lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Digitaalista luonnonhistoriaa

MKFC:n blogissa kerrotaan suomalaisen Matti Kokkosen tekemästä suomalaisen luonnon muinaisia vaiheita kuvaavasta animaatiosta ja mikä parasta, mukana pieni maistiainen. Kerrassaan hienoa. Kuvassa vilahtaa esimerkiksi muinaisaikojen ravintokasvi vesipähkinä, jonka fossiileja täältäkin löytyy kivikauden lämpöaikojen muistoina.

Mindomo - rakentele käsitekarttaa

Näitä ilmaisia mindmap-ohjelmia ei liikaa ole! Kumpi voittaa? Cmap vai Mindomo?

Opettajat ne bloggaa ja wikisee Svea-mamman maassakin!

(Bloggar om IKT och lärande på svenska)
  • IT-mamman
    En lärares framsteg och magplask i IKT-världen
  • e-lärande
    www.elärande.se är en plats för tips, idéutbyte, nätverkande, innovativa tankar om e-lärande och kunskap. Inte en blog, men i alla fall…
  • eBlog by Tore Hoel (norska)
    Tore Hoels personlige refleksjoner om e-læring, standardisering, læringsteknologi og annet som måtte fange interessen.
  • Poducation - get poducated
    Blog om pod-sändningar och lärande. Denna blogg drivs av två lärare vid institutionen för interaktiva medier och lärande, Umeå universitet, Krister Lindwall och Peter Vinnervik. Författarna utforskar gränserna för flexibelt lärande och är särskilt fästa vid begreppen “time-shifting” samt “place-shifting”.
  • IKT
    Digitala resurser för ditt klassrumsarbete
  • IT-kloggen
    Kortedalas Skol-blogg, tips och funderingar för och med IT-pedagoger och andra törstande!
  • MKFC Stockholms Folkhöskola
    En blogg from Stockholms folkhögskola med en hel del artiklar om IKT och lärande
  • Nätpedagogen
    En blogg om att använda IKT för publicistiskt arbetssätt i skolan
  • Nätkulturer
    Elza Dunkels blogg om nätkulturer. Snabb uppdatering av nyheter inom några besläktade intresseområden; barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT
  • Omvärldsbloggen (KKS)
    Kollegiet bloggar om trender, nyheter och annat inom området IT och lärande.
  • Unga nätkulturer (KKS)
    KK-stiftelsen jobbar just nu på en skrift om ungas liv på nätet och om nätkulturernas relation till värderingar och lärande. I den här bloggen kan du vara med och påverka dess innehåll. Välkommen att tipsa, tycka till och kommentera!
  • Xoda Blogg
    Ett litet företag som har en blogg om e-lärande. Innehåller en hel del matnyttigt och en del konkreta tips.
  • Nordiskt skolsamarbete
    De webbplatsennna blogg är ett testområde för att hitta ett bra verktyg för att informera om olika nordiska skolsamarbeten. Finns även en del artiklar av relevans för IKT och lärande
  • Øystein Johannessens blog
    Visserligen på norska, men Øysten har en hel del intressant på sin blogg.
Lähde: Frepa.blog

Avointa oppisisältöä in English

OER Commons is a teaching and learning network of shared materials, from K-12 through college, from algebra to zoology, open to all to use. Open Educational Resources, or OER, offer new ways to engage with free-to-use learning content.

Want to find new courses or lesson plans? Lab activities or syllabi that are open to adapt for your own use? Browse Categories or Collections to find what interests you. With a free membership, you can add tags, ratings, reviews, comments, and favorites to your own portfolio. You can post to discussion, blog, and wiki areas, and see how others are using OER.

Mitä bloggaa lounaisruotsalainen?

Bloggkartan sivulta voi napata paikkakunnan ja tutkia, mitä ja kuka siellä päin bloggailee. Löytyyköhän vastaavaa Suomesta?

Pysähtyisikö hetkeksi ajattelemaan...

...miten opetan, miksi ja mitä? HY:n matemaattisluonnontieteellisen opettajainkoulutuksen puolella on viimeisten vuosien ajan tehty ansiokasta työtä opetusmenetelmien kehittämisessä. Minun mielestäni heikäläisten verkkokirjasto opettajan työtavoista on verraton ja sopii tällaiselle humppahumanistillekin virikkeen antajaksi. Kandee kurkistaa!

Aikaa, aikaa, mistä sitä saisi?

Viime viikko ja vähän vielä seuraavaakin menee tiiviisti työn touhussa. Jo ennen näitä paria ruuhkaviikkoa olen miettinyt aikaa. Olen kuunnellut, miten ihmiset puhuvat ajasta ja sen puutteesta.

Aikaa on silti koko ajan. Kyse on valinnoista. Ja varmaan hyvin paljon siitä, että työelämässä näyttäisi olevan niin, että odotetaan nopeautta ja aikaansaannoksia. Tästä odotuksesta syntyy tunne siitä, että en ehdi niin paljon kuin haluaisin tai niin paljon kuin minulta odotetaan. Tämä on kuitenkin enimmäkseen huonoa työnjohtoa ja huonoa työtehtävien mitoitusta. Ei sitä, että yksittäinen työntekijä olisi huono, riittämätön.

Aika on rahaa ja aina ei osata nähdä, mihin aikaan sijoitettu raha tuottaisi parhaiten. Työelämässä pidetään surutta jonnin joutavia kokouksia, joihin ihmiset saattavat matkustaa tuntikausia. Tätä ajankäyttöä ei osata nähdä rinnan sen kanssa, että samalle ihmiselle ei anneta aikaa keskittyä vaikkapa uuden tietokoneohjelman kunnolliseen opiskeluun.

Kokoan aikaa käsittelevää kokonaisuutta, laitan siitä varmaan viestiä - ajan kanssa - tännekin. Jarilta sain jo yhden hyvän linkkivinkin, voi kiitos! Doodle auttaa, kun ryhmän pitää sopia yhteisestä ajasta. Näppärää ja vältytään turhalta sähköpostien veivailulta. Sähköposti on muuten järkyttävä ajan ahmija. Sille asialle voi onneksi jotain. Yhteistyöryhmässä käytettävä wiki tai blogi (suljettu tai avoin tilanteesta riippuen) tai Googlen työvälineet voivat vähentää postittelua.

lauantaina, maaliskuuta 24, 2007

Päivät päivitellessä

Vanha pöytäkone hyytyi tällä viikolla täysin ja sain viimein adrenaliinilatauksen uuden, jo joulukuussa hankitun koneen asennuspuuhaan (DELL... voi mikä namu ja gigaa ynnä megaa piisaa). Kahden työn loukussa pujottelevana on ollut helppo siirtää ruhtymistä, kun kannettava kiitää kauniisti ohjelmien ja verkon kanssa. Onpa ollut moneksi päiväksi mielenkiintoista puuhaa. Asenna ja buuttaa. Päivitä päivitä päivitä.

Tuli muisteltua menneitä. Sitä ensimmäistä konetta. Dossia. Jossa ei ollut mitään graafista. Valtava manuaali (ja niitä myytiin silloin kaalliilla), josta silmät sikkurassa etsittiin oikeaa koodia, jolla touhuta koneen kanssa. Siinä oli tiettyä viehätystä. Terveellistä aivoille. Mutta kyllä nämä nykyiset laitteet ovat kuin unelmia.

Tietty varjoja paratiisissa. Tietoturvaosasto vaatii tavattomasti osaamista. Ja silti ei koskaan tiedä, milloin yllättää. Varmuuskopiointi on Tavattoman Tärkeää. Loistopisteet saa Kotimikro-lehti. Sen sivuilta olen oppinut valtavasti. Välillä kaipaa, että joku seisoisi tuossa selän takana ja sanoisti, että noin ja noin. Mutta kun ei sellaista jokua ole. Ihan yksin pitää yrittää ymmärtää. Siinä kohdassa Kotimikro on verraton. Ja tarjoaa paljon hyviä ohjelmia.

Osaisiko sitä ajatella ilman tietokonetta ja erityisesti näitä verkon sosiaalisia laajentimia. Tietenkin, mutta niin paljon suppeammin, yksisilmän tapaan. Netin kanssa olen kolmisilmä. Siitä sadusta.
Posted by Picasa

sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2007

Miten sinä vakuuttaisit päättäjiä?

Miksi verkko-opetusta? Miksi tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä? Olen nyt muotoillut päättäjille suunnattun oppaan aiheesta (kiitos kaikille 29:lle vastaajalle - upeaa, mahtavaa verkkoapua!!!!!). Tekstiä pitää vielä ruotia. Onko kaikki tärkeä paikallaan ja onko se esitetty sellaisessa muodossa, että koulumaailmaa tuntematon ihminen ymmärtää, miksi tarvitaan rahaa ja päätöksiä verkko-opetuksen tueksi?

Teksti löytyy wikistä ja jokaisen teeman jälkeen on linkki palautesivulle. Palautesivulle voi vapaasti kirjoittaa ajatuksia ja huomioita. Valmis teksti julkaistaan verkkosivuilla ja sitä saa vapaasti käyttää. Teemme myös painetun oppaan.

keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Uskomatonta verkkovirtaa

Alla olevaan kyselyyn olen saanyt 22 todella hyvää vastausta. Jopa kuumeessa on jaksettu miettiä ja kertoa. Tavattoman hienoja ajatuksia. Yksin osaa ajatella vain yhdellä tavalla asioista ja jos oikein pinnistää, niin joskus jopa kahdella tavalla. Mutta ei koskaan 22:llä tavalla. Vieläkin ehtii laittaa ajatuksen likoon hyvän asian puolesta! Kyselylomake on verkossa ja siihen on nopea vastata.

Tässä entisen etäopiskelijani virkistäviä ajatushavaintoja esimerkkinä:

Mitä haluaisit sanoa etä- ja/tai verkko-opetuksesta opiskelijoille?
Rohkeutta vaan mennä mukaan. Ei siellä verkossa mitään kauheitamokauksia voi tehdä ja jos tekeekin niin opiksihan se vaan on.Monimuotoisuus oppimisessa on tärkeää- se tuo vaihtelevuutta.Verkko-opetuksen aineistoista löytää varmimmin juuri sen oikeantarvitsemansa tiedon.

Muuta mieleesi nyt juolahtavaa verkko-opetusaiheesta?
Sellainen mielleyhtymä tuli mieleeni: Verkko-opetusta voisi ajatellakalaverkkona - pitää tietää mitä kaloja aikoo/kannattaa pyytää.Silakoita ei kannata pyytää lohiverkolla, kun ne uivat läpisilmukoista. Lohet taas rikkovat usein hailiverkon . Eli jos halutaanoppia/opettaa perusasioita niin verkossa on suuret silmät, että liiantarkka tieto ei tartu ja sotke verkkoa ja masenna kalastajaa.Edistyneemmässä oppimisessa verkonsilmät voivat olla pienet, kun neisot kalat on jo kontissa.

maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Osallistu kyselyyn!!!!

Teen neljälle kohderyhmälle pienet selko-opaat siitä, mitä ovat etä- ja verkko-opetus. Oppaat syntyvät täkäläisen verkko- ja etäopetushankkeen viimeisenä ja aika nopeana tuotoksena (hanke loppuu ja rahoituksen hana tyrehtyy). Kohderyhmiä ovat päättäjät, opettajat, opinto-ohjaajat ja opiskelijat.

Kyselylomake on verkossa ja siihen on nopea vastata. Yksikin ajatus on minulle kultajyvä, joten kiitoksella vastaanotan. Tuloksena syntyneet oppaat julkistetaan myös verkossa ja niitä saa sen jälkeen vapaasti hyödyntää (tietenkin lähteen mainiten).

Kurkista ihmeessä: Wikiblogedu

Tässä hyvä linkkivinkki -kiitos Raimo! - Wikis and Blogs in Education.

sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2007

Käsikirjoitustauko...

...olen vimmalla laatimassa muutamien oppaiden käsikirjoituksia. Täällä hiljaista sen aikaa, mitä nyt ehkä pieniä välipaloja laittelen, jos sattuu sopivasti eteen. Syväsukellusta tuonne 19.3. asti. Välillä kannattaa heittäytyä ja keskittyä.

sunnuntaina, maaliskuuta 04, 2007

Yhteistoimin, yhteisvoimin

koulussa_kotona3_web
Piirsin aikoinaan tämän kuvan kertomaan jotain siitä, mitä etäopiskelu on. Mukana on omaa kokemustani ja toivettani. Etäopiskelu on hyvin paljon yksin ihmettelemistä, kaukana kaukana. Lähellä erilaisten ihmisten kohdatessa kysytään ja löydetään. Kaukaa voi liittyä tähän tutkimisen taikapiiriin - katkoviiva kai kuvaa tiettyä hataruusulottuvuutta tässä liitoksessa.

Yhteinen syntyy helposti, kun olemme yhdessä. Keskimmäinen vauvani on juuri armeijassa ja juttelimme eilisiltana aiheesta. Yhteiset konkreettiset kokemukset yhdistävät. Mutta lapseni totesi samalla, että pari kuukautta armeijassa on yhdistänyt paremmin kuin vuosikaudet koulussa. Koulu, varsinkin nykyinen lukio, ei tue yhteisöllistä toimintaa. Tottakai armeijan tavoitteet ovat erilaisia. Mutta jos ajatellaan tosimielellä sitä, millaisia taitoja tulevaisuudessa ja nyt tarvitaan työelämässä ja maailman hoitamisessa, niin ensi sijassa yhteistyön taitoja.

Monimutkaistuva maailma toimii monien aivojen verkottumisella. Open source menestystarinana on loistoesimerkki tästä. Muistan jo nuoruudessani tuijotelleeni kuuta: tuonne ovat ihmiset menneet. Ei kukaan yksin, yhden ihmisen saavutuksena vaan yhteisin voimin, valtavalla osaamisen yhdistämisellä (sinänsä pidän typeränä tuhlata energiaa ja osaamista moiseen).

Lukio-opettajana yo-kirjoitusten kynnyksellä suren jälleen kerran sitä, miten tutkinto ohittaa tärkeän osaamisen alueen: yhteistoiminnan ja sosiaalisen tiedonmuodostuksen taidon. Suomalainen yo-tutkinto mittaa hyvin yksilöä, mutta samalla se ohjaa koko lukio-opetusta yksilövalmennukseen.

Verkko voi luoda voimistuvia katkoviivoja yksilöstä toiseen. Ajatusten aksoneita ideoitten ja innostuksen levittämiseen. Verkko on verkkojen syntymiselle otollinen paikka. Verkko voi rohkaista niitä, jotka yksin etsivät uutta suuntaa oppimiselle tai opetustyölle.

Äsken saamani palautteen herättämänä jälleen mietin sitä, miten yksinkertaiset asiat vievät meitä eteenpäin. Kuten se, että joku sanoo: tuo on hyvä juttu tai että noin minäkin ajattelen! Siksi kannustankin sinua: sano tänään edes yhdelle ihmiselle jotain kannustavaa.

DDT:tä spämmiroboteille

Verkosta saa virtuaalista myrkkyä sivuja skannaaville spämmäreille. Linkitä sivusi Anti-Spam-sivuille ja robotit tarttuvat kiikkiin kuin kärpäset tahmaiseen paperiin. Tai näin voisi ainakin toivoa ja kuvitella.

Spämmäri - näytös II

Kun klikkaa tässä blogissa olevan jutun linkkiä Hintikan Matrixx-blogiin, saa seuraavan viestin. Lisää verkkoaitoja joo:
403 Forbidden
Please stop referer spam. We have identified that you have been refered here by a known or supposed spammer. If you feel this is an error, please
bypass this message and leave us a comment about the error. We are sorry for the inconvenience.
If you are actually doing referer spam, please note that this website/b2evolution no longer records and publishes referers. Not even legitimate ones! While we understand it was fun for you guys while it lasted, please understand our servers cannot take the load of all this cumulated spam any longer... Thank you.
Also, please note that comment/trackback submitted URLs will be tagged with rel="nofollow" in order to be ignored by search engines.

lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

LeMill: verkko-oppimateriaalin kaivos

Lainaus sivuston suomenkielisestä esittelystä: "LeMill on verkkoyhteisö avoimien oppimateriaalien löytämiseen, tuottamiseen ja jakamiseen. Sen pääasiallisia käyttäjiä ovat opettajat ja muut oppimateriaalien tuottajat. Kuitenkin myös kuka tahansa voi liittyä ja ryhtyä oppimateriaalin tuottajaksi.
Kaikki oppimateriaalit LeMillissä ovat ilmaisia. Sinulla on myös oikeus käyttää niitä lähestulkoon missä tahansa ja miten tahansa. LeMillin sisällöt on lisensoitu Nimi mainittava-Sama lisenssi 2.5 lisenssilä."

Veppi ja ilmastonmuutos

Viikonlopun sanomalehtikatsauksessa hyvää mieltä herätti Suomen ortodoksisen kirkon suositus: lentoja karttamaan. Asiasta kertoi Kotimaa 1.3.07. Lehti kertoi myös Lontoon piispan Richard Cartesin lupauksesta välttää vuoden ajan lentämistä.

Tämä blogi on syntynyt aikapulasta, mutta minua innostaa myös mahdollisuus välttää matkustamista vepin avulla. Olen jo moneen kertaan pitänyt Skypen avulla esitelmiä blogien tai wikien opetuskäytöstä ja sosiaalisesta webistä. Vaikka yhteys on toki erilainen verrattuna kasvokkain tapaamiseen, yhteys silti syntyy ja viestit välittyvät. Verkon kautta voi kohdata ekologisesti. Minulla on pitkä kokemus ympäri maata matkustelusta keikkakouluttajana ja juhlapuhujana. Paitsi ympäristöä, sellainen kuormittaa myös ihmistä. Mitä järkeä on matkustaa 8 tuntia ja puhua tunti? Pelkkä Helsingin matka vie minulta edestakaisin 5 tuntia ja asun sentään lähellä. Ei tietenkään virtuaalinen korvaa kaikkea kasvokkaista, mutta sen avulla kannattaa vähentää matkustamista. Ja siis lentämistä erityisesti kannattaa vältää, jos vain voi (aiheesta Vihreässä langassa ja Ilmastokampanjan sivuilta lisää mutusteltavaa).

Hesarissa Internetin kirjeenvaihtaja

Pääkaupungin lehteä lukeneet havaitsivat jo joitakin aikoja sitten, että maailmalle on lähetetty uusi kirjeenvaihtaja, Miska Rantanen, joka seuraa Internet-maailman tapahtumia. Oivaltavia. Mielikseen näitä lukee.

Pysy ajan tasalla - lue Matrixxia

Kari A. Hintikka julkaisee ajantaisaisia ja informatiivisia tietopakkauksia Internetiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen ja vähän taiteellisenkin puolelta blogissaan, jonka nimi on Matrixx2.01. Mukana herkullisia havaintoja. Kannattaa seurailla.

perjantaina, maaliskuuta 02, 2007

Tämäkin on roskablogi!

Blogger oli ystävällisesti analysoinut tämän blogin laadun ja havainnut tämän kuuluvan kategoriaan Spam Blog. Eräänä kriteerinä lienee nonsence-teksti linkkien joukossa. Lieneekö Bloggerin roskatorjuntarobotteihin ohjelmoitu suomen kieltä? Kiintoisaa mutta erittäin ärsyttävää. Yksi mahdollisuus on, että ystävälliset kansalaiset ovat klikkailleet blogin kohdalla Flag This -painiketta...
Your blog is locked Blogger's spam-prevention robots have detected that
your blog has characteristics of a spam blog. (What's a spam blog?) Since you're
an actual person reading this, your blog is probably not a spam blog. Automated
spam detection is inherently fuzzy, and we sincerely apologize for this false
positive.
You won't be able to publish posts to your blog until one of our
humans reviews it and verifies that it is not a spam blog. Please fill out the
form below to get a review. We'll take a look at your blog and unlock it in less
than two business days.
If we don't hear from you, though, we will remove
your blog from Blog*Spot within a few weeks.

Huolestuttavinta on tuo viimeinen lause. Nyt on kiireen vilkkaa käytävä tarkistamassa kaikki omat Blogger-blogit. Sillä muutoin ne haihtuvat tuossa tuokiossa bittiavaruuteen. Merkittävä uudistus Bloggerilta, mutta lähinnä karkottavaan suuntaan!

Jälkihuomautus: Kaamea totuus oli, että myös kaksi muuta blogiani oli joutunut samaan seulaan: Mediakasvatuksesta opettajille ja Taululta. Tuo viimeinen on tosi ihmeellinen, sillä se ei edes sisällä linkkejä... outoa... Kolkkoa asiassa on myös se, ettei järjestelmä ole millään tavoin ilmoittanut sähköpostilla tästä asiasta. Blogit olisivat siis muutaman viikon kuluttua entisiä. Minullakin on opetuskäyttöön tehty eri kursseille erinäinen määrä Blogger-blogeja, tarkistustyö vei reippaan vartin. Tähänastiset lämpimät tunteet palvelua kohtaan ovat haihtuneet.

Kirjoitin pulmasta Bloggerin keskustelupalstalle, enkä tosiaan ollut yksin pulmani kanssa. Jotkut olivat pidempäänkin pulassa, onneksi pääsin itse pannasta viime yönä eli noin vuorokauden kuluttua. Hämmästyttävä juttu, jollaista ei muissa blogipalveluissa ole tullut vastaan.