee mitäkin. Onneksi tuli kysyttyä Jaikussa. Olisi edelleen löytämättä verraton bloggaajan apulainen, ScribeFire. Monta muutakin mainiota palikkaa löytyi. Yksi löytää yhden, toinen toisen ja omaansa alkaa pitää itsestään selvänä, ei tule edes kaverille maininneeksi.



ScribeFire :: Firefox Add-ons
ScribeFire is a full-featured blog editor that integrates with your browser and lets you easily post to your blog.

Mozy – Virtuaalinen varmuuskopio



Mozy on voittanut PC Magazine vuoden 2006 palkinnon sarjassa Online Backup. Nyt Mozy tarjoaa virtuaalitallennusta myös Mac-käyttäjille. Ensin rekisteröidytään palveluun, ladataan pieni ohjelma omalle koneelle, valitaan tallennettavat tiedostot ja tehdään ensimmäinen varmuuskopio. Mozy tarjoaa 2 GB ilmaista tallennustilaa ja maksullisia vaihtoehtoja. Tallennus tapahtuu kryptattuna (myös oma kryptausavain on mahdollinen). Ensimmäinen tallennus on hidas, mutta jatkossa Mozy tallentaa vain muutokset.

Ilmaistallennukseen kirjautuminen on hieman piilossa. Ilmaiskäyttäjät ja heidän ystävänsä saavat myös lisätilaa kaverikutsuilla, joten jos joku tämän lukija innostuu ottamaan ilmaistilan käyttöön, kirjoittamalla referral code -kohtaan C94B2A saa neljännesgigan enemmän tallennustilaa (ilmaistilin luomisessa taustatietokyselyn jälkeen lomakkeelle Welcome To Mozy!).

Lisätietoja Mozy FAQ

Online Backup, Data Backup & Remote Backup Solutions from Mozy.com – Welcome
Mozy is a simple and safe way to back up all the important stuff on your computer. A copy of your data is stored in a secure, remote location for safekeeping, so that in the event of disaster your data is still retrievable.