keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

|YLE| Radiosoitin on uudistunut

Osa ihmisistä oppii erityisen hyvin kuulemalla. Kuulun joukkoon (by the way: oppimistyyli- ja NLP-juttuihin ei kannata liian orjallisesti innostua, monet meistä ovat tasapuolisesti sekä auditiivisia että kinesteettisiä ja visuaalisia ja taktiilisia).

YLE tarjoaa herkkuja kuuloihmisille, esimerkiksi uudistunut Radiosoitin on Mahtavan Hieno. Sitä voi soitella vaikka oppitunnilla tai antaa vinkin kuulo-oppijalle. Ja ulkomaisista nettiradioista voi oppia mukavasti kieliä sisältöjen ohella (ks. radiovinkkisivuani).

Viestintä on kaksipiippuinen miekka

Tuija Aalto alaotsikoi Tuhat sanaa -bloginsa yllä olevalla mielikuvitusta lennättävällä kielikuvalla. Tuija on helsinkiläinen media-alan ammattilainen, joka kertoo seuraavansa arjen digitalisoitumista työkseen ja huvikseen. Tuhat sanaa onkin mainio paikka, kun mieleen tulee kysymys: mitä uutta. Me medioituneen ajan puolivirtuaaliset kansalaisethan janoamme jatkuvasti uutta, uutta, uutta. Ja sitten toteutamme vanhoja juttuja, kuten tarinankerrontaa, joka on niiiin ikivanha kuin tulentekotaito ja nuotiopiirit.

Ajattelen, siis olen... minä, tässä, nyt


Ylihuomenna lakitetaan keskimmäinen lapseni ja samalla tulee kuluneeksi neljännesvuosisata omista lakkiaisistani. On tässä siivoillessa tullut muisteltua menneitä. Meillä oli lukiovuosina monenkin ystävän kanssa vihkoja, joita vaihdeltiin (siis manuaalisia blogeja). Kirjoitettiin vuorotellen. Vihkoon kirjoittaminen näytti tunnilla hyvältä (niissä vihkoissa ja päiväkirjassani, jota myös kirjoitin koulutunnilla) onkin välillä kauniitta fysiikan kaavoja ja trikonometrisiä funktioita.

Voin kuvitella, miten innostunut olisin ollut jo silloin näistä ajatustenvaihdon nettivehkeistä. Koulussa ei pitäisi ajatella pelkästään kouluajatuksia. Pitäisi ajatella, oppia ilmaisemaan ajatuksiaan perustellen, pitäisi oppia kuuntelemaan muita ja arvioimaan heidän sanomaansa. Pitäisi oppia laajentamaan sanotun yhteyksiä. Minän peilaamista maailmaa vasten. Sitä me teimme vihkoissamme. Verkkoääneenajattelu blogissa toimii samoin. Mieleeni jäi pysyvästi erään opettajan ajatus omasta bloggaamisestaan: opettajakin voi ajatella muita kuin kouluajatuksia.

Mietin välillä sitä, miksi kouluja käydään, miksi asioita opiskellaan. Miksi minä opetan? Näiden kysyminen välillä hukkuu tiedon siirtämiseen. Ikään kuin tieto sinänsä tekisi autuaaksi. Mukana pitäisi olla aina myös ihmisenä kasvamisen ulottuvuus. Ja erityisesti ilo, leikki, luovuus, hupailu, keksiminen. Ja erityisesti Ihmisenä Ihmisten kanssa oleminen. Blogien viehätys on ehkä yhdeltä osaltaan juuri tuossa epämuodollisuudessa, avoimuudessa ja siinä, että voin vaikka liimata kuvan tähän...
Haa, Sun äitis kirjoitta juuri samasta aihepiiristä! Kannattaa lukea.
Haa n:o 2: FLOSSE Posse -blogi todistaa leikin merkityksellisyyttä! Tämäkin kannattaa lukea. Leikki silottää rypyt otsasta ja pingotukset aivoista.

Isona opettelen espanjaa

Olisinkohan jo riittävän iso... Spanish Learning Blog tarjoilee herkullisia ääniä, reseptejä, musiikkia ja kaikenlaista latinomaukasta. Yhdistää uutiskirjeen ja podcastin. Oivaltavaa.

Espanjannälkää voi kasvattaa blogoilemalla mm. Parseloonasta, päivää -sivulla.

tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Mitä neuleblogeista voisi oppia?

Blogimaailman eräs rehevin kasvusto löytyy himoneulojien ja silmukoiden lomassa mietiskelevien sivuilta. Ilmiö on kansainvälinen. Iloa, intoa, arjen tuskaa, oivalluksia ja paljon havainnollista ideoitten kierrättämistä. Blogineulojat ovat virtuaalinen heimo, jonka nuotiopiirit sytytetään bittiavaruudessa.

Neuleblogeista voisi soveltaa monta asiaa teoreettisempienkin asioitten kehittelyyn ja oppimiseen. Käsitteellisen käsittäminen on aivokäsiin ottamista... tästä suomen kielen oivaltavasta sanakuvasta olen tehnyt muuten yhden kuvan, löytyy psykan etämateriaaleista ;-D kässäätkö?

Neuleblogeista voi oppia esimerkiksi valokuvan käyttämisen havainnollistamisessa. Digikuva on halpa. Pienellä askartelutuokiolla (jonka voi teettää opiskelijoilla) voisi vaikka kuvata vaihe vaiheelta solunjakautumisen tai kirkkokuntien kehittymisen... hei tuo pitää toteuttaa ensi vuonna. Langanpätkiä, väripapereita, värikyniä... askarreltu sarjavalokuvakuvablogi.

Neuleblogeista opin myös hetkessä: käytännön kieliharjoitusta ja avaus kansainväliseen vuorovaikutukseen käy kätevästi, kun blogimerkintöjä kirjoittaa monella kielellä. Näin toimivat esimerkiksi Säikeitä (suomi-ranska), Cairbre käsitööd (suomi-viro), Pieni neuleblogi (suomi-englanti) ja Langanpätkiä. (suomi-englanti).

Tuli mietittyä uusia opetusmenetelmiä, havainnollistamista, luovaa ajattelua, kokonaishahmojen luomista. Lukuvuoden viimeisessä kokeessa vastausten tasossa kuulsi pintaoppiminen. Käsittäminen oli jäänyt ohueksi. Asioiden välisiä yhteyksiä harva hahmotti.

Niin, neuleblogit: kierrokselle pääsee vaikka sivulta Suomalaiset neuleblogit. Ja maailmallahan näitä riittää, esim. Knitters in Europe vie mukavalle seikkailulle.

perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Blogit ja kriittisen ajattelun taidot

Kotkan lukioitten tvt-vesossa viime huhtikuussa historian opettajien ryhmä oli pohtinut verkkolähteiden luotettavuutta. Oppikirjatkin sisältävät virheitä, mutta niiden virheitä on kohtuullisen helppo kontrolloida (jos opettaja lukee kirjan tarkkaan ja hallitsee asian kirjan tekijää laveammin). Vaan entä, jos annan opiskelijalle viitteiksi verkkolähteitä? En kykene kontrolloimaan niiden paikkansapitävyyttä.

Avoin, julkinen ajattelu ja keskustelu ovat hyviä menetelmiä kehittää kritiikin taitoa. Blogeihin kriittinen asioiden tarkastelu on liittynyt syntyajoilta alkaen. Blogit ovat kommentoineet toisiaan, linkittyneet keskenään ja koonneet alan asiantuntijoita yhteen. Blogimerkintöjen kommenttikeskusteluissa tuodaan usein esille erilaisia näkökantoja ja korjataan kirjoittajan tekemiä virheitä perustellen, usein linkittämällä lähteisiin.

Historian lisäksi blogi voi toimia monessa muussa oppiaineessa kriittisen ajattelun välineenä. Minua jäi kutkuttamaan tuo historian opettajien ajatus kriittisestä ajattelusta. Tietoyhteiskunnan kansalaistaitoihin kuuluu ehdottomasti kyky arvioida eri lähteiden luotettavuutta. Teema yhdistää montaa oppiainetta. Olisi kiinnostavaa perustaa eri oppaineitten yhteinen kriittisen ajattelun blogi... no, tämä tuli mieleen juuri äsken, kun luin Matti Lintulahden Mediablogia (jossa kirjoittaja keskustelee journalismin tulevaisuudesta, kansalaisjournalismista, blogeista ja netistä).

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006

Blogilla oppimateriaalia lukiokurssille

Aloitan ensi syksynä lukiossa pedagogisen kurssin kanssa heti ensimmäisellä jaksolla. Kurssille ei ole olemassa valmista oppikirjaa. Kirjoitan kesän mittaan blogia Kolme-oo (opettaminen, ohjaaminen, opiskelu), josta muodostuu yksi osa kurssin oppimateriaalia. Kurssin opetussuunnitelma löytyy blogin ensimmäisistä merkinnöistä, jos idea sattuu kiinnostamaan. Pötkömäinen blogi ei ole kätevin muoto oppimateriaalille. Wiki olisi parempi. Mutta blogin vaivattomuus ja tuottamisen nopeus lyö laudalta muut menetelmät. Kenties laadin myöhemmin wikikirjan oppimateriaaliblogin sisällöistä.
Myöhempi lisäys: valitsin myöhemmin kurssille edublogs.org blogin ja wikin yhdistelmän: blogi ja wiki.

perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Speaking of History........

Speaking of History........ Historian opettajan blogi & podcast -kokonaisuus on saavuttanut maailmanlaajuista mainetta. Kahdeksannen luokan opettaja Eric Langhorstin alunperin omille oppilailleen laatima blogi & podcast kerää kommentteja jo 49 maasta. Kannattaa tutustua!

tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Ryhmälle salasanalla suojattu blogi?

Liisa kysyi:
Minulla olisi sellainen kysymys, että tarvitsisin blogin oman työyhteisömme käyttöön, joka olisi suojattu salasanalla. (Ei siksi että minä pelkäisin, mutta kuvittelen vielä muiden olevan varuillaan.) Mistä sellaisen salasanalla suojatun voi saada? Ja vielä: mistä saa blogin johon moni voi kirjoittaa?
Nopeasti tulee mieleen Vuodatus.net, jossa on mahdollista tehdä blogista kokonaan salasanalla suojattu. Nopealla tutustumisella en kuitenkaan löytänyt siitä mahdollisuutta ryhmälle (joka lähes kaikissa blogeissa on). Vuodatuksen etu on suomenkielinen käyttöliittymä. Liisan tilanteessa eräs ratkaisu on ottaa ryhmälle yhteinen käyttäjätunnus. Jokainen voi sitten allekirjoittaa julkaisunsa erikseen. MSN Spaces sisältää molemmat Liisan kysymät ominaisuudet, mutta on muuten ehkä liiaksi ilmeeltään kohderyhmänsä mukainen (teineille).

Omalle palvelimelle asennettavissa blogiohjelmissa sekä maksullisissa palveluissa useimmiten löytyy molemmat kysymyksen ominaisuudet. Samoin edistyneimmissä oppimisympäristöissä blogipalvelut ovat käytössä ryhmälle salasanalla suojattuna (Moodle, Fronter, Peda.net).

Toivottavasti joku lukija voi antaa lisää valaistusta tähän aiheeseen! Kommentointifoorumi on avoin.

keskiviikkona, toukokuuta 10, 2006

Huijarit virittelevät blogiansoja lukijoiden päänmenoksi

Huijarit virittelevät blogiansoja lukijoiden päänmenoksi: "Verkkopäiväkirjojen eli blogien kasvava suosio on herättelemässä myös huijarit liikkeelle, kertoo BBC. Suodatinyhtiö Websense arvioi, että internetissä saattaa jo olla yli kaksisataa huijausblogia."

Tällainen uutinen reilun vuoden takaa muistuttaa ikävistä asioista. Niitäkin on syytä seurata, ettei tule yllätetyksi. >> Tutustu opettajan tietoturvapakettiin, jonka olen koonut kevättalvella.

sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Liitutaulun rakastaja & blogi


Entäs, jos sattuu kuulumaan siihen opettajajoukkoon, joka mielellään piirtelee liitutaululle juttuja tai laittaa opiskelijat esittämään tehtävien tuloksia taululle? Sellaiselle (=tällaiselle) blogi voi olla kuin kellari, jonne säilötään sienen pyyhkäisyä ennen liitutaulun aarteet. Kas näin se käy Bloggerilla:
  • ota digikameralla kuva taulusta (useita kuvia, ilman salamaa)
  • siirrä kuvat koneelle ja muokkaa webesityksessä sopivaan kokoon (leveys 800-450 pikseliä, resoluutio 72, kuvaa voi pakata eli keventää huoletta; terävöitys/sharpen-filtteri tekee usein hyvää)
  • perusta blogi, jossa julkaiset kuvia, käytä sivumallia, jossa tekstikenttä on riittävän leveä, hyvä on esimerkiksi valokuvablogia varten luotu Photoblog Template
  • voit siirtää kuvat yksittäin selityksineen blogiin
  • voit myös luoda diaesityksiä: sitä varten siirrä ensiksi kuvat Flickr kuvanjakopalveluun ja huomaa, että vain julkiset kuvat tulevat nähtäville (jos olet itse kirjautunut Flickr-palveluun, näet itse myös blogiin linkittämäsi yksityiset kuvat)
  • seuraa Blogger Templates -sivulla julkaistuja yksityiskohtaisia ohjeita diaesityksen luomisesta
  • huomaa, että sinun ei välttämättä tarvitse näyttää koko kuvagalleriaasi yhdessä diaesityksessä: luo kuvistasi Flickr-palvelussa valikoitu kooste (set), avaa kooste ja kopioi selaimen otsikkoriviltä numerosarja, joka on osoitteen lopussa, lisää sitten edellä olevan ohjeen mukaisen flickr id-numerosarjan jälkeen ilman välilyöntejä blogimerkintääsi &set_id=xxx (xxx=em. koosteen otsikkorivin numerosarja)
  • tässä esimerkki liitutaulublogista, joka on luotu edellisten opasteiden mukaan

Jere Majava: Henkilökohtaiset weblogit opetuksessa

Jere Majava on Suomen yliopistomaailmassa eturivin uranuurtaja blogien opetuskäyttön tutkimuksessa ja sovelluksissa (mm. Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan Lokari-blogit ja opetussovellukset). Hänen artikkelinsa Piirtoheitin verkkolehdessä no 2: 1/2005 kannattaa lukea. Juttu alkaa lausein:
Kohti avointa oppimista: Henkilökohtaiset weblogit opetuksessa: "Weblogit soveltuvat vuorovaikutteisena ja joustavan välineenä hyvin monenlaiseen opetuskäyttöön. Vaikka 'blogit' ovatkin välineenä melko yksinkertaisia, niiden soveltamiselle opetukseen ei ole olemassa yhtä valmista mallia. Weblogien opetuskäytössä ei siten voi olla kyse suoraviivaisesta käyttöön ottamisesta, vaan blogien käyttö joudutaan suunnittelemaan tapauskohtaisesti. Blogeihin vasta tutustuvalle opettajalle voi olla epäselvää, miten soveltaa blogeja omassa opetuksessa ja minkä tyyppiseen opetukseen blogit parhaiten soveltuvat."

The Edublog Awards

The Edublog Awards tarjoaa vuodesta 2004 linkkejä palkittuihin opetusalan blogeihin sekä teemaan liittyviä kirjoituksia. The Edublog Award: "Awards for scholarly and education focused bloggers."

Oppimisen oivalluksia » Arkisto » Blogit yliopisto-opetuksessa

Oppimisen oivalluksia -blogissa Tampereen yliopiston kielikeskuksen amanuenssi Jaana Fränti tarjoaa blogien opetuskäytöstä kiinnostuneelle oivallista luettavaa, esimerkiksi 25.4.06:
Blogit yliopisto-opetuksessa: "Oppiminen perustuu usein kirjoittamisen kautta tapahtuvaan reflektointiin ja varsinkin verkkokursseilla oppiminen todentuu tekstien kautta. Verkko on oppimisympäristö, johon blogit luontaisesti soveltuvatkin. Ne ovat yksinkertaisia käyttää ja tekninen kynnys niiden kirjoittamiseen on matala. Blogien ominaispiirteitä Majavan (2005) mukaan ovat henkilökohtaisuus, diskursiivisuus, verkostomaisten yhteisöjen synnyttäminen sekä erityisesti julkisuus."

lauantaina, toukokuuta 06, 2006

Will Richardson: Weblogg-ed

Maailmalta löytyy paljon esimerkkejä blogien opetuskäytöstä. Hyvä surffailun lähtökohta on esimerkiksi Will Richardsonin Weblogg-ed. Kohdasta ed blogs pääset Richardsonin kokoamaan opetusalan blogien linkkilistaan. Sivuilla mainostetaan myös tekijän kirjaa "Blogs, Wikis, Podcasts and other Powerful Web Tools for Classrooms".

Will Richardson esittelee omaa blogien opetuskäytön blogiaan:
"Welcome to Weblogg-ed, maintained by me, Will Richardson, Supervisor of Instructional Technology and Communications at Hunterdon Central Regional High School in Flemington, NJ and “Learner in Chief” at Connective Learning. I’m also the author of the recently released Blogs, Wikis, Podcasts and Other Powerful Web Tools for Classrooms published by Corwin Press. This site is dedicated to discussions and reflections on the use of Weblogs, wikis, RSS, audiocasts and other Read/Write Web related technologies in the K-12 realm, technologies that are transforming classrooms around the world."

perjantaina, toukokuuta 05, 2006

Blogi koulutustilaisuutta laajentamassa

Päivi Jokitaloa voi pitää tämän blogin liikkeelle laittajana siinä mielessä, että hän pyysi minua esiintymään tilaisuuteen johon en päässyt. Perustin tämän blogin etäesitelmäksi tuohon tilaisuuteen. Nyt Päivi on puolestaan innostunut koulutuspäivän lopulla laajentamaan koulutusteemojen käsittelyä blogin avulla. Aineisto on helppo jakaa kaikille avoimen blogin välityksellä, palautteen pyytäminen onnistuu blogilla ja blogiin voi antaa kirjoitusoikeuden suuremmallekin joukolle, jolloin reflektoinnin ja yhteiskehittelyn ei tarvitse tapahtua pelkästään yhden henkilön johdolla.

Blogin eräs tärkeä etu on tässäkin tapauksessa sen nopeus ja helppous. Jos käytössä on verkkoyhteydessä oleva kone, blogimerkintä syntyy yhtä vaivattomasti kuin muistiinpanojen kirjoittaminen tietokoneella.

torstaina, toukokuuta 04, 2006

Blogi ja liiteriteoria

Toinen eilen esittelemääni olutvaahtoteoriaa vieläkin vanhempi teoria, joka on valaissut ajattelutyötäni, on liiteriteoria (endimmäinen teoria vuodelta 1990, jälkimmäinen 1976). Kiitos liiteriteoriasta kuuluu kuvaamataidon opettajalleni Seppo Leinikalle (leppoisia pian alkavia eläkepäiviä).

Ihmisen havaintoaistit keräävät jatkuvasti valtavan määrän informaatiota ympäristöstään. Ihmisen päänuppi on kuin liiteri. Liiteriin voi heittää tiettyyn rajaan asti tavaraa ovesta sisään ja tiettyyn rajaan asti sen saattaa sieltä löytää melko vähällä vaivalla. Mutta jokainen liiteri kaipaa välillä järjestämistä. On rakennettava hyllyjä, lajiteltava tavaroita ja heitettävä turhaa menemään.

Taide monissa muodoissaan on mielen liiterin järjestelemistä. Ajattelu ja erityisesti kirjoittaminen tekee samaa. Ja blogi on vallan mainio väline liiterin siivoukseen, uusien ajatushyllyjen ja käsitelaatikoitten nikkarointiin.

keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Kirjoittamisen olutvaahtoteoria

Opettajan on välillä syytä pysähtyä miettimään oppimista. Miten ihminen oppii? Miksi pitää oppia juuri sitä, mitä opetetaan? Miksi käytetään tiettyjä menetelmiä? Olen aikuislukion 1-luokkalaisten kanssa tämän kevään mittaan monesta suunnasta lähestynyt aihetta kirjoittaminen (opon syventävä kurssi "Lukiokirjoittaminen" ja siihen liittyvä blogi "Kirjoittaisin, mutta miten...").

Opiskelussa yleisin (ja monella tavalla tehokkain) menetelmä oman osaamisen osoittamiseen on kirjoittaminen. Tässäkin blogissa on käyty kiinnostavaa keskustelua aiheesta Blogi ja ajattelun taidot -mietiskelyni alla. Aihetta kommentoi myös Matkalla -blogi.

Arvelen, että blogien ja wikien kautta me opettajat ja monet opiskelijatkin voisimme oivaltaa kirjoittamisen uudella tavalla: prosessoimalla. Kukaan ammattilainen ei tuota yhdellä kertaa valmista tekstiä. Sitä vastoin moni lukiolainen kirjoittaa kerralla valmista ja luulee, että on huono kirjoittaja, kun tulos ei ole kovin kummoinen. (Tätäkin blogimerkintää on tullut itse editoitua jo ensijulkaisun jälkeen 9 kertaa!)

Kerroin oppitunnilla oman olutvaahtoteoriani. Kirjoittaessa ensimmäinen teksti on kuin avatun oluttynnyrin vaahtoa. Ei ensimmäistä eikä usein toistakaan tuopillista tarjota asiakkaalle. Vaahdossa ei ole juuri mitään juotavaa ja nautittavaa, vaikka siitä hauskat viikset saakin.

Kirjoittaminen etenee usein niin, että ensin tulee kuohua ja jotain sinne päin. Asia selkiytyy laskemalla päällimmäiset paineet sanoina ensimmäiselle paperille. Ja sitten kärsivällisesti lisää, uudestaan, uusi tuopillinen. Asiaa voi kehitellä, muokata, synnyttää. Koetilanteessa tämä tarkoittaa asian suunnittelua ja kypsyttelyä annetun aikaraamin sisällä. Useampi ryhmästäni kommentoi, että takaraivossa on tunne, että pitää saada nopeasti valmista.

Blogikirjoittaminen parhaimmillaan voisi valmentaa kehittelevien ajatusten esittelemiseen. Kuten ET-kursseilla blogia käyttänyt Eenariina kommentoi:

Olen kokenut julkisen kirjoittamisen sekä omalla että oppilaiden kohdalla hedelmälliseksi ja helpottavaksi. Lukion et-kurssin oppilaiden tekstien taso nousi ja perustelut tarkentuivat, kun tekstiä tehtiin koko kurssin nähtäville, mutta samalla itse oppimisprosessi ja keskeneräiset ajatukset saivat arvoa - toisin kuin kokeessa, jossa arvostetaan valmista tuotosta. Oma blogin kirjoittaminen on myös tarjonnut mahdollisuuden järjestellä ajatuksia opetuksen suhteen. Jokaisen verkkokurssi tai verkko-opetusta lähiopetuksen osana suunnittelevan opettajan olisi hyvä opiskella ja pohdiskella itse verkossa - opiskelijan näkökulman ja tuntuman omaksuminen auttaa luomaan mielekkäitä tehtäviä.

maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Verkon sosiaaliset välineet laajentamassa konferenssia

Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa 2006 - Teemu Arina: "Ihmiset käyvät konferensseissa monista syistä. Yleisin syy ei usein kuitenkaan ole varsinaisesti konferenssin sisältö esityksineen, vaan konferenssin aihepiiriin liittyen se yhteisö ihmisiä, joiden kanssa on mahdollisuus olla konferenssin aikana vuorovaikutuksessa.

Pääpaino monissa konferensseissa tuntuu tänä päivänä olevan passiivisella kuuntelemisella, varsinaisen vuorovaikutuksen keskittyessä kahvitauoille.

Uskon, että on olemassa vaihtoehto, jolla passiiviset kävijät voidaan vapauttaa powerpoint-kahleista ja tehdä heistä aktiivisia osallistujia. On mahdollista herättää aihepiiri dialogin kautta henkiin muokkaamatta hyväksi todettua esitystapaa. "


Tutustu Teemu Arinan hyviin ohjeisiin konferenssin laajentamisesta sosiaalisen webin avulla. Ohjeet on laadittu ITK 2006 konferenssia varten. Monet ohjeista soveltuvat suoraan erilaisille kursseille.

Teemu Arinan ohjeet tukevat myös nykyisiä oppimiskäsityksiä, esimerkiksi: opittu perustuu aiemmalle tiedolle, opittu ei siirry omaksi ilman reflektointia, motivaatio kytkeytyy tunneilmapiiriin ja sosiaaliseen nosteeseen, kirjoittaminen tukee aktiivista oppimista, kriittinen ajattelu vaatii asioiden näkyväksi tekemistä, vertaisilta voi oppia paljon, oppiminen on sosiaalista tiedon rakentelua...